«Πρέπει να τρέξουμε για την Σαντορίνη για να αποφύγουμε την καταστροφή. Το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι μια ωρολογιακή βόμβα και θα σκάσει στα χέρια μας. Δεν γίνεται ένα νησί σαν την Σαντορίνη να μην μπορεί να διαχειριστεί τα σκουπίδια της». Καταπέλτης είναι ο πρόεδρος της Κοινότητας Οίας, Αντώνης Παγώνης, για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων: «Τον Μάιο μπορεί να ξημερώσει μια ημέρα που δεν θα ξέρουμε τι να τα κάνουμε. Πρέπει να βρεθεί άμεση λύση» καταλήγει.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Έχει γίνει πολύ συζήτηση για το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο Σαντορίνης, κατατίθενται προτάσεις, έχουν κατατεθεί και από τους μηχανικούς. Είναι σε διαβούλευση και ο δήμος και εσείς από την ένωση αλλά νομίζω με διπλή ιδιότητα έχετε καταθέσει τις δικές σας προτάσεις. Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με το τι πρέπει να γίνει με αυτό το πολεοδομικό σχέδιο του νησιού;
Το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο της Σαντορίνης, είναι ίσως το σημαντικότερο γεγονός των τελευταίων ετών για το νησί μας. Θα καθορίσει το μέλλον, την ανάπτυξη και την ομαλή διεξαγωγή ζωής αυτού του νησιού. Έχει να κάνει με το μέλλον των παιδιών, έχει να κάνει με το αύριο και έχει να κάνει με τη συνύπαρξή μας μαζί με τον τουρισμό. Είναι ένα νησί το οποίο είναι η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού. Εμμέσως πλην σαφώς έχουμε τεράστια προβλήματα που πρέπει να τα δούμε τώρα κατάματα.
Ποιο είναι το πιο σημαντικό, γιατί ακούμε φωνές, υπάρχουν μάλλον απόψεις που λένε ότι η Σαντορίνη δεν μπορεί να αντέξει άλλη επιβάρυνση που σχετίζεται με την οικοδομή, υπάρχει η άποψη των ξενοδόχων που λένε να επιτραπούν μέσα στα εκτός σχεδίου οικόπεδα δομήσεις, οι μηχανικοί λένε όχι. Εσείς τι λέτε;
Κύριε Δεμερτζή, εγώ σαν Αντώνης Παγώνης, σαν αντιπρόεδρος ένωσης ξενοδόχων και σαν πρόεδρος κοινότητας Οίας, θεωρώ ότι αυτή η λέξη, «δόμηση» δεν αντέχεται άλλο από τον κόσμο της Σαντορίνης, θεωρώ ότι είναι απαγορευτική. Το έχω πει πολλές φορές, αυτή είναι η άποψή μου και αυτή θα είναι πάντα η άποψη μου. Εμείς έχουμε πρόβλημα διαχείρισης. Επιβάλλεται η κεντρική ουσία να πέσει πάνω σε εμάς για υποδομές. Επιβάλλεται να οριοθετηθούν χώροι, επιβάλλεται να μεγαλώσουν οικισμοί και να περιοριστούν οικισμοί και επιβάλλεται να κάνουμε νέο σχεδιασμό για νέους οικισμούς αμιγούς κατοικίας. Επειδή θα μπορεί να πει κάποιος ότι ο Αντώνης Παγώνης φάσκει και αντιφάσκει, θέλω να πω ότι δεν φάσκω και αντιφάσκω! Σε ένα συμβούλιο όπως είναι η ένωση ξενοδόχων υπάρχουν κάποιες προτάσεις τις οποίες ψηφίζουμε για να βγουν. Εμένα η άποψή μου είναι στα εκτός σχεδίου να μην υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες εκτός εάν αυτό το οικόπεδο είναι πάρα πολύ μεγάλο και μας το επιτρέψει ο χώρος. Εγώ δεν είμαι ποτέ κατά της κατασκευής. Η πραγματική μου ιδιότητα και αυτό που έχω σπουδάσει είναι πολιτικός μηχανικός και θεωρώ ότι η σωστή δόμηση και όχι η άναρχη είναι πάντα ευπρόσδεκτη.
Για να μην φτάσουμε όμως σε αυτά τα προβλήματα πρέπει να δούμε κατάματα τα μεγάλα προβλήματα. Εμείς ως κοινότητα Οίας καταθέτουμε ότι πρέπει υποχρεωτικά ο μελετητής να πάρει και να μελετήσει το σχέδιο πολεοδομικής ανάπτυξης που είναι μια πάρα πολύ μεγάλη μελέτη που έχει γίνει συνολικά για το νησί, όχι μόνο για την Οία, 2ον να δουν τους οικισμούς, να περιοριστούν, να μην μπορεί να μεγαλώσουν οι οικισμοί και να δημιουργηθούν νέοι οικισμοί. Τώρα για την ξενοδοχειακή ανάπτυξη θα πρέπει οι υποδομές του νησιού να προλάβουν τον ιδιωτικό τομέα και να συνεχίσουμε μαζί σε κοινή πορεία και να έχουμε ένα ευπρόσδεκτο νησί για όλους. Δεν μπορούμε να δυσκολεύουμε την ζωή του μόνιμου κατοίκου ούτε όμως την ζωή του επισκέπτη. Γιατί από τον επισκέπτη ζούμε! Για αυτό θα πρέπει η Σαντορίνη να λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών. Είμαστε υποχρεωμένοι σε αυτό το πολεοδομικό σχέδιο να λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα του νησιού. 2) να λύσουμε τις υποδομές. 3) να οριοθετηθούν λιμενικές ζώνες, το νέο λιμάνι, το νέο τελεφερίκ και αν αυτά είναι έτοιμα σε 3-5-7 χρόνια, τότε ναι με κάποιες ειδικές προδιαγραφές να πούμε στο εκτός σχεδίου. Για παράδειγμα αν υπάρχει πάνω από 20 χιλιάδες μέτρα οικόπεδο και αφού ενωθούν μπορεί να γίνει ένα νέο ξενοδοχείο, το οποίο να είναι φιλικό προς το περιβάλλον όπως είναι στην Ευρώπη. Κανένας δεν μιλάει για αυτά. Μιλάμε για ειδικό πολεοδομικό σχέδιο, τι μελέτη έχουμε κάνει για να παραδώσουμε στους μελετητές εμείς ως θηραίοι πολίτες για το πράσινο μέλλον αυτού του νησιού; Κανένα! Και να σας πω γιατί είμαι περήφανος. Γιατί το μόνο σχολείο που θα είναι πράσινο στις Κυκλάδες θα είναι το νέο δημοτικό σχολείο που κτίζεται στην Οία. Αλλά αν θέλουμε σαν Σαντορινιοί να δούμε κατάματα την πραγματικότητα πρέπει αυτή την στιγμή να φρενάρουν τα πάντα, να προλάβουν οι υποδομές τον ιδιωτικό τομέα και μετά να συνεχίσουμε μαζί γιατί αλλιώς η καταστροφή είναι πολύ κοντά. Το πρόβλημα των σκουπιδιών δεν είναι πρόβλημα ούτε του δήμου, ούτε του προέδρου της κοινότητας, ούτε της ένωσης ξενοδόχων. Είναι πρόβλημα όλων των Θηραίων. Είναι μια βόμβα που όπου να ‘ναι θα σκάσει στα χέρια όλων μας και η καταστροφή από εκεί και πέρα θα είναι τεράστια. Δεν γίνεται ένα νησί όπως η Σαντορίνη να μην μπορεί να διαχειριστεί τα σκουπίδια της άρτια.
Για το σχολείο εξαίρεση που μιλήσατε, μιλάμε για ένα νησί υδροκέφαλο, που σημαίνει ότι η ειδική πρωτοβουλία έχει προχωρήσει, έχει κάνει άλματα και αντίστροφα ο δημόσιος τομέας και η γενικότερη διοίκηση, όπως και σε όλη την χώρα έτσι και εκεί βρίσκεται σε στάδιο βρεφικό. Από την άλλη όπως είπατε και εσείς για τα σκουπίδια, για αυτό μπήκε και ο ΦοΔΣΑ στην διαχείριση, γιατί προφανώς κανένας δήμος δεν μπορούσε να τα αντιμετωπίσει μόνος του.
Χρησιμοποιήσατε μια λέξη που εγώ την αγαπάω πολύ. Ο δήμος Θήρας είναι ένας υδροκέφαλος δήμος, δεν είναι ένα υδροκέφαλο κράτος μόνο το ελληνικό κράτος προς την Σαντορίνη. Ο δήμος και από μόνος του είναι υδροκέφαλος. Ενώθηκαν δύο ΟΤΑ, καταστράφηκε η κοινότητα Οίας και στην συνένωση αυτή αντί να πάρει τα καλά ο δήμος Θήρας, πήρε μόνο τα κακά. Δηλαδή ενώθηκαν δύο ΟΤΑ, ένας πολύ πετυχημένος και ένας προβληματικός και αντί να κρατήσει τα καλά του πετυχημένου, κρατάει τα κακά. Εγώ θα σας πω μόνο αυτά, μπήκε μέσα ο ΦοΔΣΑ, συμφωνώ μαζί σας, αυτή την στιγμή που μιλάμε η διαχείριση στην χωματερή, γιατί χωματερή είναι, διότι αν δεν κοιτάμε κατάματα τα προβλήματα δεν μπορούμε να πάμε παραπέρα, η χωματερή έχει φτάσει στο τέλμα. Τον Μάϊο μπορεί να ξημερώσει μια μέρα που να μην ξέρουμε τι να κάνουμε τα σκουπίδια. Τι θα τα κάνουμε κύριε Δεμερτζή, θα τα μεταφέρουμε στην Κέρκυρα; Θα κατεβάσουμε τα μάτια και θα τσακωνόμαστε για το που θα πάνε ή θα βρούμε μια λύση τώρα; Και για εμένα η λύση είναι κάθετη. Όπως έλεγε ο τότε υπουργός ο κύριος Χατζηδάκης η λύση πρέπει να είναι οριστική. Δεν υπάρχουν μέσες λύσεις. Είναι υποχρεωμένη η Σαντορίνη να βρει οριστικές λύσεις. Επειδή εμάς ο ανταγωνισμός είναι η Μαγιόρκα, η Πίζα και όλα αυτά τα σελέμπριτι μέρη όπως θέλει να τα ακούει ο μέσος Έλληνας. Όταν εγώ συναντήθηκα με την ένωση ξενοδόχων Μαγιόρκας ο πρόεδρος μου είπε ότι εμείς όταν φτάσαμε στο τέλμα κατέβηκε η κυβέρνηση και γκρεμίσαμε ξενοδοχεία με την αποδοχή μας για να μπορέσουμε να γυρίσουμε το τουριστικό μέλλον πάνω μας. Όταν εμείς στην Σαντορίνη, χωρίς υποδομές, χωρίς λιμενικά έργα, χωρίς μαρίνες, χωρίς δεύτερη γραμμή τελεφερίκ διαχειριζόμαστε πλέον τα 2 εκατομμύρια κόσμου, το πρόβλημα να φτάσεις στην καταστροφή είναι χθες και το λέω με πλήρη επίγνωση. Όταν η χωματερή έχει γεμίσει και η διαχείρισή της δεν μπορεί πλέον να γίνεται τα προβλήματα μας λοιπόν είναι χθες. Για εμένα το πρόβλημα της χωματερής δεν είναι ούτε μέση λύση, ούτε τίποτα. Είναι συνολική λύση και κάθετη! Δυστυχώς ή ευτυχώς είμαστε υποχρεωμένοι όλοι οι θηραίοι πολίτες να βάλουμε νερό στο κρασί μας και να λύσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Δεν νοείται στην Natura περιοχή της Σαντορίνης στην Καλντέρα, εμείς να θάβουμε σκουπίδια το 2023.