«Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο φορέας διαχείρισης δεν χρεώνει άκριτα τα ποσά. Εκ του νόμου λειτουργούν. Απλά κάποιοι δήμοι όπως η Πάρος και η Σύρος και η Αντίπαρος, δέχτηκαν το πρώτο ισχυρό χτύπημα» αναφέρει ο υποψήφιος δήμαρχος Σύρου, Αλέξης Αθανασίου. «Υπάρχει μια αδικία σε αυτά τα δυο νησιά, καθώς πλήρωσαν παραπάνω. Θέλω να πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μια ισορροπία» σημειώνει. Την ίδια στιγμή ρίχνει τα βέλη του στο Νίκο Λειβαδάρα. «Αυτή η περίοδος χαρακτηρίστηκε από την πανδημία. Άλλο όμως η δυσκολία και άλλο η αξιοσύνη που αντιμετωπίζεις. Και την τελευταία τετραετία δεν την είδαμε» αναφέρει ο επικεφαλής της παράταξης «Η Σύρος που αξίζουμε».
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Ας ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με ένα ζήτημα που έχει προκύψει και δεν αφορά μόνο την Σύρο, αλλά αρκετά νησιά των Κυκλάδων και έχει σχέση με τους περιορισμούς που τίθενται από την πολιτεία με αποτέλεσμα πολλοί -να μην πω χάνουν τις περιουσίες τους-, αλλά τουλάχιστον να φαίνεται ότι περιορίζεται η ιδιοκτησία που έχει κάποιος γιατί γίνονται όλα δάση και Natura…
Είχαμε τις προάλλες μια θυελλώδη θα έλεγα προσπάθεια διαβούλευσης, την οποία η εταιρία ΗΛΗ προσπάθησε να διεξάγει εδώ στην Σύρο. Όπως καταλαβαίνετε οι αντιδράσεις ήταν πολλές, εμείς εγκαίρως σαν παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, βέβαια, έχουμε έρθει σε επαφή με όλους τους φορείς, αλλά είχαμε περίπου μια εβδομάδα για να διαβάσουμε ένα κείμενο τεράστιο 1500 σελίδων το οποίο όπως το λέτε έχει πάρα πολλούς περιορισμούς στην ήδη περιορισμένη κατάσταση στην Απάνω Μεριά που είναι το κομμάτι της Σύρου. Η απόφαση που πάρθηκε παρουσία του Δημάρχου, του αντιπεριφεριάρχη κυρίου Λεονταρίτη, των υπηρεσιών του δήμου, και των άλλων υπόλοιπων φορέων όπως το επιμελητήριο Κυκλάδων κτλ. γιατί ήταν αρκετοί φορείς παρόντες, είναι να ζητηθεί μια σοβαρή περίοδος από τους δημάρχους των Κυκλάδων παράταση έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαβουλευτούμε στην πραγματικότητα με την εταιρία, γιατί αυτό που έγινε τουλάχιστον στην Ερμούπολη ήταν επί της ουσίας σαν ανακοίνωση που ήρθε να κάνει η εταιρία και όπως καταλαβαίνετε υπήρξαν αντιρρήσεις. Είμαστε 10 δημοτικοί σύμβουλοι στην δημοτική μας παράταξη και δυσκολευτήκαμε πάρα πολύ για να το διαβάσουμε και να βρούμε αυτά τα 9 σημεία που βρήκαμε, τα οποία όχι μόνο θέλουν αναθεώρηση αλλά θέλουν εντελώς άλλη αντιμετώπιση.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για τους ενδιαφερόμενους κύριε Αθανασίου, εννοώ αυτούς που έχουν τις περιουσίες τους στην Άνω Μεριά;
Θα σας δώσω ένα μικρό παράδειγμα που είναι και τραγελαφικό, το έθεσα και στην διαβούλευση όσο μπορούσα βέβαια γιατί όπως σας είπα η οχλαγωγία δεν βοήθησε. Στο ανατολικό κομμάτι της Άνω Μεριάς το οποίο είναι χαρακτηρισμένο με κίτρινο χρώμα και είναι μια ζώνη της Natura, επιτρέπονται τουριστικές εγκαταστάσεις με 150 κλίνες, αυτό σύμφωνα και με τον σύλλογο μελετητών μηχανικών που ήταν παρόντες είναι περίπου 7.000 τ.μ έως 10.000 τ.μ δόμησης και παρόλα αυτά δεν επιτρέπεται η κατοικία. Δηλαδή κάποιος ιδιοκτήτης που έχει ένα οικόπεδο και θέλει να κτίσει ένα σπίτι τον 70, των 100, των 120 τ.μ., δεν είχε το δικαίωμα.
Αλλά έχει δικαίωμα να το κάνει ας πούμε μεγάλο ξενοδοχείο;
Προφανώς δεν θα μπορεί να το κάνει ο ίδιος αλλά θα έρθει κάποιος ο οποίος θα έχει τα χρήματα και θα το πάρει για ένα κομμάτι ψωμί για να φτιάξει μια τεράστια μονάδα τύπου Μυκόνου, τύπου Σαντορίνης. Νομίζω και σε αυτά τα νησιά επειδή έχουν ειδικά χωροταξικά, δεν επιτρέπονται τόσο μεγάλες μονάδες των 150 κλινών και μιλάμε για μια περιοχή της Σύρου η οποία είναι πραγματικά παρθένα προς την φύση της που έχει προστατευτεί εδώ και τόσο χρόνια, χωρίς δρόμους, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο οδικό δίκτυο, χωρίς να σου επιτρέπει να ανοίξεις καινούριο δρόμο για παράδειγμα για να πας σε αυτή την καινούρια μεγάλη μονάδα.
Επειδή έχω επισκεφθεί την περιοχή και την γνωρίζω έχει κάτι μαντριά, είναι μια άγονη περιοχή και βλέπεις κάτι τελείως διαφορετικό από την Σύρο που γνωρίζουμε.
Βλέπεις παλιά χωράφια που καλλιεργούσαν χωρικοί, βλέπεις ξωκλήσια, βλέπεις ένα τοπίο παρθένο. Κάποιο κομμάτι είναι δασικό φυσικά, αλλά η μεγάλη διαφορά με όλα τα υπόλοιπα μέρη των Κυκλάδων γενικά, όχι μόνο για την Σύρο, είναι ότι οι άνθρωποι έχουν τίτλους ιδιοκτησίας, δεν είναι δηλαδή δημόσια κτήματα αυτά. Πάμε να τα κάνουμε δηλαδή δια της πλαγίας οδού δημόσια κτήματα και αυτό είναι πάρα πολύ κακό.
Και θα πρέπει μετά να έχει αντιρρήσεις κάποιος και να πει ότι είναι δικά του αν πάμε σε αυτή την διαδικασία με τους δασικούς χάρτες.
Οι άνθρωποι είχαν το πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες και τα χορτολιβαδικά τα οποία και αυτά βγήκαν άχρηστα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι κάθε τρείς και λίγο κάτι γίνεται έτσι ώστε να μην είναι κύριοι της περιουσίας τους, έτσι όπως το ορίζει ο νόμος. Αυτό γίνεται δια της πλαγίας οδού και είναι μια πολύ κακή εξέλιξη και η διάθεση είναι φυσικά να το παλέψουν οι φορείς της Σύρου και έτσι πρέπει να κάνουν και όλοι οι φορείς των Κυκλάδων.
Πάμε στα της Σύρου και την δική σας απόφαση να διεκδικήσετε τον δήμο μετά την αποχώρηση του κυρίου Μαραγκού. Κοινή συνισταμένη και με τον κύριο Μαραγκό που είχα μιλήσει και της αντιπολίτευσης γενικότερα είναι ότι κάνουν λόγο για μια δημοτική παρουσία που είναι απούσα και αναφέρονται στον Νίκο τον Λειβαδάρα. Έχετε και εσείς την ίδια γνώμη;
Ο δήμαρχος ο κύριος Λειβαδάρας είναι ένας αξιόλογος συμπολίτης μας, είναι ο δήμαρχος Σύρου- Ερμούπολης, τον σεβόμαστε όλοι ανεξαιρέτως, από εκεί και πέρα όμως αυτή η δημοτική αρχή δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες ενός εκλογικού σώματος της τάξης του 52% επί των εγκύρων που τους επέλεξαν. Με αυτό θέλω να πω πως είναι μια δημοτική αρχή η οποία έχει δείξει ότι δεν διέπεται από ομαδικότητα καταρχάς. Εμείς με τον κύριο Μαραγκό και σαν δημοτική παράταξη και μετά την ανάληψη των δικών μου καθηκόντων από τους συναδέλφους που εξελέγην, είμαστε ομάδα και θέλω να πω ότι έχουν γίνει τόσο δύσκολα τα πράγματα στον Α βαθμό αυτοδιοίκησης που όταν ο καθένας ακολουθεί μοναρχικές διαδρομές, σίγουρα το δημοτικό έργο δεν θα είναι επιτυχημένο. Δεν θα διαφωνήσω καθόλου και το λέω και σε όλες τις συνεντεύξεις μου ότι αυτή η δημοτική περίοδος χαρακτηρίστηκε ως η περίοδος του κορονοϊού, της πανδημίας. Επί 2,5 χρόνια πράγματι υπήρχε μια τεράστια δυσκολία. Άλλο όμως η δυσκολία και μέσα από την δυσκολία αν θέλετε και ο τρόπος που την αντιμετωπίζεις φαίνεται και η αξιοσύνη μιας δημοτικής αρχής. Ε, αυτό στην Σύρο δεν το είδαμε την τελευταία τετραετία.
Μήπως το 52% που αναφέρατε και πριν ήταν θα λέγαμε μια αντίδραση του κόσμου στην προηγούμενη δημοτική αρχή του κυρίου Μαραγκού;
Εμείς έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας σε αυτά τα τρία χρόνια, γνωρίζουμε τα λάθη που έγιναν και νομίζω ότι δεν θα τα επαναλάβουμε κιόλας. Προφανώς και ήταν μια αντίδραση και προφανώς κάτι δεν κάναμε καλά και εμείς για να υπάρξει μια τέτοια μεγάλη ήττα. Και λέω μεγάλη ήττα γιατί ενώ είμασταν δημοτική αρχή, ξαφνικά βρεθήκαμε στο 36% και η αντίπαλη παράταξη πήρε το 52%. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα γιατί ο κόσμος και το εκλογικό σώμα τα τελευταία χρόνια συμπεριφέρεται πολιτικά αν θέλετε. Δηλαδή όταν κάνεις το λάθος, αυτομάτως σου το καταλογίζει και ψάχνει να βρει διέξοδο σε κάτι άλλο. Εγώ νομίζω ότι αυτό έγινε και με εμάς το 2019 και πιστεύω ότι το 2023 αυτό μπορεί να ανατραπεί στις εκλογές.
Ένα από τα θέματα που πιθανόν θα πέσει στη συζήτησης αυτή θα είναι προφανώς και τα ζητήματα των απορριμμάτων, του νέου φορέα διαχείρισης, της αντίδρασης που είχε και η Σύρος και η Πάρος σε σχέση με το γεγονός ότι τα ποσά που πρέπει να πληρώσουν οι δημοτικές αρχές είναι υπέρογκα για τα νησιά και για την φορολόγηση των πολιτών.
Τα ποσά πράγματι είναι δυσβάσταχτα, βέβαια για να μην κάνουμε τους προφήτες θα σας πω ότι γνωρίζαμε ότι κάποια στιγμή θα υπάρξουν, γιατί εδώ υπάρχει μια διαστρέβλωση, ότι δηλαδή χρεώνει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου άκριτα. Δεν είναι άκριτα, χρεώνει εκ του νόμου και όλες αυτές οι παραπάνω χρεώσεις αν θέλετε που σε κάποιες από αυτές μπορεί η περιφέρεια και έχει την δυνατότητα να μειώσει, το μειώνει. Εκεί που δεν μπορεί να μειώσει είναι στο τέλος ταφής το οποίο έχει επιβληθεί δια του νόμου από την κυβέρνηση. Αυτοί οι φορείς φτιάχτηκαν με νόμους το 2020 και φυσικά επειδή οι πιο οργανωμένοι ΧΥΤΑ και ΦΟΔΣΑ που υπήρχαν ήταν ο Πάρου Αντιπάρου και ο Σύρου – Ερμούπολης, ουσιαστικά δέχτηκαν τις πρώτες δυνατές χρεώσεις από το 2020 και ύστερα. Οι υπόλοιπα ΧΥΤΑ που δεν έχουν παραδοθεί ή γιατί δεν ήταν έτοιμοι ή γιατί τέλος πάντων δεν έχουν παραληφθεί ακόμα από τον φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, έχουν πολύ μικρότερες χρεώσεις από εμάς. Εδώ υπάρχει κα μια αδικία -ας το πούμε έτσι- με την έννοια ότι 3 νησιά, η Σύρος, η Πάρος και η Αντίπαρος που ήταν πιο έτοιμα στην διαχείριση των απορριμμάτων τους πλήρωσαν παραπάνω αυτά τα 3 χρόνια. Στο τέλος του 2022 που άρχισαν να μπαίνουν πολλά νησιά μέσα στο φορέα με τις αντίστοιχες χρεώσεις, θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει και μια ισορροπία και ένας απολογισμός των ποσών που θα δίνει το κάθε Κυκλαδίτικο νησί.
Πάμε σε μια ερώτηση που αφορά το πολιτικό μέλλον του κυρίου Μαραγκού και αν θέλετε σχολιάζετε, για αυτή την μεταπήδηση που έκανε στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Με τον κύριο Μαραγκό είμασταν συνεργάτες επί σχεδόν 10 χρόνια, η αλληλοεκτίμηση και ο αλληλοσεβασμός και η φιλία και η αγάπη υπάρχουν. Εγώ όταν ανέλαβα τού είχα ευχηθεί κάθε καλό, ό,τι και αν κάνει στο πολιτικό του μέλλον. Δεν ξέρω αν είναι σίγουρο ότι θα κατέβει, είναι ανοιχτή ακόμα αυτή η κουβέντα. Εγώ του εύχομαι καλή επιτυχία σε ό,τι και αν κάνει.