Στη νέα εποχή για τη χώρα μας και για τις ελληνογερμανικές σχέσεις αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις του με την γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ η οποία συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την Συμφωνία καθώς θα είναι προς όφελος όλης της Ευρώπης.
«Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά με μέτρα άδικα, σκληρά που δοκίμασαν την κοινωνική συνοχή. Εξερχόμαστε όμως σήμερα της κρίσης με σοβαρές πληγές κρατώντας όμως την κοινωνία όρθια. Η Ελλάδα πλέον αφήνει πίσω την εποχή των ελλειμμάτων. Αποτελεί πρωταθλητή στην Ευρώπη στην μείωση της ανεργίας.»
Καταρρίψαμε στερεότυπα, συνθέσαμε αντιθέσεις, προχωρήσαμε μέσα από προωθητικούς συμβιβασμούς
«Οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν σκληρά, υπήρξαν δύσκολες στιγμές που όμως της αφήσαμε πίσω μας. Καταπολεμήσαμε στερεότυπα όπως του σκληρού Γερμανού και του τεμπέλη Έλληνα. Συνθέσαμε τις αντιθέσεις μας και προχωρήσαμε μέσα από προωθητικούς συμβιβασμούς.»
«Έχουμε τη θέληση και τη δύναμη να προχωρήσουμε μπροστά. Να λέμε όχι στις δυνάμεις που προτάσσουν το ρατσισμό. Λέμε όχι στις φωνές τις μισαλλοδοξίας που επιδιώκουν να έχουν ενισχυμένο ρόλο στις επικείμενες εκλογές. Παρά τις πολιτικές διαφορές που έχουμε ο μεγάλος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι η ανάδειξη των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων που την απειλούν.»
«Συζητήσαμε για τον δημοσιονομικό πλαίσιο, την μεταναστευτική κρίση, την ανάγκη αναθεώρησης της σημερινής πολιτικής, να υπάρχει ισχυρός μηχανισμός στήριξης των χωρών υποδοχής, ισχυρό μηχανισμό επιστροφής. Δύσκολη η συνεργασία εκείνες τις δύσκολες μέρες της κρίσης. Η καγκελάριος συνεισέφερε για μια λύση που θα ήταν στο πλαίσιο του ανθρωπισμού. Μιλήσαμε για τα Βαλκάνια και για τη σημασία που έχει η σταθερότητα στην περιοχή. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και μοντέλο λύσης για τέτοιου είδους προβλήματα. Να επιλύονται χωρίς επιβολή του ενός μέλους στο άλλο.»
Εξαιρετικές οι σχέσεις των δύο χωρών – Τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ, το 2020, η Γερμανία
“Οι σχέσεις των δύο χωρών μας πιστεύω ότι είναι εξαιρετικές. Ασφαλώς και δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες, ούτε αυτές που περάσαμε πρόσφατα, ούτε ξεχνάμε και τις δύσκολες αλλά απαράγραπτες εκκρεμότητες που μας άφησε η ιστορία, όπως είναι οι επανορθώσεις ή το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο, όμως είμαστε αποφασισμένοι να επικεντρωθούμε και θα επικεντρωθούμε παράλληλα και στο νέο πλαίσιο που έχουμε οικοδομήσει”, είπε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός μίλησε στη Γερμανίδα Καγκελάριο για τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και τον ανθρωπισμό που επέδειξε στο προσφυγικό, παρά τις οικονομικές του δυσκολίες και, ταυτόχρονα, ευχαρίστησε την Καγκελάριο για τον καθοριστικό ρόλο που επέδειξε η ίδια κατά την προσφυγική κρίση.
«Στηρίζουμε ενεργά την προοπτική της Αλβανίας, υπάρχει το ζήτημα της ελληνικής μειονότητας. Υποστηρίζουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Τονίσαμε τη σημασία που έχει ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο από την γειτονική μας χώρα. Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά σε εξορύξεις στο πλαίσιο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.»
Τέλος ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι συμφώνησαν με την γερμανίδα καγκελάριο, τιμώμενη χώρα για το 2020 στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης να είναι η Γερμανία.
Αν. Μέρκελ: Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό
“Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό. Με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνια” είπε η Άνγελα Μέρκελ αναφερόμενη στην Συμφωνία των Πρεσπών προσθέτοντας ότι “γίνεται σαφές πως διαμορφώνονται οι σχέσεις. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα προωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη.”
Ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης περί “ανταλλαγής” της Συμφωνίας των Πρεσπών με τις συντάξεις η κ. Μέρκελ δήλωσε αιφνιδιασμένη ότι πρέπει να απαντηθεί κάτι τέτοιο και ευθέως ξεκαθάρισε ότι:
“Δεν υπάρχει καμία σχέση των δραστηριοτήτων ως προς το ονοματολογικό και το οικονομικό. Με αιφνιδιάζει το γεγονός ότι θα έπρεπε να πούμε κάτι τέτοιο. Θα ήθελα να προπαγανδίσω το τέλος του ονοματολογικού προβλήματος. Θα μιλήσω και με τον κ. Μητσοτάκη. Οι αντιπολιτεύσεις οφείλουν να ασκούν να κριτική στην κυβέρνηση αλλά θα πρέπει όταν υπάρχουν μεγάλα εθνικά θέματα να επικρατεί η συναίνεση. Δε νομίζω ότι θα καταφέρω να επηρεάσω τα πράγματα όμως”.
Νωρίτερα, η κ. Μέρκελ ανέφερε: “Πράγματι κλείνει ένας κύκλος. Όταν ο κ. Τσίπρας ήρθε την πρώτη φορά στο Βερολίνο τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Αναπτύχθηκε εμπιστιοσύνη ανάμεσα μας, γνωρίζω ότι ο ελληνικός κλαός περασε μια δύσκολη περίδο. Οι Έλληνες έπρεπε να υποστούν επώδυνες μεταρρυθμίσεις”.
“Έπρεπε να μάθουμε πως θα συνεργαστούμε καλά μεταξύ μας. Το πετύχαμε γιατί είδαμε τα πράγματα με ειλικρίνεια και αποκτήθηκε εμπιστοσύνη ανάμεσά μας. Η Ελλάδα πέρασε δύσκολα. Διαπιστώνω ότι η κατάσταση έχει αλλάξει πολύ. Έχει μειωθεί η ανεργία. Είναι η απαρχή μιας νέας κατάστασης”.
“Βήμα προς βήμα βελτιώνουμε την κατάσταση για την ανεργία των νέων. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε το ίδρυμα της νεολαίας. Θα συμβάλλουμε και εμείς ώστε να υπάρξει έρευνα στην Ελλάδα. Αυξήθηκε το εξαγωγικό εμπόριο. Οι σχέσεις μας εξελίσσονται πολύ καλά. Ευχαριστούμε για το ότι μας γίνεται η τιμή να είμαστε στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης το 2020”.
“Μιλήσαμε για τις ευρωεκλογές. Μπορεί να μην ανήκουμε σε κοινές πολιτικές οικογένειες αλλά μας συνδέει η Ευρώπη και η βαθιά πεποίθηση ότι με την συνεργασία θα βρούμε λύσεις και όχι με τους εθνικισμούς για ένα καλύτερο μέλλον” τόνισε η κ. Μέρκελ συμπληρώνοντας
avgi.gr