Αξιωματικός Πυροσβεστικής: «Διασπορά δυνάμεων σε Σαντορίνη, Ίο, Αμοργό, Νάξο και Αστυπάλαια»
Σε διαρκή εγρήγορση είναι ο κρατικός μηχανισμός για την σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες με τον πρόεδρο της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστα Τσίγκα, να εξηγεί στο EΡΤΝews πώς «από την πρώτη στιγμή έχει πραγματοποιηθεί διασπορά δυνάμεων, όχι μόνο στην Σαντορίνη, αλλά σε Ίο, Αμοργό, Νάξο και Αστυπάλαια».
Ο κ. Τσίγκας ανάφερε μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ότι από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν δυνάμεις με εξοπλισμό, ειδικά εργαλεία και έναν εκπαιδευμένο διασωστικό σκύλο. Συνολικά, 70 πυροσβέστες επιχειρούν στη Σαντορίνη, ενισχύοντας τις δυνάμεις των δύο υφιστάμενων πυροσβεστικών σταθμών του νησιού, καθώς και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου που είναι υπεύθυνο για την πυρασφάλεια του αεροδρομίου. Παράλληλα, αντίστοιχη κινητοποίηση έχει πραγματοποιηθεί και από άλλα Σώματα Ασφαλείας, όπως η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, καθώς και από τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Αναφορικά με τις σκηνές που έχουν στηθεί στην περιοχή, διευκρίνισε ότι αποτελούν μέρος του πρωτοκόλλου ασφαλείας για φυσικές καταστροφές, εξασφαλίζοντας στους διασώστες τη δυνατότητα να επιχειρούν χωρίς εμπόδια.
Σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Συνδέσεις», ανέφερε ότι στην επιχείρηση συμμετέχει και η ειδική ομάδα «Ίκαρος» του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ επιπλέον δυνάμεις έχουν αποσταλεί από την ΕΜΑΚ και διάφορα πυροσβεστικά κλιμάκια. «Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να επέμβουμε, όμως οι ενισχύσεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα», υπογράμμισε.
Εξίσου κρίσιμο ρόλο διαδραματίζει η παρουσία ελικοπτέρου διάσωσης, το οποίο είναι εξοπλισμένο με ειδικό συρματόσκοινο και δύο διασώστες. Το ελικόπτερο μπορεί να μεταφέρει προσωπικό ή να εκτελέσει επιχειρήσεις διάσωσης σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές. Ταυτόχρονα, δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως επισήμανε ο κ. Τσίγκας, όλα τα διαθέσιμα δεδομένα αξιολογούνται και αξιοποιούνται στο πεδίο επιχειρήσεων, όπου ο κεντρικός συντονισμός πραγματοποιείται μέσω του Κινητού Επιχειρησιακού Κέντρου του Πυροσβεστικού Σώματος. Παράλληλα, η κεντρική διαχείριση της επιχείρησης γίνεται από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μέσω του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων, ενώ σε καθημερινή βάση συνεδριάζει η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου.