Η Αμοργός δείχνει το μέλλον της αλιείας και γιορτάζει!
Όταν οι άνθρωποι αγκαλιάζουν και φροντίζουν τη φύση, γεννιέται κάτι όμορφο και δυνατό. Είκοσι χρόνια τώρα, μια ομάδα ψαράδων απέδειξε ότι ο στόχος για καθαρές θάλασσες και βιώσιμες για το επάγγελμα τους μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την ένωση. Αυτό είναι το Αμοργόραμα γέννημα θρέμμα 40 περίπου ψαράδων της Αμοργού. Έβαλαν στόχο να οργανώσουν την αλιεία με βιώσιμο τρόπο για τη θαλάσσια ζωή, καθώς και για τους ανθρώπους που εργάζονται στις αλιευτικές βιομηχανίες.
Του Λάμπρου Δεμερτζή
Το 2019, γεννήθηκε το Αμοργόραμα: το όραμα για καθαρές θάλασσες, γεμάτες ζωή, γεμάτες ψάρια. Και κάθε προσπάθεια θέλει την γιορτή της. Και αυτό έκαναν οι ψαράδες της Αμοργού. Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε η γιορτή του ψαρά, με αλιείς της Αμοργού και επιστημονικούς φορείς υπό την αιγίδα του δήμου Αμοργού.
Γιώργος Ρούσσος: Μας ευχαριστεί να μαζεύουμε τα σκουπίδια
Ο Γιώργος Ρούσσος ψαράς από την Αμοργό είναι από τους πρώτους που πίστεψαν στο όραμα για το Αμοργόραμα. Μαζί με άλλους συναδέλφους του και τον Πρόεδρο του Αμοργοράματος, Μιχάλη Κρόσμαν, είδαν ότι η απειλή για την θάλασσα είναι ο ίδιος ο άνθρωπος και πολλές φορές οι επαγγελματίες ψαράδες. «Μας άφησε καλές και θετικές εντυπώσεις. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε, όπως και το επιστημονικό προσωπικό που ήρθε στην Αμοργό το διήμερο αναφέρει στην εφημερίδα «Κυκλαδική» ο κ. Ρούσσος και προσθέτει : «Ξεκινήσαμε εμείς από εδώ οι Αμοργιανοί ψαράδες πιλοτικά καθαρίζοντας τις ακτές. Το νιώθουμε και μας ευχαριστεί να μαζεύουμε τα πλαστικά από την θάλασσα και την παραλία και μακάρι να γίνει και σε άλλες περιοχές».
Βαγγέλης Παραβάς: Γροθιά οι μικροί παράκτιοι αλιείς
Ο Επιστημονικός Σύμβουλος CPF/ Πρωτοβουλία ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ Βαγγέλης Παραβάς κατά την διάρκεια της εκδήλωσης της γιορτής του ψαρά, ανέλυσε το θέμα της συμμετοχικής πρωτοβουλίας των παράκτιων αλιέων για την ολοκληρωμένη διαχείριση της θάλασσας και των έμβιων πόρων της. «Περήφανος, συγκινημένος και απίστευτα χαρούμενος που βρέθηκα και συμμετείχα στην παρουσίαση για το Αμοργόραμα το τριήμερο που μας πέρασε στα Κατάπολα. Το Αμοργόραμα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα στενά όρια της Αμοργού και είναι πλέον ένα από τα ελάχιστα καλά παραδείγματα πραγματικής συνδιαχείρισης από τα κάτω. Οι μικροί παράκτιοι αλιείς της Αμοργού, σαν μία γροθιά διεκδικούν ένα βιώσιμο μέλλον για το επάγγελμα τους και ήδη χαράζουν νέους δρόμους στη διαχείριση της αλιείας και στη διατήρηση του θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος. Εμείς οι υπόλοιποι, επιστήμονες, ερευνητές, μέλη της κοινωνίας των πολιτών, της διοίκησης, και των αρμόδιων τοπικών, περιφερειακών και εθνικών αρχών οφείλουμε να αγκαλιάσουμε και να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες των Αμοργιανών ψαράδων για υγιείς θάλασσες και πλούσια θαλάσσια αποθέματα. Όχι για εμάς τους ίδιους, αλλά για αυτούς που έρχονται από τους οποίους έχουμε ήδη υποθηκεύσει το μέλλον τους».
Λευτέρης Καραΐσκος: Η τοπική κοινωνία στηρίζει το Αμοργόραμα
Από την πρώτη στιγμή, ο δήμος Αμοργού αγκάλιασε την προσπάθεια των ψαράδων να προστατέψουν το περιβάλλον αλλά και την δική τους δουλειά. «Το περιβάλλον και η θάλασσα γιορτάζουν στην Αμοργό. H Γιορτή του Ψαρά , ξαναγεννιέται και κάθε χρόνο θα γίνεται αιτία να γιορτάζουμε το καλοκαίρι και τη θάλασσα που είναι η ζωή μας. Και γιορτάζεται στο «σπίτι των ψαράδων», τόνισε ο Λευτέρης Καραΐσκος σημειώνοντας πως «η Γιορτή του Ψαρά συνδυάστηκε και με μία εξαιρετική ενημερωτική ημερίδα για το Αμοργόραμα, για το οποίο είμαστε υπερήφανοι ως Δημοτική Αρχή γιατί αγκαλιάσαμε την ιδέα των αλιέων της Αμοργού από τη γέννηση της. Μία ιδέα και ένα όραμα που πέτυχε μεγάλης υποστήριξης από την τοπική κοινωνία, την επιστημονική κοινότητα, κρατικούς και μη φορείς. Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή των αλιέων μας η Αμοργός γίνεται πρότυπο σε όλη την Ευρώπη».
20 χρόνια δράσης
Ο Επαγγελματικός Αλιευτικός Σύλλογος Αμοργού ιδρύθηκε το 2003. Στόχος του ήταν να αντιμετωπίσει κοινά προβλήματα και να εκπροσωπήσει τα αιτήματα των ψαράδων στις αρχές. Την τελευταία δεκαετία ο σύλλογος είχε να αντιμετωπίσει νέα προβλήματα όπως η υπεραλίευση, η ρύπανση και η προστασία των παραδοσιακών καϊκιών. Την άνοιξη, μετά από τις φουρτούνες του χειμώνα, στις βορεινές – προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα– παραλίες της Αμοργού (Αγ. Σαράντα, Κ.Νερό, Βλυχάδα, Ναυάγιο Κ. Μεριάς, Τυροκόμο, Μακρί, Μεγάλη και Μικρή Βλυχάδα Αιγιάλης κτλ.), συσσωρεύονται τόνοι σκουπιδιών- κυρίως πλαστικών.
Οι τέσσερις άξονες που στηρίζεται το Αμοργόραμα
- Παύση της αλιείας κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, τους πιο σημαντικούς μήνες για την αναπαραγωγή ψαριών.
- Το συγκεκριμένο αυτό διάστημα γίνεται καθαρισμός ακτών που δεν είναι εύκολα προσβάσιμες από την ξηρά.
- Σταδιακά, αλλάζουμε τα αλιευτικά μας εργαλεία σε πιο βιώσιμα (για παράδειγμα υιοθετούμε μεγαλύτερο μέγεθος διχτυών και αγκιστριών για την αποφυγή σύλληψης νεαρών ψαριών).
- Δημιουργία τριών Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών κατά μήκος της ακτογραμμής της νήσου Αμοργού (ζώνες απαγόρευσης ψαρέματος).
Άντζελα Λάζου: Καθαρές θάλασσες με περισσότερα ψάρια
Η Άντζελα Λάζου Άντζελα Εκπρόσωπος του Blue Marine Foundation στην Ελλάδα παρουσίασε κατά την δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων τις δυνατότητες και τις προοπτικές που έχει Αμοργόραμα. «Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και βαθιά συγκινητική βραδιά παρουσίασης του ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑΤΟΣ, χτες, σε μια κατάμεστη αίθουσα στα Κατάπολα. Ήμασταν όλοι μαζί, επισφραγίζοντας μια δέσμευση στήριξης για την θάλασσα της Αμοργού. “Σαν γάμος” όπως δήλωσε ένας από τους ψαράδες..και απόψε ακολουθεί το γλέντι, με χορό, κρασί και κακαβιά στη Γιορτή του Ψαρά, στην υγειά και στο όραμα των Αμοργιανών ψαράδων για καθαρές θάλασσες και περισσότερα ψάρια» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ήταν όλοι εκεί, στο αλιευτικό καταφύγιο στο Ξυλοκερατίδι Καταπόλων, για να γιορτάσουν αλλά και να ενημερώσουν πως μέσα από την γιορτή περνάνε τα σημαντικότερα μηνύματα για την θάλασσα. Και φυσικά κάθε γιορτή ολοκληρώνεται με γλέντι. Ο Επαγγελματικός Αλιευτικός Σύλλογος Αμοργού και ο Δήμος Αμοργού γιόρτασαν τη θάλασσα στη «Γιορτή του Ψαρά», με παραδοσιακούς χορούς και τοπική γαστρονομία βασισμένη σε αλιεύματα των ψαράδων του νησιού. Και φυσικά , τα γεύτηκαν όσοι βρέθηκαν εκεί.