ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ: Έχουμε μαζί τον υποψήφιο Δήμαρχο Νάξου κ. Λεονάρδο Χατζηανδρέου, ο οποίος για πολλά χρόνια υπηρέτησε τον θεσμό και αποφάσισε σήμερα να διεκδικήσει τον Δήμο της Νάξου μαζί με μία ομάδα συμπολιτών μας, με μια ομάδα ανθρώπων της ιδιαίτερης πατρίδας του. Φαντάζομαι ότι αυτό είναι κάτι που το είχατε απωθημένο κ. Χατζηανδρέου;
Λ. Χατζηανδρέου: Πράγματι δεν το είχα μόνο απωθημένο. Η αγάπη μου για την ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Νάξο αλλά και για τα υπόλοιπα νησιά, τα οποία τα έχω υπηρετήσει και από τη θέση του βουλευτή παλαιότερα, με έκανε να αποδεχτώ τις προτάσεις πάρα πολλών συμπατριωτών μου. Και να είμαι εδώ σήμερα ενώπιόν σας ως υποψήφιος Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.
Κ: Κάνατε μια επίσημη παρουσίαση του συνδυασμού πριν από τις γιορτές, πέρασε ένα διάστημα δύο μηνών από τότε, και φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν εξελίξεις σε αυτό το διάστημα. Σας κάνουν αισιόδοξο αυτές οι διαφαινόμενες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα του συνδυασμού, των θέσεων, της υποψηφιότητάς σας;
Λ. Χατζηανδρέου: Ήταν ένας χρόνος αρκετά καλός για δουλειά και σε ό,τι αφορά τα θέματα του συνδυασμού και τις επιτροπές που δουλεύουνε για τα θέματα του προγράμματος, γιατί (όπως καταλαβαίνετε), η ιστορία της Νάξου και των άλλων νησιών είναι μια πολύ σοβαρή ιστορία, τα πράγματα έχουν φτάσει σε ένα σημείο που δεν πάει παραπέρα, η Νάξος και τα άλλα νησιά εκπέμπει SOS, θέλουν άμεση παρέμβαση με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, χωρίς κραυγές και φωνές, χωρίς στείρο αντιπολιτευτικό λόγο, με ενότητα του κόσμου, να μπορέσουμε να δώσουμε λύση στα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας. Αυτός είναι ο ρόλος ο δικός μου και αυτό θα κάνω.
Όλο αυτό το διάστημα έχουν γίνει πάρα πολλές επαφές με ανθρώπους που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του συνδυασμού. Ξέρετε ότι απαιτείται ένας πάρα πολύ μεγάλος αριθμός υποψηφίων, περίπου 185 ατόμων για ένα πλήρες ψηφοδέλτιο. Εμάς, ο στόχος μας είναι και έχουμε φτάσει σε ένα πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Σχεδόν φτάνουμε αυτό το νούμερο, με νέους ανθρώπους που πρώτη φορά ασχολούνται με τα τοπικά πράγματα, νέους στην ηλικία και παλαιότερους που έχουν μια εμπειρία γνώσεων γύρω από τα αυτοδιοικητικά θέματα του νησιού και έτσι σε λίγο καιρό θα αρχίσουμε να παρουσιάζουμε σιγά σιγά ένα κομμάτι του δικού μας συνδυασμού και στο κεντρικό ψηφοδέλτιο αλλά και στα χωριά.
Ένας λόγος που αυτό δεν το κάνω ακόμα είναι γιατί περιμένουμε κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών σε ό,τι αφορά κάποιες τροποποιήσεις του νόμου του «Κλεισθένη» και για το ποσοστό των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων …αν γίνει από 30% σε 50% και για τα θέματα της εκλογής των προέδρων των χωριών.
Υπάρχει και εκεί μια τροποποίηση, αυτά θα τα δούμε σε λίγο καιρό. Από το Υπουργείο Εσωτερικών που επισκέφτηκα την προηγούμενη εβδομάδα να δω πώς βρίσκονται, πώς έχουν οι νομοθετικές αυτές πρωτοβουλίες με διαβεβαίωσαν ότι εντός του Φεβρουαρίου θα έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή. Άρα θα έχουμε ένα πιο καθαρό τοπίο γύρω από τα θέματα αυτά. Νομίζω λοιπόν ότι όταν ξεκαθαρίσουν και αυτά θα είμαστε έτοιμοι για να δώσουμε στη δημοσιότητα και ονόματα και θέσεις και απόψεις γύρω από τα ζητήματα που αφορούν τα νησιά μας.
Κ: Ως Δήμαρχος υπηρετήσατε το θεσμό πριν τον «Καποδίστρια» νομίζω, μετά ήρθε ο «Καλλικράτης», μετά ο «Κλεισθένης», ποιο από τα τρία συστήματα είδατε να δουλεύει καλύτερα; Βέβαια τον «Κλεισθένη» δεν τον δοκιμάσαμε ακόμη …ρητορικό/θεωρητικό είναι το ερώτημα σε ό,τι αφορά τον «Κλεισθένη»…
Λ. Χατζηανδρέου: Η βασική διαφορά του «Κλεισθένη» από τα προηγούμενα συστήματα είναι η απλή αναλογική, αυτή είναι κεντρική διαφορά. Τα υπόλοιπα είχαν να κάνουν με την ενοποίηση των χώρων αυτών. Εγώ πάντοτε ήμουν υπέρ της άποψης ότι η Νάξος έπρεπε να ήταν ένας Δήμος διότι έβλεπα ότι δεν θα μπορούσε να ζήσει διαφορετικά. Κυρίως, η ορεινή Νάξος και τα ορεινά χωριά και τελικά (σήμερα που μιλάμε) βλέπουμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα κυρίως στην ορεινή Νάξο/ Αυτό είναι από τα θέματα που με απασχολούν: να δούμε δηλαδή πώς μπορεί να αναταχθεί αυτή η ιστορία. Υπάρχει μια εσωτερική αστυφιλία.
Η πόλη της Νάξου έχει αυξήσει πάρα πολύ τον πληθυσμό της από ανθρώπους κυρίως της ορεινής Νάξου, που έχουν μεταφερθεί για επαγγελματικούς λόγους στην πρωτεύουσα, στη Χώρα. Άρα λοιπόν κάτι δεν έγινε καλά, δεν υπήρξαν θέσεις εργασίας, δεν υπήρξε ανάπτυξη του κομματιού αυτού του τουρισμού που έπρεπε να υπάρχει, ενώ υπάρχουν προϋποθέσεις και συνθήκες για να αναπτυχθεί και ο τουρισμός στην ορεινή Νάξο.
Κ: Πιστεύετε δηλαδή ότι η ορεινή Νάξος έχει πιθανότητες να αλλάξει;
Λ. Χατζηανδρέου: Σαφώς το πιστεύω Υπάρχουν τα ορυχεία σμύριδας. Υπάρχουν χιλιάδες θέματα, υπάρχει ο θρησκευτικός τουρισμός, υπάρχουν οι παραλίες της ορεινής Νάξου που πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά, άλλωστε αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους μας είναι ότι η Νάξος, εν αντιθέσει με άλλα νησιά των Κυκλάδων, είναι ένα νησί το οποίο στηρίζει την οικονομία του, όχι μόνο στον τουρισμό αλλά και στον πρωτογενή τομέα, άρα λοιπόν εδώ πέρα θα πρέπει να υπάρξουν συν ενέργειες ώστε αυτά τα δύο πράγματα, ο αγροτικό τομέας, ο κτηνοτροφικός και ο τουρισμός πρέπει να συνυπάρχουν και να πηγαίνουν σωστά μαζί προς τα εμπρός όλο το νησί προς όφελος των κατοίκων του.
Κ: Είναι μία συζήτηση που έγινε τον προηγούμενο χρόνο και γίνεται όλο και πιο έντονα με την αύξηση της τουριστικής κίνησης και κυρίως με τις ανάγκες του κάθε νησιού προσωπικά, δεν είναι μόνο για τη Νάξο είναι για όλα τα νησιά… Να πάμε λίγο στις εξελίξεις τις προεκλογικές γιατί γίνεται μια μεγάλη συζήτηση γύρω από αυτό… Υπήρξε μία συζήτηση με άλλους υποψηφίους και συνδυασμούς για τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου… Αυτές οι συζητήσεις συνεχίστηκαν ή τερματίστηκαν;
Λ. Χατζηανδρέου: Όχι δεν τερματίζονται ποτέ. Μέχρι την παραμονή κατάθεσης των συνδυασμών στο πρωτοδικείο, οι συνδυασμοί κατάθεσης και ο διάλογος θα είναι ανοιχτός. Έχω μιλήσει κατ’ επανάληψη. Ξέρετε τη θέση μου. Δεν περισσεύει κανένας σε αυτή την ιστορία. Εδώ, πάμε να κάνουμε ένα μεγάλο εγχείρημα. Δεν ξεχωρίζουμε τους Ναξιώτες και τους άλλους νησιώτες σε κόκκινους, πράσινους, μπλε, όλοι είναι ίδιοι και όλοι πρέπει να συ στρατευτούν σε αυτή την προσπάθεια. Αυτό που έχω κατορθώσει και θα το δείτε ανακοινώνοντας κάποια ονόματα αργότερα είναι ότι ο συνδυασμός ο δικός μου έχει ανθρώπους απ’ όλο το πολιτικό φάσμα, που έχουν κύριο γνώμονα και σκοπό να βοηθήσουνε στο ξεπέρασμα των συσσωρευμένων προβλημάτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή τόσο στην Νάξο όσο και στα υπόλοιπα νησιά μας. Να ξέρετε ότι το Κουφονήσι που είναι ένα μικρό σε έκταση νησί βρίσκεται σε μια κατάσταση οριακή από την άποψη ότι συσσωρεύεται ένας τεράστιος αριθμός τουριστών, επισκεπτών με μία υποδομή που το νησί δεν έχει. Ο κίνδυνος της καταστροφής εάν δεν πάρουμε άμεσα μέτρα είναι πολύ μεγάλος. Μερικοί δεν τα αντιλαμβάνονται όλα αυτά τα πράγματα, νομίζουν ότι με το να έχουμε μόνο κόσμο και να έρχονται τουρίστες, βαπόρια συνέχεια και να ξεφορτώνουν αυτοκίνητα χωρίς την κατάλληλη υποδομή σε δρόμους, σε λιμάνια κτλ., δε γίνονται όλα αυτά τα πράγματα. Χρειάζεται η αντίστοιχη υποδομή για να δεχτείς αυτό τον μεγάλο αριθμό των επισκεπτών, διαφορετικά αυτό μπορεί να γυρίσει ανάποδα και να έχουμε πολύ αρνητικά αποτελέσματα. Αυτό πρέπει να το προλάβουμε.
Κ: Και βέβαια πρέπει να θυμίσουμε στον κόσμο ότι κατά την επίσκεψη του αναπληρωτή υφυπουργού Ναυτιλίας στο Κουφονήσι πριν από δύο χρόνια ο ίδιος ο πρόεδρος του Κουφονησίου ο Αντώνης ο Κωβαίος ζήτησε να αποσχιστεί το Κουφονήσι από το Δήμο Νάξου, γιατί δεν υπάρχει συνεργασία. Δηλαδή ζήτησε να γίνει ένας ενιαίος Δήμος Μικρών Κυκλάδων.
Λ. Χατζηανδρέου: Εντάξει αυτό είναι μία πρόταση γιατί στην απελπισία τους οι άνθρωποι από τη μη στήριξή τους από τον κεντρικό Δήμο, αλλά αυτή τη στιγμή η άποψη η δική μου είναι ότι τα νησιά αυτά πρέπει να στηριχτούνε, έχουμε τη δυνατότητα γιατί υπάρχει η υποδομή στο Δήμο της Νάξου και όχι μόνο να στηριχτούν τα νησιά αλλά να πάνε πάρα πάρα πολύ καλά και η Σχοινούσα και η Δονούσα και η Ηράκλειά και το Κουφονήσι που είναι ένας παγκόσμιος προορισμός. Βέβαια, και η Νάξος μας η οποία αυτή τη στιγμή έχει μπει σε ένα αυτόματο πιλότο. Έχουμε κόσμο, έχουμε τουρίστες αλλά δεν υπάρχει κανένας σοβαρός προγραμματισμός για όλο αυτό το πράγμα, χρειάζεται να υπάρχει πρόγραμμα.
Κ: Κάποιος θα ρωτούσε, για ποιο λόγο ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου που υπηρέτησε σε ένα τόσο μεγάλο Δήμο της Αθήνας σαν αυτόν της Αγίας Παρασκευής, και όχι μόνο μία τετραετία, να ασχοληθεί με ένα τόσο μικρό Δήμο που έχει τις λιγότερες ανάγκες; Πόσες τετραετίες υπηρετήσατε τον Δήμο της Αγίας Παρασκευής;
Λ. Χατζηανδρέου: Υπηρέτησα τον Δήμο της Αγίας Παρασκευής 4 τετραετίες, εκ των οποίων οι τρεις τετραετίες ως δήμαρχος και μία τετραετία ως δημοτικός σύμβουλος, σε ένα δήμο 100.000 κατοίκων. Ξέρετε πολύ καλά ότι παράλληλα με τα δημαρχιακά μου καθήκοντα επί 12 χρόνια ήμουν και νομαρχιακός σύμβουλος στην Αττική, είχα μια εμπειρία μεγάλη απ’ όλα τα θέματα της Αττικής τότε …και μετέπειτα βουλευτής. Αλλά, παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια έχω υπηρετήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε πάρα πολλά πόστα, και απ’ τις τοπικές ενώσεις και απ’ την κεντρική ένωση, τις επιτροπές και παντού. Πολλά τα χρόνια και άρα υπάρχει μια πλούσια εμπειρία. Αυτή λοιπόν την πλούσια εμπειρία και την αγάπη μου για το νησί (αυτή τη στιγμή πια που είμαι μόνιμος κάτοικος Νάξου τον τελευταίο χρόνο πια), έχω μετακομίσει εδώ. Αλλά εδώ μένει και όλη μου η οικογένεια, τα παιδιά μου, τα εγγονάκια μου. Άρα, λοιπόν, εγώ, τώρα με την αγάπη και την λατρεία που έχω για το νησί δέχτηκα όπως σας είπα και στην αρχή την σχετική πρόταση και νομίζω ότι θα πάω πάρα πολύ καλά, όχι για μένα προσωπικά, αλλά για την επίλυση των προβλημάτων του νησιού και την βοήθεια προς όλους ανεξαρτήτως τους συμπατριώτες μας. Ξέρετε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να στηρίξουμε από την επιχειρηματικότητα στο νησί, να πάει καλά η αγορά του νησιού, να πάνε καλά οι επαγγελματίες μας, οι ξενοδόχοι μας, να πάνε καλά όσοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, όλοι. Αυτό είναι το ζητούμενο και νομίζω ότι με ένα σωστό πρόγραμμα όλα αυτά θα μπούνε σε μια τέτοια σειρά και τάξη που θα δείτε σιγά σιγά να παίρνει μια άλλη μορφή και ο Δήμος Νάξου, η Νάξος και τα μικρά νησιά.
Κ: Μήπως η πρόκληση ήταν ίδια με τότε που αναλάβατε τον δήμο της Αγίας Παρασκευής σαν να ένα μικρό και γραφικό προάστιο της Αθήνας το οποίο αρχίζει και γίνεται μεγάλο, μια μεγαλούπολη… Άλλες ανάγκες όταν αναλάβατε και άλλες όταν φύγατε… Ήταν ένα προάστιο με λίγα σπίτια, με δρόμους ανύπαρκτους και αφήσατε μία πόλη με σχέδιο, έγινε όλη η υποδομή… Έτσι οι ομοιότητες σε αυτές τις δύο πόλεις, την Αγία Παρασκευή και τη Νάξο, γιατί και η Νάξος όταν φύγατε ήταν μια μικρούλα πόλη και όταν επιστρέψατε ήταν κάτι τελείως διαφορετικό…
Λ. Χατζηανδρέου: Η πόλη της Νάξου (γιατί πρέπει να το χωρίσουμε αυτό), είναι η παραδοσιακή παλιά πόλη, με τον Μπούργο, το Κάστρο και το Νιο Χωριό, και αυτά είναι τα κλασικά κομμάτια που πρέπει να αναδειχτούν, διότι έχουν και μία βαρύτητα ιστορική και είναι ένα πανέμορφο κομμάτι της πόλης της Νάξου, και είναι και η νέα Νάξος η οποία έχει πάρα πολλά θέματα. Είναι χτισμένη κατά ένα τρόπο που ξέρουμε όλοι πάρα πολύ καλά, θέλει πολλές παρεμβάσεις για να βελτιωθεί. Θαύματα δε γίνονται αλλά μπορούν να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις που θα έχουν άμεση επίπτωση στην καθημερινότητα της ζωής των κατοίκων αυτής της πόλης. Η Νάξος (Χώρα) έχει μεγαλώσει πάρα πολύ και η υποδομή χρειάζεται μεγάλη υποστήριξη, πέρα των άλλων βέβαια όπως σας είπα το ιστορικό κομμάτι της πόλης, τα μνημεία της πόλης, αυτά έχουν μία πρώτη προτεραιότητα για εμάς. Αυτό που είναι πολύ θετικό είναι ότι στους ανθρώπους που μας στηρίζουνε είτε έξω είτε μέσα από τον συνδυασμό,. Έχουμε πολύ αξιόλογους επιστήμονες ειδικούς για πολλά θέματα και αυτοί είναι αποφασισμένοι από όποια θέση κι αν έχουν, είτε από θέση ευθύνης είτε από θέση συμβούλου να προσφέρουν ένα σημαντικό έργο για την ανάδειξη της ιστορίας του νησιού. Η Νάξος πέρα από τα προϊόντα της, πέρα από αυτά που διαφημίζονται σήμερα παντού από τον πρωτογενή της τομέα, δηλαδή τα τυριά, τις πατάτες, τα κτηνοτροφικά της προϊόντα κτλ., τις παραλίες της, τα πλούσια και όμορφα χωριά έχει μια τεράστια ιστορία που ξεκινάει πολλούς αιώνες π.Χ. Όλα αυτά τα πράγματα και τα μνημεία πρέπει να αναδειχθούν και να αποτελέσουνε ένα στοιχείο αναφοράς για τη Νάξο.
Η Νάξος πρέπει να συνδεθεί πέρα των άλλων που προανέφερα με αυτό το πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της. Αυτό θα μας δώσει μία άλλη ώθηση και στον τουριστικό τομέα, είναι πολύ σημαντικό. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πολύ μεγάλη μερίδα των ανθρώπων της Νάξου, της πανεπιστημιακής κοινότητας θα μπορούσα να πω, η οποία βλέπει με πολύ καλό μάτι την δική μου ενασχόληση με αυτή την ιστορία και παίρνω μηνύματα θετικά και από καθηγητές πανεπιστημίου.
Κ: Πώς βλέπει αυτό το κομμάτι, η Μεγάλη Νάξος όπως λέγεται, γιατί η μεγαλύτερη πόλη της Νάξου είναι το Γαλάτσι που έχει 35.000 κόσμο…
Λ. Χατζηανδρέου: Οι Ναξιώτες της διασποράς έχουν πάντοτε τη μεγαλύτερη αγάπη για το νησί και το βλέπουν διαφορετικά, διότι δεν είναι μπλεγμένοι εδώ σε μικροδιαφορές και σε μικροτριβές και τέτοια… Όλα αυτά όμως βοηθάνε, οι Ναξιώτες της διασποράς, είτε είναι στην Αθήνα, είτε είναι και στο εξωτερικό (παίρνω μηνύματα από την Αμερική, την Γερμανία, από το Λονδίνο), …Ναξιώτες που μου τηλεφωνούν και λένε μπράβο να βοηθήσουμε κι εμείς. Υπάρχει ένα πολύ καλό θετικό κλίμα και αυτό μου δίνει μια μεγάλη δύναμη και κουράγιο και προχωράμε μπροστά. Τους θέλουμε όλους μαζί μας. Δεν διώχνουμε κανέναν. Όλοι είναι αναγκαίοι και απαραίτητοι και νομίζω ότι έτσι αγαπημένοι και σφιχταγκαλιασμένοι θα πάμε μπροστά και για το καλό της Νάξου και για το καλό των Μικρών Κυκλάδων.
Κ: Χτυπήσατε μια ευαίσθητη χορδή, γιατί στις προηγούμενες εκλογές ένας άλλος υποψήφιος της διασποράς της Νάξου, ο Νίκος Μαϊτός έβαλε υποψηφιότητα ως Δήμαρχος και αντιμετωπίστηκε τουλάχιστον ως ένας παρείσακτος, ένας ξένος, που τί γυρεύει εδώ, ένας άνθρωπος εκτός πραγματικότητας. Φαντάζομαι ότι θα το αντιμετωπίσετε και εσείς αυτό το φαινόμενο, γιατί ήδη αρχίζουν και διαρρέουν έστω και μέσω του ράδιο αρβύλα μέσω κάποιων σχολίων στο διαδίκτυο, πιστεύω ότι αυτό θα ειπωθεί και από το βήμα στις προεκλογικές ομιλίες…
Λ. Χατζηανδρέου: Καθένας μπορεί να πει ό,τι θέλει. Αυτό που θέλω να πω εγώ είναι το εξής: Οι Ναξιώτες της διασποράς έχουν θέσεις και απόψεις για τη Νάξο. Μη ξεχνάτε η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων που δρα στην Αθήνα και εκπροσωπεί τους Νάξιους που βρίσκονται κυρίως εκτός νησιού, ασχολείται πολύ σοβαρά με τα θέματα εδώ του τόπου και είναι άδικο να λέγεται ότι οι Ναξιώτες που είναι εκτός νησιού δεν έχουν λόγο και άποψη.
Κ: Μάλιστα ο κ. Δήμαρχος – Μαργαρίτης Μανόλης στον αποχαιρετιστήριο λόγο, του όταν μας είπε ότι θα συνεχίσει ο κ. Λιανός, τόνισε πολλές φορές ότι ήταν εδώ ίσως γίνει και σύνθημα.
Λ. Χατζηανδρέου: Αυτό που θέλω να πω είναι το εξής: Εμείς εδώ που παλεύουμε για τη Νάξο, κατ’ αρχήν είμαστε μόνιμοι κάτοικοι Νάξου. Δεύτερο, όλοι οι Ναξιώτες της διασποράς έχουν γνώμη και άποψη, η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων ασχολείται με τα τοπικά θέματα, τί θα γίνει με το νοσοκομείο, το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το νερό που είναι το πιο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί όλους μας, είναι θέμα ζωής η ύπαρξη και η σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων και γι’ αυτό έχω υποσχεθεί και θα το κάνω πράξη την πρώτη περίοδο της ανάληψης της νέας δημοτικής αρχής. Εγώ, προσωπικά, θα είμαι ο υπεύθυνος αυτού του νέου φορέα που θα διαχειριστεί τους υδάτινους πόρους. Πρέπει να δούμε τη σωστή κατανομή του νερού, γιατί πρέπει και οι αγρότες να έχουν νερό και οι κτηνοτρόφοι αλλά και ο τουρισμός και η πόλη.
Ξέρετε τι μου είπαν ορισμένοι ξενοδόχοι; Εάν δεν έχουμε το καλοκαίρι νερό ή το νερό είναι αυτής της ποιότητας που ήταν πέρυσι, προτιμώ να μην ανοίξω το ξενοδοχείο μου παρά να το δυσφημίσω. Αυτή είναι η πραγματικότητα, κι αν κάποιοι δεν θέλουν να το δούνε ας μη το δούνε, εμείς που το βλέπουμε λέμε ότι θα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα προβλήματα με μία σοβαρότητα, χωρίς ακρότητες και χωρίς να βάλουμε τους Ναξιώτες να τσακώνονται μεταξύ τους. Δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνικός αυτοματισμός οι μεν εναντίον των δε, όχι. Όλοι μαζί και αν υπάρξει διάλογος και σωστές προτάσεις να είστε σίγουροι ότι κανένας Ναξιώτης δεν θα είναι αρνητικός, γιατί το συμφέρον του νησιού είναι ενιαίο.
Κ: Να πάμε και στις Μικρές Κυκλάδες. Έχετε επισκεφτεί ή σκοπεύετε να πάτε; Έχετε κάνει επαφές με ανθρώπους;
Λ. Χατζηανδρέου: Σαφώς και κάνω επαφές με όλα τα νησιά, δεν τις έχω επισκεφτεί ακόμα, μέσα στο μήνα προβλέπεται επίσκεψή μου στα νησιά. Άλλωστε τα νησιά αυτά με ξέρουν από την περίοδο της προηγούμενης θέσης ευθύνης που είχα και ως βουλευτής. Είχα βοηθήσει αυτά τα νησιά και είχα άριστες σχέσεις με όλους, τότε, τους προέδρους ακόμα και αυτούς που ήταν πολιτικά απέναντι μου. Και είχα βοηθήσει πάρα πολύ την Ηρακλειά, το Γυμνάσιο της Δονούσας έγινε επί των ημερών μου, εγώ έκανα τα εγκαίνια, είχα παλέψει πάρα πολύ για τα λιμενικά έργα. Είναι πολλά τα θέματα που είναι γνωστά σε μένα. Εγώ, δεν έρχομαι τώρα να ξεκινήσω να μάθω τα προβλήματα του τόπου, άλλωστε ξέρετε ότι είμαι από εκείνους που θα πιάσω δουλειά ως δήμαρχος από την επόμενη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου.
Κ: Να πάμε και στο ζήτημα της στήριξης των κομμάτων. Είστε ο μοναδικός υποψήφιος που στηρίζουν δύο φορείς και ο Σύριζα και το ΚΙΝ.ΑΛ. Αυτό είναι βαρίδι;
Λ. Χατζηανδρέου: Όχι καλό, αναγνωρίζουν στο πρόσωπό μου ότι έχουν ικανό πρόσωπο και γι’ αυτό το κάνουν άλλωστε, αλλά πέρα από τη στήριξη αυτών των δύο πολιτικών φορέων που είναι τιμή μου, υπάρχει και μία στήριξη από πάρα πολλούς ανθρώπους άλλων πολιτικών πεποιθήσεων και παρατάξεων και θα το δείτε και σε λίγο καιρό με τα ονόματα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά μας που θα είναι και από άλλους χώρους πολιτικά.
Κ: Έχετε πυκνώσει τις επαφές σας, έχετε βγάλει μία άποψη για τη νεολαία της Νάξου, η οποία θα λέγαμε ότι περιμένει κάποιες προτάσεις που μπορεί να ακούστηκαν πολλές φορές, αλλά δεν έγιναν πράξη. Έχετε κάποια πρόταση για τη νεολαία;
Λ. Χατζηανδρέου: Η νεολαία της Νάξου έχει διαφοροποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά. Το ένα είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά νέα μορφωμένα παιδιά και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το δεύτερο είναι ότι αυτά τα νέα και αξιόλογα παιδιά έχουν αρχίσει και δραστηριοποιούνται όχι απ’ ευθείας σε θέματα, ας πούμε, που έχουν να κάνουν με την πολιτική τη στενή ή τη γενικότερη έννοια. Ασχολούνται όμως με άλλα θέματα, κυρίως πολιτισμό, οργανώσεις που έχουν να κάνουν με τη φύση με την προστασία της άγριας φύσης στο νησί κ.ά. Άρα, λοιπόν, υπάρχει ένα πολύ σημαντικό υλικό νέων ανθρώπων που πρέπει να έρθουν και να αναλάβουν και ευθύνες επάνω στα θέματα της διαχείρισης του νησιού. Πρέπει νέοι άνθρωποι να είναι μέσα στα πολιτικά πράγματα και ο στόχος ο δικός μου είναι όσο γίνεται περισσότερους τέτοιους ανθρώπους να τους βάλουμε και σε αυτή την ιστορία η οποία δεν έχει τα «αρνητικά» μιας γενικότερης πολιτική αντιπαράθεσης που μπορεί να είναι στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Τα τοπικά ζητήματα επιλύονται μέσα από πολιτικές οι οποίες πρέπει να είναι σωστές για υπάρχει και σωστή πολιτική επίλυση των θεμάτων, δεν υπάρχει τίποτα που να γίνεται μόνο του. Και στην καθημερινή πολιτική του δήμου, θα υπάρξει λόγος σοβαρός για τους νέους και σωστή αντιμετώπιση ώστε να ακούγεται ο λόγος τους. Αυτό θα το κάνουμε πράξη.
Εγώ, δεν αποφάσισα να ασχοληθώ με τα τοπικά ζητήματα της Νάξου, για να κάνω πολιτική καριέρα. Την έχω τελειώσει την καριέρα αυτή. Δεν ασχολούμαι, γιατί έχω έλλειψη του τίτλου του Δημάρχου. Τον είχα επί δώδεκα συναπτά χρόνια αυτόν. Ασχολήθηκα με τα πράγματα της Νάξου και ασχολούμαι μόνο και μόνο για να προσφέρω στην ιδιαιτέρα μου πατρίδα που την αγαπώ όπως πιστεύω όλοι οι Ναξιώτες. Οπότε λοιπόν, καλώ όλους τους συμπατριώτες μας, ανεξαρτήτως χρωματικής και πολιτικής απόψεως, να συστρατευτούμε όλοι μαζί και να πάμε -και θα πάμε, τελικά- τη Νάξο και τα μικρά νησιά μπροστά!