Χρηματοδότηση των γιατρών για να πάνε στα νησιά
Οι ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό που καταγράφονται σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία της νησιωτικής Ελλάδας είναι σοβαρές. Οι γιατροί δεν δέχονται, για πολλούς λόγους, να μεταβούν για εργασία, παρά τα κίνητρα που έδωσε πρόσφατα το υπουργείο Υγείας.
Του Λάμπρου Δεμερτζή
Μιλήσαμε με τον Γεώργιο Βασιλάκη, την Κατερίνα Καλογεράκη και τον Μιχάλη Γιαννακό.
Γεώργιος Βασιλάκης, Πρόεδρος Κέντρου Υγείας Τήνου: «Έχουμε δύο ασθενοφόρα στο νησί, το ένα χαλασμένο»
Του καλοκαιρινούς μήνες οι επισκέπτες ξεπερνούν τους 50.000 επισκέπτες την ημέρα. Το Κέντρο Υγείας του νησιού, μετά από ένα μεγάλο διάστημα που δεν είχε μικροβιολόγο απέκτησε. Το ζήτημα είναι όμως ότι το Κέντρο Υγείας έχει δυο ασθενοφόρα, αλλά λειτουργεί μόνο το ένα καθώς το δεύτερο είναι με βλάβη στο συνεργείο. «Χρειαζόμαστε 20 άτομα για το ΕΚΑΒ και έχουμε 9 άτομα για τα ασθενοφόρα. Έχουν έρθει δυο ακόμη ΕΚΑΒΙΤΕΣ από την Αθήνα και πιστεύω να βγάλουμε τη σεζόν» αναφέρει ο πρόεδρος του Κ.Υ. Ο Γιώργος Βασιλάκης αναφέρει πως από πλευρά γιατρών είναι καλύτερα στην Τήνο σε σχέση με άλλα νησιά». Στις αρχές του περασμένου μήνα, το Κέντρο Υγείας Τήνου απέκτησε ειδικευμένο γενικό γιατρό. «Είναι μία γιατρός που είχαμε ειδικευόμενη στο Κέντρο Υγείας και μόλις απέκτησε την ειδικότητα, προσελήφθη ως επικουρική. Και προτίθεται να δηλώσει υποψηφιότητα για μόνιμη θέση», αναφέρει στην «Κυκλαδική» ο πρόεδρος του Κέντρου Υγείας . Είχε προηγηθεί μία περίοδος 16 μηνών όπου το Κέντρο Υγείας είχε μείνει χωρίς παθολόγο. Το μεγάλο ζήτημα όμως όπως και τα περισσότερα νησιά είναι το θέμα της στέγασης. «Με δαπάνες του δήμου αλλά και τοπικών φορέων παραδώσαμε το παλαιό κοινοτικό κατάστημα στη Στενή, ένα πραγματικό κόσμημα το οποίος είναι πλήρως ανακαινισμένο και ήδη φιλοξενεί έναν γιατρό. Επίσης υπάρχει και το παλαιό δημαρχείο στη χώρα, το οποίο και αυτό ανακαινίζεται και θα δοθεί σε γιατρό να μείνει μόνιμα».
Κατερίνα Καλογεράκη- Πρ. Εργαζομένων νοσοκομείου Σύρου «Κλειστή η μονάδα Αυξημένης Φροντίδας»
Εξακολουθεί να είναι κλειστή η ΜΑΦ στο νοσοκομείο της Σύρου. Όπως αναφέρει στην Κυκλαδική η πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο Κατερίνα Καλογεράκη «μετακινήθηκαν οι γιατροί στην καρδιολογική για να μπορεί να λειτουργήσει η μονάδα εμφραγμάτων. Δεν υπάρχει παθολογοανατόμος, δερματολόγος, ψυχίατρος. Και το χειρότερο έχουμε τρία ολοκαίνουργια ασθενοφόρα και λειτουργεί μόνο το ένα, καθώς δεν υπάρχει προσωπικό». Μιλάμε για το μεγαλύτερο νοσοκομείο των Κυκλάδων, που εξυπηρετεί όλα τα νησιά.
Χρηματοδότηση των γιατρών για να πάνε στα νησιά
Η υπουργός Υγείας Αναστασία Κοτανίδου συνάντησε την υπουργό Τουρισμού Ιωάννα Δρέττα και ζήτησε τη συνδρομή της για τη μεσολάβηση σε τουριστικές επιχειρήσεις, ώστε αυτές να προσφέρουν καταλύματα σε γιατρούς και νοσηλευτές που θα μετακινηθούν το καλοκαίρι από το νοσοκομείο τους σε μονάδες Υγείας των νησιών. Ειδικά φέτος, οι γιατροί που θα μετακινηθούν για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες θα λάβουν 1.800 ευρώ μηνιαίως, επιπλέον των τακτικών τους αποδοχών και οι νοσηλευτές 1.200 ευρώ. Oπως σημειώνει ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου Χρήστος Ροϊλός, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον. «Τα τηλεφωνήματα που έχουμε λάβει φέτος είναι περισσότερα από πέρυσι. Πέρυσι μετακινήθηκαν σε νησιά 35 γιατροί και 60 νοσηλευτές. Φέτος έχουν δηλώσει ενδιαφέρον, τηλεφωνικά προς το παρόν, περίπου 50 γιατροί και 100 νοσηλευτές. Και λέω τηλεφωνικά γιατί η διαδικασία δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα».
Μιχάλης Γιαννακός: Οι γιατροί δεν πάνε στα νησιά
«Το πρόβλημα της στελέχωσης ημέρα με την ημέρα επιδεινώνεται. Πώς να ενδιαφερθεί ένας γιατρός για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας νησιού με μισθό 1.850 ευρώ το μήνα; Πώς να ενδιαφερθούν νοσηλευτές για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας νησιού όταν ο τόπος κατοικίας τους βρίσκεται σε άλλη περιοχή με 800 ευρώ μισθό το μήνα; Νοσηλευτές ντόπιοι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι για πρόσληψη ως επικουρικοί», αναφέρει στην Κυκλαδική ο πρόεδρος των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία Μιχάλης Γιαννακός.