Η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από τις νέες τεχνολογίες στο στόχαστρο της Χρηστιάννας Πάπιτση
Ο Πολιτισμός στην Ελλάδα προσφέρει ένα πλούσιο πεδίο προκειμένου για την κεφαλαιοποίησή του προς όφελος της αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες. Η Χρηστιάννα Πάπιτση επενδύει στην έρευνα σχετικά με τους καινοτόμους τρόπους διαχείρισης του Πολιτισμού μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία. Τον δρόμο της έρευνας επέλεξε προκειμένου να συμβάλλει, με σοβαρότητα και ακρίβεια, στο να εδραιωθεί στην πράξη μια ορθή βάση ανάδειξης του πλούσιου πολιτιστικού προϊόντος, αρχικά των Κυκλάδων, του Νοτίου Αιγαίου και ευρύτερα της Ελλάδας.
Έτσι, ως υποψήφια διδάκτορας του τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και στο πλαίσιο της ερευνητικής της δραστηριότητας συμμετέχει σε σεμινάρια, σε έρευνες για τη μέτρηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο πολιτιστικό προϊόν και σε συνέδρια που αφορούν την εμπειρία της ψηφιακής τεκμηριοποίησής του.
Σεμινάρια
Σε συνεργασία με τον επιβλέποντα της διδακτορικής της διατριβής, συμμετείχε σε έξι σεμινάρια, από το Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι σήμερα:
- «Ψηφιοποίηση και νέες μη καταστροφικές τεχνικές με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού (Ρόδος, 22-24/10/22)
- «Νέες τεχνολογίες και ανθρωπιστικές επιστήμες», κύκλος σεμιναρίων υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού (Σύρος, 5-7/11/22)
- «Νέες τεχνολογίες και ανθρωπιστικές επιστήμες», με θέμα την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού (Αταλάντη, 20-21/11/22)
- «Νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες- εξειδικευμένη εκπαίδευση στις τεχνικές ανάδειξης και ψηφιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς με μη καταστροφικές μεθόδους», σε συνδιοργάνωση των φορέων: Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού-Περιβάλλοντος και Επιστημών, Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», Πρόγραμμα E RA, ΕΚΠΟΛ Περιφέρειας Θεσσαλίας, Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (27-28/11/21)
- «Hands-on Educational Seminar digital tools in Culture», κύκλος σεμιναρίων (Σύρος 20-24/5/22)
- Επιστημονικό συμπόσιο για την ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω νέων τεχνολογιών (Τρίκαλα – Μουσείο Τσιτσάνη και Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, 25-27/11/22)
Σημειωτέο, ότι τα παραπάνω σεμινάρια έχουν τον χαρακτήρα του work-in-progress, συνεπώς είναι διαθέσιμα σε κάθε τόπο της Ελλάδας και του εξωτερικού και ανοιχτά σε προτάσεις συμμετοχής. Έτσι, κάθε πιθανός ενδιαφερόμενος φορέας είναι ευπρόσδεκτος προκειμένου να διοργανωθούν αντίστοιχα σεμινάρια υπό τη δική του αιγίδα.
Έρευνα
Επίσης στα πλαίσια του έργου «Κλιματική Μνημοσύνη» (χρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα από το Πράσινο Ταμείο της ΕΕ) συμμετέχει ως μέλος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στις μετρήσεις των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής για : α) υπαίθριες τοιχογραφίες, και β) μουσικά όργανα και πίνακες ζωγραφικής σε μουσεία. Ως αποτέλεσμα, στα τέλη Απριλίου 2023, θα παραδοθεί καινοτόμο πληροφοριακό σύστημα ελέγχου και αυτόματης λήψης απόφασης με δίκτυο αισθητήρων που έχει ήδη τοποθετηθεί.
Διεθνή συνέδρια
Στο άμεσο μέλλον, πρόκειται να δημοσιευθούν δύο ερευνητικές της εργασίες στην ερευνητική περιοχή «Heritage Documentation Training Experiences», στο πλαίσιο συμμετοχής σε διεθνή συνέδρια:
- Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο CIPA 2023 (Φλωρεντία Ιταλίας, 25-30/6)
- Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ICEMES 2023, (Οράντεα Ρουμανίας, έως 10/1)
Χρηστιάννα Πάπιτση
Υποψήφια Διδάκτωρ Πολιτιστικής Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Καθηγήτρια Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Ανατολικής Αττικής
Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου
π. Εντεταλμένη Πολιτισμού Κυκλάδων
christianna@papitsi.gr