Διαβήτης: Ποια τα συμπτώματα και τι συμβαίνει με τους ασθενείς που δεν βρίσκουν το φάρμακο
Ο διαβητολόγος, Χρήστος Ζουπας, μίλησε στην εκπομπή Ελένη για τους διαβητικούς, τι συμβαίνει με τους ασθενείς που δεν βρίσκουν το φάρμακο αλλά και πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι έχουμε διαβήτη δηλαδή τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσουμε.
Ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως μέσα σε ένα χρόνο τα άτομα που διαγνώστηκαν με διαβήτη ξεπέρασαν τις 100.000.
Το πρόβλημα όμως, είναι πως δεν πάσχουν όντως από αυτήν τη νόσο αλλά «βαπτίστηκαν» έτσι ώστε να μπορούν αν λάβουν δωρεάν τα φάρμακα του διαβήτη, τα οποία αδυνατίζουν.
«Πριν από μερικά χρόνια αυτά τα καινούρια αντιδιαβητικά φάρμακα διαπιστώθηκε ότι δημιουργούν μεγάλη απώλεια βάρους. Η εξάπλωση της ιδέας αυτής δημιούργησε μία φρενίτιδα σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα το φάρμακο να είναι σε έλλειψη», είπε αρχικά ο κ. Ζούπας.
«Στην προσπάθεια κάποιοι να αδυνατίσουν το στερούν από ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Αν μπορεί να το πληρώσει κάποιος το φάρμακο μπορεί και να το πάρει, αλλά κανονικά θέλει συνταγογράφιση. Αν κάποιος έχει γνωστό γιατρό μπορεί να σας δηλώσει διαβητικό και έτσι να πάρετε το φάρμακο».
Όπως εξηγεί, ο ΕΟΠΥ προσπαθεί να βάλει ασφαλιστικές δικλείδες αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να αποκλείσεις κάποιον.
«Ο σακχαρώδης διαβήτη της τύπου 2 είναι η πιο γρήγορη αναπτυσσόμενη χρόνια πάθηση στον κόσμο. Όσο περνάνε τα χρόνια αλλά ζει η μορφή του. Στα παιδιά και στους νέους τα συμπτώματα είναι συχνοουρία, πολυφαγία, πολυδιψία και απώλεια βάρους. Στους ενήλικες και στους παχύσαρκους τα συμπτώματα είναι ύπουλα και αθόρυβα».