Με το καλημέρα στη νέα τουριστική περίοδο, οι επαγγελματίες δηλώνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της ενεργειακής κρίσης θα μετακυλιστεί στους πελάτες. «Εμείς πιστεύουμε ότι ήδη οι περισσότεροι έχουν προαποφασίσει αύξηση 20% για τα καταλύματα. Αν ένα δωμάτιο πέρυσι είχε 80 ευρώ φέτος θα πάει σίγουρα στα 100 ευρώ» αναφέρει η Ασπασία Βεντούρη, Πρόεδρος Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Κιμώλου καθώς τα έξοδα πλέον είναι πολλά και οι επαγγελματίες δεν μπορούν να τα επωμιστούν.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται εμένα στο μυαλό πηγαίνοντας σε ένα ξενοδοχείο, σε ένα κατάλυμα είναι ότι θέλω να έχω το air-condition ανοιχτό όλη μέρα το καλοκαίρι, φεύγοντας αφήνουμε και τα φώτα, βάζουμε και τα σεσουάρ μας και όλα αυτά. Τώρα όλο αυτό το κόστος πώς θα το αντιμετωπίσετε κυρία Βεντούρη;
Θα ξεκινήσω από το γεγονός ότι τα σύγχρονα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και τα νεόδμητα καταλύματα καταλαβαίνετε ότι μπαίνουν στην πολιτική της ενεργειακής οικονομίας, οπότε είναι καινούριες κατασκευές που συγχρονίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας. Υπάρχουν ήδη καταλύματα τα οποία έχουν φροντίσει και έχουν φτιαχτεί έτσι ώστε μπαίνοντας με την κάρτα να ενεργοποιούνται όλες οι ηλεκτρικές συσκευές σε ένα δωμάτιο και φεύγοντας να σταματάνε, οπότε αν φύγει κάποιος και ξεχάσει το κλιματιστικό ανοιχτό, απενεργοποιείται μόνο του. Το πρόβλημα είναι μια μεγάλη ομάδα καταλυμάτων τα οποία δεν έχουν εκσυγχρονιστεί και καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτό.
Κάποια ενοικιαζόμενα έχουν και κουζίνα μέσα, όλοι γνωρίζουμε πόσο μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έχει. Επίσης όταν ο τουρίστας είναι μέσα στο δωμάτιο θα έχει το κλιματιστικό ανοιχτό, φυσικά υπάρχουν και οι τεχνολογίες inverter και όπως μας είπατε και εσείς όλα είναι ηλεκτρονικά με την κάρτα, αλλά αυτό συνέβαινε μέχρι τώρα. Εσείς όμως έχετε προϋπολογίσει ότι σε όλα αυτά υπάρχει μια αύξηση της τάξης του 300%.
Νομίζω ότι όσοι δεν το είχαν συνειδητοποιήσει αυτό, το πόσο μεγάλη θα είναι η αύξηση, αν μη τι άλλο σίγουρα το είχαν ακούσει. Το σίγουρο είναι ότι ένα μεγάλο μέρος του κόστους θα περάσει στον τουρίστα. Ο επισκέπτης θα επιβαρυνθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης. Πολλά καταλύματα στην Ελλάδα δεν έχουν περάσει σε τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας.
Δεν έχουν το πράσινο αποτύπωμα;
Όχι, τώρα ξεκινούν και μπαίνουν στην διαδικασία. Άρα γενικά καταλαβαίνουμε ότι όλα ξεκινούν όταν μας αγγίζουν στην τσέπη. Όλο το υπόλοιπο είναι να έχουμε να λέμε θεωρίες. Τώρα λοιπόν μπαίνουν σε μια διαδικασία πράσινης ανάπτυξης και εξοικονόμησης ενέργειας. Το κόστος για τώρα θα μετακινηθεί σε ένα μεγάλο ποσοστό στον επισκέπτη και από την μεριά μας για να αντιμετωπιστούν χρειάζεται η ατομική ευθύνη του καθενός. Εκεί είναι πως έχει μεγαλώσει ο καθένας και το να σέβεσαι και να νοιάζεσαι τον διπλανό σου. Αυτό είναι κάτι που καλλιεργείται. Από εκεί και πέρα όσον αναφορά τους καταλυματίες, το πώς αντιμετωπίζουν όλη αυτή τη διαδικασία πολύ ευγενικά εξηγείς ότι θα ήταν επιθυμητό να προσέχουμε λίγο ως προς την πράσινη μεριά, τις πετσέτες μας να τις κρεμάμε κάπου και να μην τις πετάμε στο πάτωμα, να έχουμε την ευαισθησία λίγο εάν έχουμε ανοιχτά τα κουφώματα και υπάρχει φυσικός αερισμός και υπάρχει και ένα αεράκι να κλείνουμε το κλιματιστικό, τέλος πάντων απευθύνεσαι στο κομμάτι εκείνο της ευαισθησίας ως προς το περιβάλλον και ως προς τον συνάνθρωπο. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις.
Η αύξηση που λέμε ότι θα καταλήξει στους επισκέπτες, έχετε σκεφτεί ποια μπορεί να είναι; Δηλαδή αν ένα κατάλυμα είχε πέρσι 120 ευρώ την διανυκτέρευση ή 80. Ποιά θα είναι ποσοστιαία η αύξηση για φέτος; Είναι κάτι που το έχετε προαποφασίσει ή θα δείτε πώς θα κινηθεί η ενεργειακή κρίση, οι καταναλώσεις;
Η αίσθηση μου είναι ότι η αύξηση θα είναι 10 με 20 ευρώ. Αυτό το θεωρώ δεδομένο. Δηλαδή ένα δωμάτιο των 80 ευρώ θα πάει 100. Έχει ήδη πάει 100. Δεν γίνεται διαφορετικά. Από εκεί και πέρα εμείς επειδή κάνουμε κρατήσεις και παίρνουμε προκαταβολές δεν μπορούμε ξαφνικά να πούμε στον πελάτη τον Αύγουστο ότι αυξάνεται η τιμή. Προαποφασίζεις, ξέρεις ότι θα υπάρχει και μια χασούρα, είναι πολύ μεγάλες οι αυξήσεις που έχουν γίνει, οπότε έχουν αποφασιστεί ήδη οι τιμές. Κάποιοι πιθανότατα να μην έχουν απώλειες, αλλά κάποιοι σίγουρα θα έχουν. Βήμα είναι και αυτό, σκαλοπάτι για να μάθουμε να εκπαιδευτούμε και να μπορέσουμε να οργανωθούμε και να είμαστε πιο έτοιμοι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα πράγματα. Είμαστε όλοι έκπληκτοι με τον πόλεμο στην Ουκρανία ο οποίος είναι κοντά μας. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε, λέμε σε μια τέτοια εποχή γιατί να υπάρχει πόλεμος. Δεν υπάρχει κάτι, είμαστε αναλώσιμοι. Δεν νομίζω να ενδιαφέρεται κανείς για τον άνθρωπο, όλα γίνονται για το χρήμα. Οπότε είμαστε έκπληκτοι προς όλα. Κανένας δεν περίμενε ότι θα γίνει πόλεμος, ο πόλεμος όμως έγινε.
Αυτό το 20% γιατί τόσο είναι η αύξηση στην οποία αναφερθήκατε, βλέπετε ότι επηρεάζει τον κόσμο; Γιατί όλοι το ξέρετε και εσείς ότι έχουμε την ανάγκη να πάμε διακοπές. Βλέπετε να υπάρχει «ζεστασιά» προς τις διακοπές;
Κρατήσεις υπάρχουν και προς το παρόν δεν έχουμε μπει σε κάποια διαδικασία ακυρώσεων. Τα στατιστικά δεδομένα και οι πηγές και τα κανάλια επικοινωνίας, για να γίνουν κρατήσεις δείχνουν ότι ενδιαφέρον από τους καταναλωτές για διακοπές υπάρχει. Έχει περιοριστεί η αντίδραση των εν δυνάμει επισκεπτών για κρατήσεις. Υπάρχουν κάποια ερωτήματα όμως και η διαδικασία κρατήσεων αυτή την στιγμή έχει παγώσει. Από όταν άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία οι κρατήσεις έχουν περιοριστεί. Και νομίζω ότι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι μαζί με πώς κινούνται τα πράγματα στην Ουκρανία, θα πάμε παρακάτω. Δεν νομίζω ότι ξαφνικά θα γίνει κάποιο θαύμα, εκτός αν σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και έρθουν όλα σε ένα πιο φυσιολογικό επίπεδο.
Τελευταία ερώτηση για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, γιατί είναι το πρώτο κρας τεστ το οποίο περιμένετε και εσείς και νομίζω γενικότερα ο ελληνικός τουρισμός. Ποια είναι η εικόνα;
Υπάρχουν κάποιες κρατήσεις αλλά είναι απειροελάχιστες. Δεν είναι η Κίμωλος ένας προορισμός 25ης Μαρτίου. Και βέβαια να επισημάνω ότι για την σεζόν του 2022 παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το γεγονός των καιρικών συνθηκών. Έχουμε έναν Μάρτη με πολύ κρύο. Και φυσικά το θέμα των πλοίωνΑυτή την στιγμή έχουμε ένα πλοίο στην γραμμή, τον Διονύσιο Σολομό. Οι αντιδράσεις των ναυτιλιακών εταιριών λένε ότι δεν θα βγουν τα ταχύπλοα το Πάσχα, οπότε όπως καταλαβαίνετε δεν είναι η Κίμωλος ένας προορισμός εύκολος.