Του Μπαρακάτ Αμπντελσατάρ
Η Λέσχη Αξιωματικών Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο κέντρο της Αθήνας, παρακολούθησε τον εορτασμό της 49ης επετείου από τις νίκες του Ένδοξου Οκτωβριανού Πολέμου του 1973, αποτέλεσμα του οποίου ήταν η απελευθέρωση της χερσονήσου του Σινά.
Ο εορτασμός έγινε παρουσία του Έλληνα Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, του Πρέσβη Ομάρ Αμέρ, του πρέσβη της Αιγύπτου στην Ελλάδα, του Ακόλουθου Άμυνας, συνταγματάρχη Ayman Elyan. Παρόντες επίσης ήταν Έλληνες στρατιωτικοί και πολιτικοί, Άραβες πρεσβευτές διαπιστευμένοι στην Ελλάδα. Τον πανηγυρικό στην εξαιρετική διοργάνωση εκφώνησε ο συνταγματάρχης Ayman Elyan, Ακόλουθος Άμυνας της Αιγύπτου στην Ελλάδα.
Επίτιμος προσκεκλημένος ήταν ο Αρχηγός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Ο Στρατιωτικός Ακόλουθος εκφώνησε μια ομιλία στην οποία επαίνεσε τον ηρωισμό του αιγυπτιακού στρατού, επισημαίνοντας ότι η Αίγυπτος γιορτάζει μια από τις ένδοξες μέρες της, την ημέρα μετάβασης από την απόγνωση στην ελπίδα για την οποία οι Αιγύπτιοι πολέμησαν και πλήρωσαν το πολύτιμο αίμα τους προκειμένου να αποκαταστήσουν ένα ακέραιο και ιερό μέρος της πατρίδας.
Ο Συνταγματάρχης Ayman είπε ότι κατά τη διάρκεια των 49 ετών, ο αιγυπτιακός λαός έχει αποδείξει την ικανότητά του να διατηρήσει την πορεία της ανάπτυξης και της σταθερότητας και να αποτρέψει συνωμοσίες για την αποσταθεροποίηση της ασφάλειας και της σταθερότητας της Αιγύπτου, επαινώντας τις μεγάλες θυσίες που έκαναν οι Αιγύπτιοι, ο λαός, ο στρατός, η αστυνομία και το δικαστικό σώμα, για να νικήσουν την τρομοκρατία και να ανοικοδομήσουν το αιγυπτιακό κράτος κατά την τελευταία δεκαετία.
Η Αίγυπτος κινείται τώρα σε μια νέα εποχή προς τη νέα δημοκρατία υπό την ηγεσία του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων, Abdel Fattah El-Sisi, Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, μέσα από πολλά φιλόδοξα εθνικά έργα που στοχεύουν στην αλλαγή της πραγματικότητας των Αιγυπτίων προς το καλύτερο.
Στο τέλος της ομιλίας, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος στην Αθήνα εξέφρασε τις ευχαριστίες και την εκτίμηση προς τον φίλο ελληνικό λαό για τη γενναιόδωρη φιλοξενία του, επισημαίνοντας ότι ο ελληνικός λαός έχει ιστορικές σχέσεις με τον αιγυπτιακό λαό που χρονολογούνται από την αρχαιότητα.
Υπενθυμίζουμε ότι στο Κάιρο βρέθηκε την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Οι δυνατές και ισχυρές σχέσεις και δεσμοί μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά με τη συνάντηση αυτή. Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντώνται οι δυο άνδρες, αλλά αυτή η φορά είναι από τις πλέον σημαντικές. Και τούτο γιατί η τεταμένη κατάσταση στη Μεσόγειο απαιτεί ειρηνικές και ρεαλιστικές πολιτικές λόγω των γνωστών αντιδράσεων της Τουρκίας.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι διαχρονικές στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου, η Ανατολική Μεσόγειος και η Λιβύη. Επίσης οι δυο υπουργοί προχώρησαν σε ευθεία αμφισβήτηση της τουρκολιβυκής συμφωνίας για τους υδρογονάνθρακες μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.
Στις κοινές δηλώσεις, τόσο ο Έλληνας όσο και ο Αιγύπτιος υπουργός, έθεσαν ζήτημα νομιμότητας της συμφωνίας και εξέφρασαν τη βούλησή τους για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Οπως τόνισε ο κ. Δένδιας “Πριν από δύο χρόνια, εδώ στο Κάιρο, υπογράψαμε με τον φίλο μου Sameh μια Συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Μια συμφωνία σε πλήρη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο, και ιδίως με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία δημιουργεί αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα για την Ελλάδα, καθώς και για την Αίγυπτο. Η Ελλάδα έχει την πρόθεση και την υποχρέωση να υπερασπιστεί αυτά τα δικαιώματα, με όλα, επαναλαμβάνω, με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα. Δεν διεκδικούμε τίποτα που δεν μας ανήκει. Σεβόμαστε πλήρως τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Δεν προβαίνουμε σε επιθετικές ενέργειες, δεν υπονομεύουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα.
Και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, που σε αυτή την προσπάθεια έχουμε την Αίγυπτο ως φίλο. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος συμμερίζονται έναν κοινό στόχο: να βοηθήσουν τη Λιβύη να καταστεί ένα λειτουργικό κράτος, και τη Μεσόγειο, μια θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας. Μια θάλασσα ευημερίας, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να συνεργάζονται, όπως κάνουν οι Έλληνες και οι Αιγύπτιοι εδώ και χιλιάδες χρόνια”.