Γκίκας Γκίκας, δήμαρχος Ίου: Γεμάτα τα ξενοδοχεία Ιούλιο και Αύγουστο και άδειο το φράγμα από νερό
Με αύξηση κατά 3% έκλεισε η περσινή χρονιά αφίξεων στο νησί της Ίου. «Φέτος οι προκρατήσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει ελεύθερο δωμάτιο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο» αναφέρει ο δήμαρχος του νησιού. Ωστόσο τονίζει ότι οι υποδομές θα δοκιμαστούν φέτος το καλοκαίρι. Και βαρύτητα θα δοθεί στην υδροδότηση του νησιού. «Το φράγμα τέτοια εποχή άλλες χρονιές ήταν γεμάτο, ενώ τώρα η κατάσταση είναι δραματική. Υπάρχουν οι αφαλατώσεις αλλά το νησί, όπως και τα περισσότερα των Κυκλάδων, θα δοκιμάσουν τις αντοχές τους από νωρίς το καλοκαίρι» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συζήτησή μας κ. Γκίκα με το πρόγραμμα του τουρισμού που έχετε εκπονήσει. Θα έλεγα πραγματικά ότι το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του Δήμου Ιητών είναι από τα πιο φιλόδοξα. Που στοχεύετε;
Είναι ένας μεγάλος αγώνας σε όλα τα πεδία και στο πεδίο του τουρισμού. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι παλεύουμε συνεχώς. Το έχουμε ξαναπεί και άλλες φορές ότι για να αλλάξουμε προς το καλύτερο τον τόπο που αγαπάμε, το νησί που αγαπάμε, πρέπει να κάνουμε κάτι όλοι μας. Πρέπει να έχουμε ευτυχισμένους τους μόνιμους κατοίκους που μένουν εδώ στη διάρκεια του χειμώνα και μετά είμαστε σίγουροι ότι θα έρθει και η ανάπτυξη και στο τουριστικό πεδίο, όπως την εννοούμε αυτή την ανάπτυξη βέβαια. Διότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι βιώσιμη και τι σημαίνει βιώσιμη; Πρέπει ο μόνιμος να αγαπάει τον τόπο του, οι επισκέπτες μας να φεύγουν ευχαριστημένοι, και όλα αυτά να μπορεί να τα στηρίξει το νησί. Και μέσα σε όλα αυτά πρέπει να προστατεύσουμε και το περιβάλλον. Ήδη οι προκρατήσεις δείχνουν επενδύσεις σε ένα 3% περισσότερο από το 2019. Ήδη οι προκρατήσεις δείχνουν ότι για άλλη μια χρονιά το καλοκαίρι θα πάει πάρα πολύ καλά τουριστικά. Δεν έχουμε δωμάτιο να φιλοξενήσουμε τους επισκέπτες που πραγματικά θέλουν να έρθουν στην Ίο, κυρίως για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Πραγματικά δεν υπάρχει κανένα δωμάτιο διαθέσιμο από τώρα, αλλά δεν είναι απόλυτα καλό αυτό για μας. Αυτό σημαίνει ότι η Ιος μπορεί να μπορεί να δεχτεί επενδύσεις. Επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, να γίνουν νέα ξενοδοχεία ώστε να ανέβει ακόμα περισσότερο. Να μπορούν ακόμα περισσότεροι επισκέπτες να επισκέπτονται το νησί μας. Για να γίνει αυτό όμως, σημαίνει υποδομές και εδώ έρχεται ο δήμος. Αυτή τη στιγμή εκτελούνται και πρόκειται να εκτελεστούν στην Ίο έργα 30 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό είναι ασύλληπτο για μας είναι πάρα πολύ μεγάλο, αλλά θα γίνουν οι δρόμοι, θα γίνει το λιμάνι μας που κατασκευάστηκε το 1978, είμαστε κοντά. Τις επόμενες ημέρες θα έρθει και η επίσημη χρηματοδότηση για το έργο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Ένα έργο 11 εκατομμυρίων και τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ, ένα πολύ μεγάλο έργο για την Ίο. Έφτασε η ώρα μετά από 45 χρόνια η Ιος να αποκτήσει πραγματικά το λιμάνι που της αρμόζει. Θα μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα δύο πλοία μεγάλα, θα μπορεί να κάνει καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας. Όλα αυτά οδηγούν στο ότι ο επισκέπτης και ο μόνιμος κάτοικος θα είναι ευχαριστημένοι. Ακολουθούν το μεγάλο κομμάτι της ύδρευσης μας. Εχουν εγκριθεί για το Δήμο μας πέντε εκατομμύρια και τριακόσιες χιλιάδες ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει ήδη υπογραφεί από τον αρμόδιο Υπουργό και είμαστε στην τελική διαδικασία για την επίσημη χρηματοδότηση του έργου. Με αυτό θα λύσουμε το πρόβλημα του νερού στο νησί μας για πάρα πολλά χρόνια.
Εδώ να σταθούμε λίγο αν μου επιτρέπετε, γιατί για όλες τις Κυκλάδες αυτή η χρονιά ήταν μια άνυδρη χρονιά. Έτσι κι αλλιώς δεν είχε τις βροχές που θα θέλαμε. Ποια έργα πρέπει να γίνουν για να καλυφθούν στο άμεσο χρονικό διάστημα οι ανάγκες του νησιού;
Λοιπόν, έχετε απόλυτο δίκιο. Το μεγάλο θέμα που θα αντιμετωπίσουμε φέτος το καλοκαίρι για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε όλο αυτό τον κόσμο που θα έρθει θα είναι το νερό. Είναι πολύ σπουδαίο θέμα για τα νησιά μας και για την Ίο. Το φράγμα μας δυστυχώς φέτος είναι τελείως άδειο. Άμα λέμε τελείως συζητάμε ότι δεν έχει μέσα ούτε ένα κυβικό μέτρο. Αλλά έχουμε αφαλατώσεις. Εντάξει, δηλαδή την ημερήσια κατανάλωση που έχει το νησί μπορούν να τη δώσουν οι αφαλατώσεις. Όμως σε περίπτωση που γίνει μια μικρή βλάβη υπάρχει πρόβλημα. Τα προηγούμενα χρόνια είχε νερό το φράγμα οπότε αμέσως βάζαμε το φράγμα, διορθώναμε τη βλάβη και επανερχόμαστε. Φέτος είμαστε στα όριά μας με τις αφαλατώσεις και προμηνύεται ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Δεν τα παρατάμε. Έχω ξεκινήσει επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής που πραγματικά βοηθάει τα νησιά και όχι μόνο σε θέματα νερού αλλά και σε πολλά άλλα πράγματα. Είμαστε σε συνεχή επαφή. Να δούμε μήπως μπορέσουμε να έχουμε ακόμα μια αφαλάτωση.
Σκέφτεστε ακόμα και την υδροδότηση με τις υδροφόρες, με πλοία;
Όχι, όχι. Είναι μια πολύ παλιά λύση, νομίζω έχει περάσει η εποχή της. 13 ευρώ το κυβικό έφτανε αυτό. Η Ιος ποτέ δεν είχε μπει σ’ αυτήν τη διαδικασία. Έχουμε αφαλατώσεις και υπάρχει μια σκέψη από τον άλλο μήνα να αρχίσουμε να ρίχνουμε νερό στις αφαλατώσεις και μετά να βάζουμε νερό στο φράγμα. Είναι ακριβή λύση όμως αυτή να αποθηκεύεις το νερό της αφαλάτωσης στο φράγμα. Ωστόσο αν κριθεί ότι πρέπει να γίνει έτσι, θα γίνει. Αλλά δεν σταματάμε. Ετοιμάζουμε ένα σπουδαίο έργο για το χειμώνα, ένα έργο αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ. Με αυτό το έργο, 2.700 κυβικά από αφαλάτωση, από θαλασσινό νερό και σε συνδυασμό με ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο 3 μεγαβάτ, θα δίνει τη λύση διότι επιπλέον η ενέργειά του θα προέρχεται από εκεί και δεν θα χρειάζεται ο δήμος να πληρώνει όλο αυτό το ρεύμα. Είναι στο τελικό στάδιο οι μελέτες και είναι ένα ωραίο έργο που ταιριάζει στα νησιά μας. Από τη μια λύνουμε το θέμα του νερού και από την άλλη όμως δεν καταναλώνουμε ρεύμα που είναι πάρα πολύ ακριβό, είναι κάτι που το θέλει η κυβέρνηση. Πραγματικά τους αρέσει ένα τέτοιο έργο. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε και αυτό στο αμέσως επόμενο διάστημα οπότε και θα λύσουμε για πάρα πολλά χρόνια οτιδήποτε έχει να κάνει με το νερό μας.
Και έρχεται και ο σύγχρονος βιολογικός καθαρισμός που θα αποκτήσει το νησί.
Άλλη μία πρωτοπορία, οφείλω να το πω. Είχαμε τις γεωτρήσεις για να ποτίσουμε τα χωράφια μας, τις ελιές μας, για οτιδήποτε χρησιμοποιούσαμε τον υδροφόρο ορίζοντα και τον κάναμε όλο και πιο δύσκολο. Εμείς πάμε να κάνουμε το αντίθετο με την επεξεργασία που προβλέπεται σ αυτό το έργο αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο έχει ήδη ενταχθεί στο ταμείο ανάκαμψης, καθημερινά 2.000 κυβικά, θα πηγαίνουν πίσω στη γη. Τι σημαίνει αυτό; Με πολύ μικρό κόστος, ελάχιστο -δωρεάν θα το δίνουμε, θα επιστρέφει στους κάμπους μας να ποτίζει ο κόσμος τις ελιές του. Οτιδήποτε θέλει νερό άφθονο αντί να πέφτει στη θάλασσα, θα γυρίζει στον υδροφόρο ορίζοντα. Σκεφτείτε λοιπόν, αντί να δουλεύει γεώτρηση, να καταναλώνει ενέργεια για να βγάζει το νερό και σιγά σιγά η γεώτρηση να βγάζει θάλασσα -γιατί αυτό γίνεται, εμείς θα κάνουμε το αντίθετο. 2.000 κυβικά την ημέρα θα πηγαίνουν αποκλειστικά στους κάμπους της Ιου. Ένα πραγματικά πρωτοποριακό έργο που είναι στο στάδιο της δημοπράτησης.