Απολύτως δικαιωμένος για τη Συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα εκδήλωσης για το Σκοπιανό, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, στο Μέγαρο Μουσικής.
Υπό το θερμό χειροκρότημα των παραβρισκόμενων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την ομιλία του, επισημαίνοντας με νόημα ότι «όταν παίρνουμε αληθινά ρίσκα, υπάρχει ένας ενθουσιασμός».
Περιγράφοντας το πώς ξεκίνησε η διαδικασία επίλυσης του χρόνιου ζητήματος, υπενθύμισε ότι «όταν το καλοκαίρι του 2017, εξελέγη πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ένας προοδευτικός ηγέτης, ο Ζόραν Ζάεφ, βρεθήκαμε μπροστά σε μια αληθινή ευκαιρία, αλλά και σε ένα κομβικό δίλημμα».
«Είτε θα συνεχίζαμε την πολιτική της αδράνειας και των καθυστερήσεων, με φόβο το πολιτικό κόστος, είτε θα κάναμε την επιλογή, και μάλιστα χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος, να αξιοποιήσουμε την ιστορική ευκαιρία της ύπαρξης δύο προοδευτικών δυνάμεων στο τιμόνι των δύο χωρών» έσπευσε να προσθέσει.
Και συνέχισε: «Προς όφελος της σταθερότητας, αλλά και του εθνικού συμφέροντος, αποφασίσαμε να κάνουμε το δεύτερο. Να σηκώσουμε το ιστορικό βάρος. Να προχωρήσουμε, αναλαμβάνοντας το πολιτικό ρίσκο, όσο και το πολιτικό κόστος αυτής της διαδικασίας. Το δίλημμα ήταν πολιτικό κόστος ή το εθνικό συμφέρον».
Τα θετικά της Συμφωνίας των Πρεσπών
Σταχυολογώντας τα θετικά της Συμφωνίας των Πρεσπών, σημείωσε τα εξής:
- Η γειτονική χώρα, μετά από 23 χρόνια, αφήνει πίσω της την ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», το σημαντικότερο αφήνει πίσω τη συνταγματική της ονομασία και από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» τη μετέτρεψε σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», δηλαδή σε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις, εντός και εκτός, αυτό που χρόνια ζητούσε η ελληνική πλευρά.
- Αποδέχθηκε ότι η γλώσσα της, είναι μια νοτιο-σλαβική γλώσσα και ότι ο πολιτισμός της δεν έχει σχέση με τον αρχαιοελληνικό μακεδονικό πολιτισμό.
- Απάλειψε από το Σύνταγμά της κάθε υποψία αλυτρωτισμού, καθώς και οποιαδήποτε, έστω και έμμεση, αναφορά σε μειονότητα.
- Στο νέο της Σύνταγμα δηλώνεται ρητά ότι η ιθαγένεια, όπως θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά της έγγραφα, δεν καθορίζει, ούτε προκαταλαμβάνει την εθνότητα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε ότι η γειτονική χώρα υλοποίησε «όλα όσα τις είχαν ζητηθεί επισήμως ως προαπαιτούμενα από την ελληνική κυβέρνηση», με στόχο την επίτευξη μίας αμοιβαίας αποδεκτής συμφωνίας.
Κριτική σε Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ
Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να ασκήσει κριτική για τη στάση της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ, διερωτώμενος «τι ακριβώς βρίσκουν ως πρόσχημα και εναντιώνονται στη Συμφωνία».
«Δεν αναφέρομαι σε όσους δήλωναν ή δηλώνουν ενάντια στη λεγόμενη “εθνική γραμμή”. Δηλαδή, σε όσους έλεγαν ή λένε ότι διαφωνούν με σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό και έναντι όλων. Αλλά σ’ όσους χρόνια τώρα έχουν αυτή τη θέση και έχουν υπερασπιστεί αυτή τη θέση από τις κυβερνήσεις τους» συμπλήρωσε.
Και διερωτήθηκε: «Πόση μεγαλύτερη υποκρισία πια; Πόσο μεγαλύτερος λαϊκισμός; Πόσο μεγαλύτερη προσπάθεια εξαπάτησης και ψηφοθηρίας; Και μάλιστα για ένα εθνικό θέμα με ιστορικές συνέπειες για τη χώρα».
Εύσημα στον Ζάεφ
Ο Πρωθυπουργός, στη συνέχεια, συνεχάρη τον Ζόραν Ζάεφ για το κουράγιο και την τόλμη που επέδειξε από την αρχή έως το τέλος της διαδικασίας. «Δεν έκανε πίσω απέναντι στα εθνικιστικά συλλαλητήρια μίσους που οργάνωσε το VMRO, o εταίρος της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα».
Ξεκαθάρισε δε, ότι δεν υπήρξε καμία συναλλαγή μεταξύ Σκοπιανού και συντάξεων, ενώ έκανε λόγο για υιοθέτηση της ακροδεξιάς συνομωσιολογίας.
Ταυτόχρονα, στηλίτευσε τις απειλές που δέχονται βουλευτές, οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ της επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι αυτές οι απειλές εξαπολύονται με την ένοχη σιωπή του κ. Μητσοτάκη.
«Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι κάθε λογής πατριδοκάπηλοι: Αυτές οι αθλιότητες δεν έχουν στο στόχαστρο τη σημερινή κυβέρνηση αλλά την ίδια τη δημοκρατία. Είμαστε μαθημένοι από αγώνες για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας στο τόπο μας. Δεν πρόκειται λοιπόν να μας πτοήσετε» τόνισε.
Κατήγγειλε σχέδια αποσταθεροποίησης
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω, ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, και κατήγγειλε τα σχέδια αποσταθεροποίησης.
«Γνωστοί ακροδεξιοί, εθνικιστικοί κύκλοι, με τις σφραγίδες συλλόγων και σωματείων και την πολιτική καθοδήγηση της Χρυσής Αυγής και άλλων πολιτικών και επιχειρηματικών παραγόντων αλλά και παρα-θρησκευτικών οργανώσεων, που βεβαίως δεν εκφράζουν την επίσημη θέση της Ελληνικής Εκκλησίας, δοκίμασαν τα πάντα, για να ακυρώσουν αυτή την ελπιδοφόρα προοπτική» επεσήμανε.
«Εθνικά ωφέλιμη η Συμφωνία των Πρεσπών»
Επανέλαβε, μάλιστα, ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι και ιστορική και πατριωτική και εθνικά ωφέλιμη, γιατί ο αληθινός πατριωτισμός δεν είναι να μισείς τις πατρίδες των άλλων, είναι να αγωνίζεσαι για να αναδείξεις την πατρίδα σου σε πρωταγωνίστρια δύναμη ειρήνης, συναδέλφωσης των λαών, οικονομικής και κοινωνικής προόδου, σε μια περιοχή και σ’ έναν κόσμο που διαρκώς αποσταθεροποιείται».
«Αποδεικνύουμε ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, μπορούμε, όταν οι προοδευτικές δυνάμεις είναι στη διακυβέρνηση, να γυρίζουμε τη πλάτη στους εθνικισμούς. Ακόμη και όταν αυτοί οι εθνικισμοί στα Βαλκάνια έχουν αφήσει βαρύ το στίγμα τους, αφήνοντας στην περιοχή το προσωνύμιο “Πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης”» συνέχισε.
Προσκλητήριο συστράτευσης για τις εκλογές
Απηύθυνε τέλος, προσκλητήριο συστράτευσης στις αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις, εναντίον του εθνικισμού και του νεοφιλελευθερισμού. «Να συγκροτήσουμε ένα ευρύ μέτωπο σε όλα τα επίπεδα: Στην αυτοδιοίκηση, στις ευρωεκλογές, αλλά και στη μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών, τον Οκτώβριο, για την προοδευτική διακυβέρνηση της επόμενης μέρας στο τόπο μας» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.
naftemporiki.gr