Ραγδαία αύξηση στα φέσια από φόρους καταγράφεται τους τελευταίους μήνες λόγω και της έξαρσης της ακρίβειας που συρρικνώνει τα εισοδήματα των νοικοκυριών προκαλώντας έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, καθώς εντείνεται η πληθωριστική ανάφλεξη και επιμηκύνεται η διάρκεια της κρίσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο επτάμηνο τα φρέσκα χρέη διογκώθηκαν κατά 334 εκατ. ευρώ στα 4,459 δισ. ευρώ από 4,125 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου με αποτέλεσμα το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο να εκτιναχθεί στα 112,653 δισ. ευρώ.
Αύξηση σημειώθηκε και στον αριθμό των οφειλετών καθώς ανήλθαν στα 4.230.900 άτομα με το 70% αυτών δηλαδή 1.378.297 οφειλέτες να βρίσκονται υπό τη δαμόκλειο σπάθη των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Η πίεση προς τους οφειλέτες επιβεβαιώνεται και από τις εισπράξεις.
Η ΑΑΔΕ στο 7μηνο κατάφερε μέσα από τις ρυθμίσεις και τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων να συγκεντρώσει πάνω από 2,8 δισ. ευρώ από παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Από αυτά, τα 1,698 δισ. ευρώ προέρχονται από ληξιπρόθεσμα χρέη παρελθόντων οικονομικών ετών και τα 1,159 δισ. ευρώ από τρέχουσες υποχρεώσεις που δεν είχαν πληρωθεί εμπρόθεσμα.
Ο Ιούλιος ήταν ένα μήνας αντικειμενικά δύσκολος για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις αφού στα κύματα της ακρίβειας προστέθηκαν και οι δόσεις για τον φόρο εισοδήματος και την επιστρεπτέα προκαταβολή. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δεν κρύβουν τον φόβο για το ενδεχόμενο να ενταθεί η «στάση πληρωμών» όσο πλησιάζει ο βαρύς χειμώνας που θα βάλει τα νοικοκυριά πιο βαθιά μέσα στην κρίση και με τα μισά να αναμένουν χειροτέρευση της οικονομικής τους κατάστασης.
Σημειώνεται ότι το 53,4% των φορολογούμενων έχει χρέη στην Εφορία που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ και συνολικά χρωστούν 326 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί μόλις το 0,3% του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους.
Παράγοντες της φορολογικής διοίκησης επισημαίνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις η κατηγορία αυτή των οφειλετών δεν γνωρίζει ότι έχει χρέη, αλλά όταν ενημερώνεται προχωρά στην αποπληρωμή τους.
Αντίθετα, το 0,2% των οφειλετών η 8.825 φορολογούμενοι χρωστούν 90 δισ. ευρώ ή το 80% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών με την κατά κεφαλήν οφειλή να ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.
Στην κατηγορία αυτή η βασική πηγή χρέους προέρχεται από τα νομικά πρόσωπα καθώς οι οφειλές τους αγγίζουν τα 66 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά τις επιδόσεις της ΑΑΔΕ από τα στοιχεία προκύπτει ότι στο 7μηνο έχει εισπράξει από τη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών 2,857 δις. ευρώ, από τα οποία τα 1,698 δις. ευρώ προέρχονται από ληξιπρόθεσμα χρέη παρελθόντων οικονομικών ετών και τα 1,159 δισ. ευρώ από τρέχουσες υποχρεώσεις που δεν είχαν πληρωθεί εμπρόθεσμα.
Στην αντίπερα όχθη πάνω από 8 στους 10 φορολογούμενους είναι συνεπείς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις με το ποσοστό των εμπρόθεσμων πληρωμών για το σύνολο των φόρων να ανέρχεται τον Ιούλιο σε 83,90% έναντι 85,65% τον Ιούνιο και 84,03% τον Μάιο.
Ειδικότερα οι εμπρόθεσμες πληρωμές ΦΠΑ διαμορφώθηκαν στο 85,10% καθώς σε σύνολο βεβαιωθέντος ΦΠΑ 1,36 δις. ευρώ εισπράχθηκαν 1,16 δισ. ευρώ.
Αισθητά χαμηλότερο είναι το ποσοστό στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων καθώς βρίσκεται στο 44,37% με σημαντική κάμψη σε σχέση με τον Ιούνιο και το Μάιο οπότε ήταν 51,87% και 56,24% αντίστοιχα, πράγμα που αποδίδεται στο γεγονός ότι ξεκίνησε η αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος για τα περυσινά εισοδήματα.
Την υψηλότερη επίδοση στη φορολογική συμμόρφωση εμφανίζουν τα νομικά πρόσωπα καθώς το ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών στο φόρο εισοδήματος έφθασε τον Ιούλιο στο 90,38% από 89,02% τον Ιούνιο και 87,26% τον Μάιο.
Στο φόρο ακίνητης περιουσίας το ποσοστό των εμπρόθεσμων πληρωμών ανήλθε τον Ιούλιο σε 77,59% από 76,20% και 72,61% τους δύο προηγούμενους μήνες
www.bankingnews.gr