Η κάμερα του Live News επιβιβάζεται σε ένα από τα ψαροκάκικα που καθημερινά ξεκινούν από το λιμάνι στη Νέα Πέραμο Καβαλάς.
Ελπίδα των ψαράδων είναι αυτή την φορά να είναι καλή η ψαριά. Στην κάμερα θα δούμε πόσα ψάρια θα βγάλει ο ψαράς πόσο θα τα αγοράσει ο έμπορος και πόσο θα καταλήξουν να κοστίζουν στο πιάτο μας.
Η ψαριά όταν σηκώνονται τα δίκτυα απογοητευτική και οι ψαράδες δεν κρύβουν την απογοήτευση τους.
«Αυτά είναι τα ψάρια μας…σαρδέλα».
Οι ώρες της δουλειάς καθημερινά μπορεί να φτάσουν και τις 15 όμως το αποτέλεσμα δεν δικαιώνει τις θυσίες.
Όπως θα πουν η διαδρομή από την Καβάλα για Σαμοθράκη ή και Λήμνο έχει πλέον το τριπλάσιο κόστος σε πετρέλαιο από ότι παλιά.
«Κάψαμε 1500 ευρώ βγάλαμε 30-40 κιλά ψαριά».
Παρά τις δυσκολίες όμως δεν το βάζουν κάτω ενώ λένε πως το μεγάλο άγχος τους είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τα τούρκικα ψαροκάικα.
Με την επιστροφή στο λιμάνι τα ψάρια θα φύγουν για την αγορά ενώ η σαρδέλα θα φτάσει με τους νέους τιμοκατάλογους στα εστιατόρια λόγω ενεργειακού κόστους να κοστίζει στο πιάτο μας
«Πέταξε» και η σαρδέλα
Στο καΐκι: 1€-4€/κιλό
Στον πάγκο: 5€-9€/κιλό
Στο εστιατόριο: 12€ κιλό
ή
8€ /μερίδα (200-250γρ), δηλαδή 32€-40€ /κιλό
Έτσι η τιμή φτάνει να είναι ακόμα και 10 φορές πάνω στο πιάτο μας από την ώρα που η σαρδέλα βγήκε από τα δίχτυα.