Καύσωνας: Τι κάνουμε σε περίπτωση μεγάλης αδιαθεσίας λόγω ζέστης
Ο κ. Βασιλακόπουλος έδωσε χρήσιμες συμβουλές για τον καύσωνα και πως θα πρέπει να προστατευθούν οι πολίτες.
«Καταρχάς θα πρέπει να φτάσουμε σε σημείο να μην φτάσουμε σε σημείο να μας ενοχλήσουν κάποια συμπτώματα. Η βασικότερη αντιμετώπιση ενός καύσωνα είναι η πρόληψη. Θα πρέπει να είμαστε όσο πιο προσεκτικοί γίνεται και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες που παντού δίδονται από τους επιστήμονες και την επίσημη πολιτεία», ανέφερε αρχικά.
«Άμα θέλουμε να κάτσουμε στον ήλιο θα βάλουμε γυαλιά, ένα καπέλο, αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, ώστε να μειώσουμε την επίπτωση που έχει η ακτινοβολία του ήλιου και η ζέστη στο σώμα μας. θα πρέπει να πίνουμε νεράκι δροσερό σε μεγάλη συχνότητα, όχι αλκοολούχα ποτά και ποτά με ηλεκτρολύτες. Η ζάχαρη δεν βοηθάει από μόνη της, αλλά ως μία μικρή πηγή ενέργειας δεν είναι πρόβλημα να έχουμε λίγη ζάχαρη στο ποτό μας», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Και πρόσθεσε: «Το air condition θα πρέπει να γίνεται με λελογισμένη χρήση. Δεν είναι ανάγκη να το έχουμε στους 18 ή 19 βαθμούς. Στους 24-25 είναι μία χαρά η θερμοκρασία και ταυτόχρονα ο οργανισμός μας προσαρμόζεται πολύ πιο εύκολα το να βγει από έναν εσωτερικό χώρο σε έναν εξωτερικό».
Τι να κάνουμε αν κάποιος πάει να χάσει ή έχει χάσει τις αισθήσεις του
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, «Αν δούμε κάποιον που να έχει χάσει ή πάει να χάσει τις αισθήσεις του, το πρώτο που κάνουμε είναι να τον μεταφέρουμε σε ένα σκιερό μέρος και δεύτερον, να του δώσουμε την ευκαιρία να μπορεί το σώμα του να αποβάλει θερμότητα, αν φοράει τα ρούχα του, να του ξεκουμπώσουμε για παράδειγμα λίγο το πουκάμισο. Αν θέλουμε να δροσίσουμε κάποιον που έχει χάσει τις αισθήσεις του ή πάει να τις χάσει, – γιατί είναι επικίνδυνο να του δώσομε νερό γιατί μπορεί να πάθει εισρόφηση – μπορούμε να πάρουμε μπουκαλάκια με νερό και να τα βάλουμε στις μασχάλες του ή στις μηροβουβωνικές πτυχές, που εύκολα σε αυτό το σημείο μπορούμε να ρίξουμε τη θερμοκρασία».