Κραυγή διαμαρτυρίας από τα ορεινά χωριά της Νάξου για τον «αποκλεισμό» τους από το ΚΤΕΛ
Ένα χρόνιο πρόβλημα απασχολεί τα ορεινά χωριά της Νάξου και αφορά την εξυπηρέτηση τους με την χώρα τη Νάξου. Το ΚΤΕΛ αναφέρει ότι επειδή είναι λίγοι οι επιβάτες, ο νόμος τους καλύπτει για να μην γίνονται δρομολόγια. Ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να ικανοποιεί τα χωριά της Βόρειας Νάξου. Αν και έχουν γίνει προσπάθειες από την Απέιρανθο και πάνω να χρηματοδοτούνται τα δρομολόγια από τον δήμο Νάξου. Αυτή η πρόταση όμως δεν έχει βρει ανταπόκριση όπως αναφέρει στην «Κυκλαδική» ο πρόεδρος της Κορώνου Γιάννης Κωνσταντάκης.
Του Λάμπρου Δεμερτζή
«Πολλά θα ακούμε και λίγα βλέπουμε, δεν μας είπαν όχι αν και το συζητάμε με τον Δημήτρη Λιανό, δεν έχει υλοποιηθεί το αίτημά μας. Μάλιστα ζητήσαμε και από τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ να μας δώσει το κοστολόγιο ώστε να εξυπηρετηθούν τα χωριά, να ξέρουμε το χρηματικό ποσό» αναφέρει ο Γιάννης Κωνσταντάκης πρόεδρος της Κορώνου.
Με το Σύλλογο Κορωνιδιατών Νάξου και το Σύλλογο Σκαδιωτών Μεσωτών, ένωσαν τη φωνή τους και οι φορείς της Κορωνίδας Νάξου που εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση – διαμαρτυρία για το θέμα, της σχεδόν ανύπαρκτης συγκοινωνίας στα χωριά της ορεινής Νάξου. Στην ανακοίνωση, που υπογράφουν το Πνευματικό Κέντρο Κορωνίδας, ο Σύλλογος Γυναικών του χωριού και ο Σύλλογος Κορωνίδας Νάξου, υπογραμμίζεται ότι η ελλιπής συγκοινωνία στα ορεινά χωριά είναι ακόμα ένα «δείγμα της εγκατάλειψης και υποβάθμισης των ορεινών χωριών», που μεταξύ άλλων αποκλείει την δυνατότητα των επισκεπτών, αλλά και των μόνιμων κατοίκων, να εξυπηρετηθούν από τα μέσα μεταφοράς. Όπως επισημαίνουν οι φορείς της Κορωνίδας και κατά τη διάρκεια του χειμώνα η κατάσταση είναι τραγική με αποτέλεσμα οι κάτοικοι «να αποκλείονται από τη δυνατότητα πρόσβασης ακόμα και σε υπηρεσίες υγείας».
Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς δρομολόγια του ΚΤΕΛ
Ο Γιάννης Κωνσταντάκης μιλώντας στην εφημερίδα «Κυκλαδική» τονίζει ότι 1100 κάτοικοι το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι μιλάμε για χιλιάδες επισκέπτες. «Εμείς οι ορεινοί έχουμε τρία δρομολόγια την εβδομάδα, ενώ στην Απειράνθου έχουν 7 δρομολόγια προς την χώρα με επιστροφή. Έχω αιτηθεί και στον έπαρχο και τον δήμαρχο Νάξου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα. Απαιτούμε επαρκή, φθηνά και ασφαλή δρομολόγια όλο τον χρόνο, που θα καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων και επισκεπτών. Να υπάρχει καθημερινά δρομολόγιο από Απόλλωνα προς Χώρα και επιστροφή το μεσημέρι. Βραδινό δρομολόγιο από και προς τη Xώρα. Σύνδεση παραλιακά, ώστε να εξυπηρετούνται οι οικισμοί» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σε ώτα μη ακουόντων
Την ίδια στιγμή και ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, κάτοικοι και φορείς απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προκειμένου το πρόβλημά τους να εισακουστεί και κυρίως να επιλυθεί.
Η ανακοίνωση:
Κοινή ανακοίνωση – διαμαρτυρία: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΩΜΙΑΚΗΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΡΩΝΙΔΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
Με αφορμή την ανακοίνωση των καλοκαιρινών δρομολογίων του ΚΤΕΛ Νάξου, αναφέρουμε τα εξής: Το πρόγραμμα του ΚΤΕΛ, είναι άλλο ένα δείγμα της εγκατάλειψης και υποβάθμισης των ορεινών χωριών, που αποκλείει την δυνατότητα των επισκεπτών, αλλά και των μόνιμων κατοίκων, να εξυπηρετηθούν από τα μέσα μεταφοράς. Επισημάνουμε ότι και τον χειμώνα, η κατάσταση είναι τραγική, με τα λιγοστά δρομολόγια και το αυξημένο κόστος των εισιτηρίων. Με αυτές τις συνθήκες οι κάτοικοι των ορεινών χωριών, αποκλείονται από τη δυνατότητα πρόσβασης ακόμα και σε υπηρεσίες υγείας, αλλά και τις καθημερινές ανάγκες. Απαιτούμε επαρκή, φθηνά και ασφαλή δρομολόγια όλο τον χρόνο, που θα καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων και επισκεπτών. Να υπάρχει καθημερινά δρομολόγιο από Απόλλωνα προς Χώρα και επιστροφή το μεσημέρι. Βραδινό δρομολόγιο από και προς τη Χώρα. Σύνδεση παραλιακά, ώστε να εξυπηρετούνται οι οικισμοί. Καλούμε όλους τους συλλόγους και φορείς, να συντονίσουμε τη δράση μας, για την επίλυση του συγκοινωνιακού, αλλά και άλλων οξυμένων προβλημάτων της ορεινής Νάξου.