“Τρικυμία” στο πολιτικό σκηνικό των Κυκλάδων προκαλεί ο Αντώνης Γάκης σχετικά με το θέμα του Νεωρίου και τη «μελέτη» της Aegean Rebreath για το Λιμάνι της Ερμούπολης. «Θα έπρεπε να υπάρξει παρέμβαση Εισαγγελέα αν θεωρεί ότι κάποιοι έχουν διαπράξει επί σκοπού δημόσιο κακό στο νησί της Σύρου και στο ναυπηγικό τομέα» αναφέρει ο Αντώνης Γάκης. Το μέλος της ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία μιλά για το θέμα της δημοσιότητας σε σχέση με την θαλάσσια ρύπανση και την μελέτη από μη πιστοποιημένο φορέα για το λιμάνι της Ερμούπολης. «Εγώ την επόμενη μέρα θα είχα δώσει την παραίτησή μου ως ελάχιστο δείγμα ευαισθησίας. Θεωρώ ότι κάθε τίμιος πολιτικός το ίδιο θα πράξει», αφήνοντας αιχμές για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων Νίκο Συρμαλένιο, ο οποίος με ερώτησή του στην Βουλή επικαλέστηκε την Aegean Rebreath.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Θέλω ξεκινώντας κύριε Γάκη να κάνουμε έναν μικρό απολογισμό γιατί διάβασα και μια αναφορά που κάνατε σχετικά με το τι έγινε φέτος. Είπατε ότι τα νησιά μας ήταν στον αυτόματο πιλότο, χωρίς σχέδιο πλεύσης. Είναι όμως γενική παραδοχή ότι ήταν μια καλή χρονιά για τις Κυκλάδες.
Έχει διαφορά το οικονομικό αποτέλεσμα, σαφώς και ήταν πολύ καλύτερο από την περσινή χρονιά με την ποιότητα ζωής και την κατάσταση των υποδομών. Οι τουρίστες και φέτος επέλεξαν να έρθουν στις Κυκλάδες δεν έχει να κάνει με την έλλειψη των γνωμόνων που έχουμε, όπως είδατε στην Μύκονο με την αποχέτευση, την έλλειψη νερού, την έλλειψη δικτύου, τις συνεχόμενες διακοπές ρεύματος. Εμείς είχαμε τρείς μέρες διακοπές ρεύματος μέσα στον Αύγουστο, άρα αυτό βεβαιώνει αυτό που σας είπα. Ότι πάνω στον αυτόματο πιλότο μας επιλέγουν για την φυσική ομορφιά μας και όχι για τις ανθρώπινες δράσεις και κυρίως για τις δράσεις της περιφέρειας και της κεντρικής κυβέρνησης.
Θα έλεγε κανείς κύριε Γάκη ότι προφανώς είμαστε ένας ευλογημένος τόπος αλλά αυτό δεν φτάνει έτσι κι αλλιώς για να μπορέσουμε να παρέχουμε αυτά που θα θέλαμε. Όχι πως δεν έχουμε πολύ καλά ξενοδοχεία, καλές επιχειρήσεις ή παροχές, όμως θα έλεγε κανείς ότι και τίποτα να μην κάνουμε, θα έρθει ο κόσμος αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό.
Δεν θα έρθει ο κόσμος γιατί πολλά νησιά έχουν το ελάχιστο ποσοστό επανεπισκεψιμότητας. Έρχονται, θαυμάζουν, απαυδούν με πάρα πολλά κακώς κείμενα, όπως τα νοσοκομεία μας, με αυτό που αντικρίζουν μόλις βγαίνουν από τα όμορφα ξενοδοχεία μας και την όμορφη φιλοξενία μας. Εδώ και 14-15 χρόνια ο τουρισμός έχει δεχθεί ένα μεγάλο πλήγμα. Θα θυμίσω ότι το 2009 ο κόσμος που ήταν στην Σαντορίνη ήταν ίδιος με τον περσινό κόσμο, άρα φανταστείτε πόσο χαμηλά ήταν 12 χρόνια πίσω. Θεωρώ ότι αυτή την ευλογία που έχουμε από την φυσική ομορφιά των νησιών, πρέπει να επενδύσουμε σε υποδομές, σε πολιτικές τουριστικής ανάπτυξης ισόρροπης με την φύση γιατί αν δεν έχεις την υγεία και την φύση σε καλή κατάσταση δεν θα έρθει ούτε ο τουρίστας.
Θα πάω αργότερα στα θέματα περιβάλλοντος γιατί είναι αντικείμενο που το γνωρίζετε πολύ καλά και λόγω της ιδιότητας σας κύριε Γάκη. Θέλω να παραμείνουμε λιγάκι στο θέμα του τουρισμού και των υποδομών. Είναι γεγονός ότι μεγάλα έργα, δρόμοι, φωτισμός μπορεί να γίνονται τον τελευταίο καιρό, όμως είμαστε πολύ πίσω ειδικά στο κομμάτι των υποδομών που έχει να κάνει με τις μετακινήσεις και τους δρόμους. Νομίζω όποιος κυκλοφορήσει στις Κυκλάδες θα καταλάβει ότι οι δρόμοι έχουν μείνει στην δεκαετία του 60 για να μη πω και πιο πίσω.
Όπως και τα λιμάνια, όπως και πολλές άλλες υποδομές οι οποίες είναι ευθύνη της Περιφέρειας και του κράτους, είναι στον προηγούμενο αιώνα και δεν είναι τυχαίο τα ατυχήματα που έχουμε καθημερινά στα νησιά μας, είναι ένα πολεμικό δελτίο το καθημερινό δελτίο συμβάντων στα νησιά. Πρέπει πλέον να γίνουν κόμβοι στην κυκλοφορία, πρέπει να μπουν ακόμα και φανάρια. Δυστυχώς ξέρω ότι απαγορεύεται από την αρχιτεκτονική των δήμων αλλά όταν έχεις 100 και 200 χιλιάδες κόσμο, να βάλεις καλαίσθητα φανάρια, να μην βάλεις τα σιδερένια πράγματα. Νομίζω πλέον ότι πρέπει να περάσουμε στον 21ο αιώνα. Ξέρετε ο πολιτισμός, η τέχνη και οι νόμοι όταν μένουν στάσιμοι πάνε προς τα πίσω.
Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει για τον τουρισμό «Κυκλάδες», τι σημαίνει για την οικονομία «Κυκλάδες». Νομίζω ευθύνη φέρουν οι πάντες και ο τελευταίος πολίτης και εσείς και εγώ και η πολιτεία. Γιατί λοιπόν όλα αυτά τα χρόνια αυτό το προϊόν που λέγεται «Κυκλάδες» δεν το έχουμε φτάσει εκεί που θα έπρεπε να το έχουμε, που αν μη τι άλλο στο εξωτερικό και επειδή ταξιδεύετε συχνά, βλέπετε ότι δεν έχουν τα τοπία και τα αναδεικνύουν τόσο πολύ και εμείς που τα έχουμε να μην πω ότι τα υποβιβάζουμε ή τα απαξιώνουμε αλλά τουλάχιστον δεν τα αναδεικνύουμε.
Ο πολίτης δεν έχει όμως την ίδια ευθύνη με τον πολιτικό. Το μεγάλο μερίδιο ευθύνης το έχουν οι κυβερνώντες και τα τελευταία χρόνια της μεγάλης και ραγδαίας ανάπτυξης των Κυκλάδων οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες και έχουν και ονοματεπώνυμο. Όλοι γνωρίζουμε ποιοί είναι εκλεγμένοι στις Κυκλάδες και στην πρωτοβάθμια και στην δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση και όλοι ξέρουμε και ποιοί είναι οι υπουργοί που έχουν περάσει. Ένα μεγάλο έγκλημα είναι που δεν ψηφίστηκε από την προηγούμενη βουλή με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ, η πρόταση για την συνταγματικότητα της νησιωτικότητας. Θα είχαμε λύσει πολλά προβλήματα εκεί. Αν η νησιωτικότητα και συνταγματικά κατοχυρωνόταν θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε και άλλες υποδομές και δεν θα ήταν η Ανάφη και η Σίκινος αποκλεισμένες απ’ τον θεό και τους ανθρώπους τόσο καιρό και τόσα χρόνια. Θέλω να πω λοιπόν ότι όλα είναι θέμα προτεραιότητας. Μπορεί να βγαίνει πολύ χρήμα στο νησί αλλά δυστυχώς στο επίπεδο διεκδίκησης -και μιλάω για τον μικρό πληθυσμό μας που είμαστε 100,000- είμαστε κάποιοι αμελητέοι και κάποιοι αρπάζουν την ψήφο μας και άλλα ψηφίζουν στην βουλή. Αυτό πρέπει να το προσέχουμε όλοι εμείς οι Κυκλαδίτες.
Ας περάσουμε στο κομμάτι του περιβάλλοντος. Και οι Κυκλάδες, εννοείται, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα που έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή. Πόσο έτοιμοι είναι; Βέβαια εδώ δεν είναι η χώρα έτοιμη…
Η κλιματική κρίση αυτή που ζούμε ήδη, γιατί έχει αλλάξει ήδη το κλίμα, είναι πρόβλημα. Θεωρώ ότι οι Κυκλάδες είμαστε απροστάτευτες και ο θεός μας φυλάει από μια θεομηνία, από τον «Μπάλο» που μας χόρεψε πριν λίγες μέρες σε όλη την Ελλάδα. Πέρασε ξώφαλτσα από τις Κυκλάδες και δεν είμαστε απλά απροετοίμαστοι, είμαστε γυμνοί. Πραγματικά μόνο στον θεό πρέπει να έχουμε τις ελπίδες για να μη συμβεί κάποιο τρομερό γεγονός, ελπίζω μέχρι να συμβεί αυτό το γεγονός να έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα αλλά δεν βλέπω κανέναν να ιδρώνει το αυτί του. Με το που τελειώνει η σεζόν, τελειώνει και το ενδιαφέρον για τα νησιά μας.
Επίσης αυτό που βλέπουμε στο εξωτερικό, πόσο φιλικές είναι προς το περιβάλλον οι νέες υποδομές δηλαδή, είναι κάτι που δεν βλέπουμε στις Κυκλάδες. Δηλαδή αυτό που λένε την πράσινη ανάπτυξη, το φιλικό προς το περιβάλλον, την ανακύκλωση, θέματα που οι Ευρωπαίοι προσέχουν πάρα πολύ και εμείς εδώ σε έναν τόπο που μπορεί να κάνει πολλά πράγματα και το περιβάλλον ευνοεί…δεν τα κάνουμε.
Γιατί το περιβάλλον πιστεύουν κάποιοι ότι δεν προσφέρει κάτι στην οικονομία κλίμακας και πιστεύουν ότι διαλύοντάς το και τσιμεντοποιώντας το, θα κερδίσουν περισσότερα. Εγώ ξέρω ότι όπου υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη, περιβαλλοντική αισθητική, τα έσοδα είναι ακόμα μεγάλα. Κανείς δεν ήρθε στην Σαντορίνη για να δει το τσιμέντο. Όλοι έρχονται για να δούν την Καλντέρα. Και στην Μύκονο τα στενά και στην Σέριφο και στην Σίφνο. Αυτό πρέπει να προστατεύσουμε αυτό πρέπει να αναδείξουμε.
Τώρα εγώ θέλω να σας πάω και λίγο στα πολιτικά και επειδή είστε και μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βασίλης Κικίλιας, έφυγε από το Υπουργείο Υγείας, ως επιτυχημένος; Και τι περιμένουμε από το Υπουργείο Τουρισμού που μεταφέρθηκε;
Τον Βασίλη Κικίλια τον γνωρίζω από την κοινή μας θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση στην περιφέρεια Αττικής, ένας συμπαθητικός μπασκετμπολίστας, ένας μέτριος Υπουργός Υγείας. Ελπίζω στον τουρισμό να τα πάει καλύτερα.
Τα σχόλια δεν είναι και τόσο κολακευτικά.
Προσωπικά τον συμπαθώ πάρα πολύ ως Βασίλη αλλά με ρωτήσατε ως πολιτικό. Συμπαθέστατος προσωπικά αλλά αυτό δεν αλλάζει την πορεία του στο Υπουργείο Υγείας, με τόσους χιλιάδες νεκρούς δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να θεωρείται επιτυχημένος.
Σαφέστατο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος; Γιατί ακούμε για τις εκλογές, διαβάζουμε για τις δημοσκοπήσεις όλο αυτό το διάστημα και φαίνεται από πλευράς τουλάχιστον της ψαλίδας δεν έχει γίνει κάτι, δεν έχει μειωθεί. Πιστεύετε ότι δεν έχει δοθεί ο κατάλληλος χρόνος ώστε να φθαρεί η κυβέρνηση;
Η δυσαρέσκεια και απογοήτευση απέναντι στην Νέα Δημοκρατία είναι τεράστια. Δεν ξέρω για το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά σίγουρα και σε καμία περίπτωση η Νέα Δημοκρατία και γενικά αυτός ο αδέξιος πρωθυπουργός ο κύριος Μητσοτάκης δεν βρίσκεται στα ποσοστά που τον δείχνουν. Είναι μια πλασματική εικόνα, θεωρώ ότι αυτό που είπε ο πρόεδρός μας, ο Αλέξης Τσίπρας, έστω και για μια ψήφο, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία πρέπει και θα είναι πρώτος. Όχι για να κυβερνήσει μόνος αλλά σε μια πλατιά δημοκρατική συμμαχία και ίσως οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και στα υπόλοιπα κόμματα της κεντροαριστεράς και της δημοκρατίας βρίσκουν τον δρόμο αυτό, την ανανέωση προς τον χώρο του κέντρου και της αριστεράς και όχι προς την ακροδεξιά.
Άρα πάμε για συμμαχία όπως λέτε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και δεν ξέρω και ποια άλλα δημοκρατικά είναι κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρχει συνεργασία.
Θεωρώ ότι ακόμα και αν είχε την αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν συμμαχική κυβέρνηση. Ο κόσμος είναι έτοιμος και θέλει συμμαχικές κυβερνήσεις.
Πάμε ξανά σε αυτή την εποχή λέτε, στην εποχή των συμμαχιών;
Νομίζω πως ναι. Όπως βλέπουμε και στις υπόλοιπες χώρες, την Ισπανία, την Πορτογαλία, νομίζω ότι η κεντροαριστερά μόνο ενωμένη μπορεί να κερδίσει χωρίς μικρούς και μεγάλους αδελφούς στην πίτα της εξουσίας. Νομίζω είναι ενιαίο το αίτημα να απαλλαγεί από την λαϊκή ακροδεξιά.
Πάμε να περάσουμε στη Σύρο, όπου έχει γίνει μεγάλος ντόρος για τα βαρέα μέταλλα, για την Ερμούπολη, για το λιμάνι. Αντέδρασε και ο δήμος βάζοντας ακόμα και το ζήτημα των μηνύσεων διότι κάνουν κακό όλοι αυτοί που αναφέρονται σε αυτά τα θέματα ενώ δεν υπάρχουν αποδείξεις. Θα ήθελα το δικό σας το σχόλιο γιατί είναι θέμα περιβάλλοντος, είναι θέμα δικό σας, είναι θέμα πολιτικής, είναι θέμα Κυκλάδων.
Ήμουν από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος που και με επιστημονικό και με πολιτικά ορθό λόγο μίλησα ξεκάθαρα. Είπα λοιπόν ότι αυτή η μελέτη δεν μπορεί να είναι η πυξίδα μας και δεν μπορούν να στοχοποιούνται και να αμαυρώνονται νησιά ολόκληρα, κάτοικοι, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις. Αυτό είναι ξεκάθαρο! Ως άνθρωπος δεν έχω πάει ποτέ στην ζωή μου σε δικαστήριο ούτε ως κατηγορούμενος, ούτε ως μάρτυρας υπεράσπισης αλλά δεν μπορεί κανένας όταν γνωρίζει και χρησιμοποιεί ανυπόγραφα ή επίπλαστα, να βάζει στο στόχαστρο ένα ολόκληρο νησί στο οποίο και οι εργαζόμενοι του και ο τουρισμός και η βιομηχανία μπήκανε στην μαύρη λίστα και ίσως χάσανε και έσοδα. Οταν κάποιος λέει ότι ένα νησί είναι επιβλαβές στην υγεία των κατοίκων, ποιος θα πάει να το επισκεφθεί; Άρα θεωρώ ότι ο κάθε κατεργάρης πρέπει να μπει στον πάγκο του και ειδικά αυτοί που γνώριζαν, που το έκαναν με δόλο, είτε αυτοί που ήταν οι κομιστές αυτών των πλαστών εγγράφων στις δημόσιες αρχές. Δεν μπορεί να πας στα δημοτικά συμβούλια, δεν μπορείς να καταθέτεις σε δημόσιες υπηρεσίες χαρτιά αμφισβητούμενης ποιότητας και εγώ πιστεύω ότι γνώριζαν την μη εγκυρότητα τους. Όλους αυτούς πρέπει η δημοτική αρχή που έχει την ευθύνη ή οποιαδήποτε άλλη αρχή ή ο εισαγγελέας από μόνος του αν θεωρεί ότι έχουν διαπράξει επί σκοπού δημόσιο κακό πανελληνίως για να μη πω και ευρωπαϊκώς, γιατί έχουμε δει και ευρωπαϊκά δημοσιεύματα τα οποία χρησιμοποίησαν αυτά τα έγγραφα, πρέπει λοιπόν να έχουν και τις ποινικές τους και τις αστικές τους ευθύνες. Η δικαιοσύνη λοιπόν θα κρίνει τους ανθρώπους που δυστυχώς προσπάθησαν να συκοφαντήσουν μια ολόκληρη κοινωνία και μια μεγάλη παράδοση, αυτήνπου έχει η Σύρος στον ναυπηγικό τομέα. Νομίζω είμαι πολύ ξεκάθαρος και πολύ συγκεκριμένος. Να μπει πραγματικά ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του για να μη υπάρξουν κι άλλοι οι οποίοι θα μπορούν με ευκολία καρδιάς να αμαυρώνουν ανθρώπους.
Και αν είναι και πολιτικός φέρνει μεγαλύτερη ευθύνη κύριε Γάκη;
Όλοι έχουν μεγάλη ευθύνη αλλά ο πολιτικός άνθρωπος, θεωρώ ότι πρέπει τρείς φορές να κοιτάζει την προέλευση, την εγκυρότητα, την ορθότητα και το αποτέλεσμα. Εγώ αν έκανα κάτι αντίστοιχο ως πολιτικός ή επιστήμονας θα είχα δηλώσει την επόμενη μέρα την παραίτησή μου. Και θεωρώ ότι ο οποιοσδήποτε τίμιος πολιτικός τα ίδιο θα είχε πράξει.
Δεν βλέπουμε να έχει γίνει αυτό και έχει περάσει καιρός.
Γενικά θεωρώ ότι η πολιτική είναι κάτι το οποίο κρίνεται μακροπρόθεσμα, ο καθένας μπορεί να πράττει ότι του υπαγορεύει η δική του συνείδηση και το πολιτικό του ήθος. Όλα θα κριθούν και η μεγαλύτερη κρίση είναι η επόμενη εκλογή όποιου θεωρεί ότι μπορεί να κοροϊδεύει ή θεωρεί ότι μπορεί να ισορροπεί σε διαφορετικές βάρδιες με διαφορετικές δικαιολογίες και λόγους.