Την Τρίτη 4 Οκτωβρίου η εταιρεία κολοσσός Amazon θα κάνει την περίφημη παρουσίαση και θα μπει επίσημα σε λειτουργία το project Naxos Smart Island. Όλα θα ξεκινήσουν από τον πλέον εμβληματικό χώρο της Νάξου, την Πορτάρα, στις 6.30 το απόγευμα.
Το παρόν θα δώσουν ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4/10 και ώρα 18:30 στην Πορτάρα. Αμέσως μετά ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα παραθέσει γεύμα στους επισήμους.
Την Τετάρτη 5/10 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Δημαρχείο, επίσκεψη στην ΕΑΣ Νάξου, επίσκεψη στον Πύργο Μπαζαίου και έπειτα θα αναχωρήσουν.
Μπορεί να έλθει και μεγάλο κλιμάκιο υπουργών αφού η σχετική παρουσίαση είναι υπό την αιγίδα των υπουργείων Ανάπτυξης, Αγροτικής Πολιτικής, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Φυσικά το παρόν θα δώσουν οι βουλευτές του νομού και πολλοί τοπικοί παράγοντες.
Οι δυνατότητες του προγράμματος
Τα drones που θα χρησιμοποιηθούν στο project «Νάξος, Smart Island» είναι ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής, βαρέος στρατιωτικού τύπου και με ενισχυμένες δυνατότητες. Αντεπεξέρχονται σε ακραίες συνθήκες (σε ανέμους 6-7 μποφόρ, ριπές έως 12 μποφόρ) υπερκαλύπτοντας τις προδιαγραφές που έχει θέσει το ΝΑΤΟ για μη επανδρωμένες πτητικές συσκευές αυτής της κατηγορίας. Το σχέδιο προβλέπει επίσης την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων του νησιού και την προσαρμογή τους στο πρότυπο της smart μαρίνας. Το τελευταίο διάστημα έχουν ξεκινήσει δοκιμαστικές πτήσεις drones, τα οποία προβλέπεται ότι θα μεταφέρουν βιολογικό υλικό και φάρμακα όχι μόνο μεταξύ διαφορετικών τοποθεσιών της Νάξου, αλλά από και προς τα κοντινά νησιά.
Τα drones θα συμπληρώσουν το ήδη εγκατεστημένο σύστημα τηλεϊατρικής, σώζοντας ακόμη και ζωές αν παραστεί έκτακτη ανάγκη. Παράλληλα, διαφορετικού τύπου drones, εφοδιασμένα με κάμερες και πομπούς, θα χρησιμοποιούνται από το Λιμενικό Σώμα Νάξου για τον άμεσο έλεγχο εν εξελίξει συμβάντων στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί και σε απόσταση έως και 12 χλμ. περίπου από την ακτή. Είναι αυτονόητο ότι σε περιπτώσεις ναυτικών ατυχημάτων, η χρήση των drones μπορεί να αποτρέψει μια επαπειλούμενη καταστροφή.
Οι ευκολίες στη ζωή των κατοίκων
Στο νησί δημιουργείται ένα κύκλωμα τύπου Internet of Things (IoT) με την τοποθέτηση, π.χ., ηλεκτρονικών αισθητήρων στις θέσεις στάθμευσης οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά για ΑμεΑ ή οχήματα του Λιμενικού Σώματος. Με παρόμοιους αισθητήρες θα είναι εφοδιασμένοι και οι κάδοι απορριμμάτων, έτσι ώστε να εξορθολογιστεί πλήρως η διαδικασία της αποκομιδής και της ανακύκλωσης. Στο σχέδιο εντάσσεται ακόμη και η εκπαίδευση των κατοίκων του νησιού στην αξιοποίηση των σημερινών ψηφιακών εργαλείων προκειμένου να απλοποιηθεί η σχέση τους με το Ελληνικό Δημόσιο και κατά συνέπεια, να επιτευχθεί η οικονομία σε χρόνο και ενέργεια.
Η Amazon αναλαμβάνει τον συντονισμό
Το όλο σχέδιο «Νάξος – Το επόμενο ελληνικό Smart Island βασίζεται στην τεχνική υποδομή που προσφέρει η Amazon Web Services, η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό πολλών άλλων εταιρειών (ελληνικών και πολυεθνικών, startups κ.λπ.), καθώς και δημόσιων φορέων που εμπλέκονται ως συνεργάτες στην υλοποίηση του έργου, όπως τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Νάξου κ.λπ. Εκτός των άλλων, το έργο στη Νάξο σχεδιάζεται εξαρχής με τη λογική του υποδείγματος, εφόσον η ευρύτερη προοπτική του σχεδίου είναι η ένταξη πολλών άλλων ελληνικών περιοχών, νησιωτικών και μη, στην κατηγορία Smart Island/Smart City κ.ο.κ
Συμφωνία Κυριάκου Μητσοτάκη – Τζεφ Μπέζου
Η αρχική ιδέα για τη Νάξο συζητήθηκε κατά την ανεπίσημη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος στην Αντίπαρο τον περσινό Ιούλιο. Κατόπιν, το ελληνικό τμήμα της Amazon Web Services (AWS) ανέλαβε τη διερεύνηση των προοπτικών υλοποίησης και πλέον το επιτελείο της έχει ήδη ολοκληρώσει τη σχεδίαση της αρχιτεκτονικής για το σύνολο του έργου, διαδικασία εξαιρετικά ευαίσθητη αλλά και θεμελιώδης σε ό,τι αφορά την περαιτέρω υλοποίηση του project.
Άλλωστε, στις υπηρεσίες και την τεχνογνωσία της AWS -ιδιαίτερα στην τεχνολογία του υπολογιστικού νέφους (cloud)- βασίζεται η λειτουργία των περισσότερων από τις προγραμματισμένες smart δράσεις στη Νάξο.
Σχηματικά, η φιλοσοφία του σχεδίου «Νάξος, Smart Island» αναλύεται σε τρεις πυλώνες
α) Βιωσιμότητα, με τη μείωση της ενεργειακής και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης του νησιού από την καθημερινή δραστηριότητα ντόπιων και τουριστών.
β) Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής ειδικά για τους μόνιμους κατοίκους του, μέσω της αποτελεσματικής βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας και έκτακτων αναγκών, επικοινωνίας, συναλλαγών, μεταφορών κ.ο.κ.
γ) Αύξηση της τουριστικής κίνησης προς τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες, με την προσέλκυση επισκεπτών αλλά και ψηφιακών νομάδων για μακροχρόνια ή μόνιμη εγκατάσταση. Το σχέδιο-ναυαρχίδα του συγκεκριμένου πυλώνα είναι η δημιουργία της smart μαρίνας.