Τηλεδιάσκεψη υπό τον Σ. Κεδίκογλου με μέλη της επιστημονικής κοινότητας για την προώθηση του προγράμματος «Αμοργόραμα»
Της Κατερίνας Ανδρούτσου
Τις τελικές κατευθυντήριες γραμμές για την ολοκλήρωση της διαχειριστικής μελέτης που θα αποσταλεί στην Κομισιόν για το «Αμοργόραμα», συζήτησε με τους εμπλεκόμενους φορείς μέσω τηλεδιάσκεψης ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου, στο πλαίσιο προώθησης του προγράμματος.
Η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα χάρη στη μεγάλη διάκριση του προγράμματος στα ετήσια Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική που διοργανώνονται από το Ινστιτούτο Καινοτομίας στην Πολιτική στη Βιέννη. Τα Βραβεία αναγνωρίζουν δημιουργικούς πολιτικούς από όλη την Ευρώπη που έχουν το θάρρος να ανοίξουν νέους δρόμους για να βρουν καινοτόμες λύσεις για τις σημερινές προκλήσεις. Βραβεύονται για τα καινοτόμα έργα τους με βάση τις ευρωπαϊκές μας αξίες για κοινωνική ισορροπία, δημοκρατία και ίσα ανθρώπινα δικαιώματα – ανεξάρτητα από το κόμμα και το περιφερειακό επίπεδο.
Κάθε χρόνο, μια κριτική επιτροπή με περισσότερους από 1.000 Ευρωπαίους πολίτες αξιολογεί τα έργα και έτσι καθορίζει ποια έργα θα είναι οι φιναλίστ και οι νικητές στις εννέα κατηγορίες βραβείων.
Συνεπώς, ο ΥφΑΑΤ κ. Κεδίκογλου, από κοινού με τον Δήμαρχο Αμοργού κ. Λευτέρη Καραϊσκο και τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Συλλόγου Αλιέων Αμοργού κ. Μιχάλη Κρόσμαν, διεκδικούν τον προσεχή Μάιο το εν λόγω Βραβείο καθώς το πρόγραμμα επιλέχθηκε ως φιναλίστ για την καινοτόμο δράση του. «Θεωρώ πολύ σημαντική την αναγνώριση αυτής της προσπάθειας και στην Ευρώπη», τόνισε σχετικά ο κ. Κεδίκογλου.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Αμοργόραμα» περιλαμβάνει την αποχή των τοπικών αλιέων από την αλιευτική δραστηριότητα τους μήνες αναπαραγωγής και τη συμμετοχή του στόλου τους σε παράκτιους θαλάσσιους καθαρισμούς. Για το σκοπό αυτό, απαιτείται η παύση της αλιείας τους μήνες Απρίλιο και Μάιο από όλα τα επαγγελματικά και ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη.
«Το πιο κρίσιμο στάδιο είναι η ολοκλήρωση της μελέτης», σημείωσε ο ΥφΑΑΤ και ενημέρωσε για την έγκριση του νέου Προγράμματος Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027 λέγοντας ότι «πλέον αποσαφηνίζονται οι τομείς δράσεων και φιλοδοξία μου είναι να υπάρχει μια συγκεκριμένη αντιμετώπιση πρωτοβουλιών όπως το Αμοργόραμα». Τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, εξήραν κατά τις τοποθετήσεις τους, την καθοριστική συμβολή του κ. Κεδίκογλου και της Διεύθυνσης Αλιείας του ΥΠΑΑΤ για την ανάδειξη του προγράμματος και ενημέρωσαν για την πορεία της πρωτοβουλίας μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας αλλά και τις μετέπειτα προσδοκίες.
Στη συζήτηση συμμετείχαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Φιλήμονας Ζανετίδης, ο Δήμαρχος Αμοργού κ. Ελευθέριος Καραϊσκος, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Συλλόγου Αλιέων Αμοργού κ. Μιχάλης Κρόσμαν, η Εκτελεστική Διευθύντρια του Cyclades Preservation Fund (CPF) κα. Άννυ Μητροπούλου, η υπεύθυνη θαλασσίων προγραμμάτων του Blue Marine Foundation κα. Άντζελα Λάζου Dean, ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Στέφανος Καλογήρου και η Επιστημονική Σύμβουλος Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μυρέβη Νάσιου.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Κυκλαδική