Στρεπτόκοκκος: Τα συμπτώματα, η μετάδοση και ο τρόπος αντιμετώπισης
Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για την αύξηση των κρουσμάτων του στρεπτόκοκκου αλλά και τα συμπτώματα.
Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε για το μεγάλο πρόβλημα του στρεπτόκοκκου που ταλαιπωρεί πολλά παιδιά αλλά και ενήλικες την τελευταία περίοδο.
«Είναι ένα μικρόβιο που υπάρχει πάρα πολλά χρόνια και προκαλεί πάρα πολλές κοινές λοιμώξεις όπως φαρυγγίτιδα, νόσους οι οποίες μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε εύκολα με την καθοδήγηση του γιατρού μας και εξαιρετικά σπάνια γίνεται επικίνδυνος. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μπαίνει σε μέρη που κανονικά δεν υπάρχει στρεπτόκοκκος και μπορεί να κάνει βαριές λοιμώξεις και σε αυτές περιπτώσεις χρειάζεται παρακολούθηση, συνήθως σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας από γιατρούς».
Σύμφωνα με τον γιατρό, ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που ανάλογα με την περιοχή του σώματος που προσβάλει έχουμε και τα αντίστοιχα συμπτώματα.
Ο τρόπος αντιμετώπισης
Για παράδειγμα, αν προσβάλλει τις αμυγδαλές και τον φάρυγγα, έχουμε υψηλό πυρετό και δυσκολίες κατάποσης. Αν είναι στο δέρμα μας, έχουμε εξανθήματα. Ανάλογα με την περιοχή που προσβάλει κάνει και τα αντίστοιχα συμπτώματα.
«Συνήθως λέμε πώς εάν δεν περνάει μετά από δύο μέρες υψηλού πυρετού, πρέπει να απευθυνθούμε στον παιδίατρο και να μην ξεκινήσουμε από μόνοι μας να κάνουμε το γιατρό. Η συνήθης αντιμετώπιση του στρεπτόκοκκου είναι η αντιβίωση και αντιμετωπίζει πολύ καλά τη νόσο. Ό,τι μάθαμε για τον κορονοϊό είναι χρήσιμο και εδώ. Μεταδίδεται με την επαφή και εάν εφαρμόσουμε όλα τα μέτρα που μάθαμε με τον κορονοϊό στο σπίτι τότε θα είμαστε προστατευμένοι από στρεπτόκοκκο».
Εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο δεν υπάρχει αλλά υπάρχει αντιβιοτικό που δρα πολύ αποτελεσματικά, σύμφωνα με τον ειδικό.