Δήμος Αμοργού: Ολοκλήρωση του προγράμματος στειρώσεων
Ο Δήμος Αμοργού σε συνεργασία με την Animal Zone International και την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος (ΕΔΚΕ) πραγματοποιήσαν 2ήμερο πρόγραμμα στειρώσεων για αδέσποτες γάτες στις 4 και 5 Μαρτίου. Συνολικά στειρώθηκαν 69 αδέσποτες γάτες (42 θηλυκές και 27 αρσενικές) από τα περισσότερα χωριά της Αμοργού. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε μία χειρουργικήεπέμβαση αφαίρεσης καρκινώματος από το αυτί μίας γάτας.
Όλα τα ζώα έλαβαν αντιπαρασιτική θεραπεία και σημάνθηκαν ηλεκτρονικά (microchip).
Θα θέλαμε αρχικά να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές κτηνίατρους που συμμετείχαν στη δράση και συγκεκριμένα τον Δημήτριο Παπατριανταφύλλου (αρχηγό της αποστολής), τον Νίκο Κακατσίδη (που ήρθε από την Αγγλία για να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του), την Ιόβη Κοτζατίσογλου και την Έλενα Γεροσταθοπούλου, για την προσφορά τους.
- Ευχαριστούμε θερμά τη ναυτιλιακή εταιρεία BLUE STAR FERRIES που βρίσκεται πάντα αρωγός στις ανάγκες του νησιού μας και προσέφερε ΔΩΡΕΑΝ μετακίνηση στους κτηνίατρους. Την πανσιόν ΓΑΛΗΝΗ που προσέφεραν δωρεάν διαμονή, το εστιατόριο ΜΟΥΡΑΓΙΟ που προσέφερε δωρεάν δείπνο και τα δύο βράδια, τα ΓΛΥΚΑ ΤΗΣ ΠΟΘΗΤΗΣ και το ΤΕΛΕΙΟΝ που προσέφεραν τα πρωϊνά, το ΕΛΙΧΡΥΣΟΝ και το ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΝ ΓΕΥΣΕΩΝ που προσέφεραν τα μεσημεριανά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει όμως και στους καταπληκτικούς εθελοντές μας: Χαρίκλεια, Γιώργο, Αγγελική, Άννα, Μελίνα, Λαμιά,Αλεξάνδρα, Βέντουλα, Ευαγγελία, Ασημάκη, Γεωργία, Μιχάλη και Μανώλη που μάζεψαν και απελευθέρωσαν τις γάτες και βοήθησαν στην κλινική, και φυσικά όλους τους κατοίκους του νησιού που βοήθησαν ο καθένας με τον τρόπο του.
Τα προγράμματα στειρώσεων είναι σημαντικά τόσο για τις γάτες όσο και για τους κατοίκους του νησιού. Χωρίς αυτή την προσπάθεια, ο πληθυσμός των γατών θα εκραγεί σε μη βιώσιμα επίπεδα. Οι γάτες φτάνουν σε ηλικία αναπαραγωγής πολύ γρήγορα, μόλις στους 6 μήνες και μπορούν να έχουν δύο ή τρεις γέννες το χρόνο. Όταν υπάρχει έκρηξη στον πληθυσμό των γατών, είναι δύσκολο να τις ταΐσουμε και να τις φροντίσουμε όλες και σύντομα γίνονται παρασιτικές και άρρωστες, υποφέροντας από υποσιτισμό και κοινές λοιμώξεις αυξάνοντας έτσι τη δυσαρέσκεια στην κοινότητα. Όταν ο πληθυσμός των γατών είναι υπό έλεγχο, μπορούμε να τους παρέχουμε κατάλληλη τροφή και θεραπείες για τα παράσιτα, έτσι ώστε να βελτιωθεί η γενική τους υγεία, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο να θεωρηθούν ενοχλητικό παράσιτο. Η ταλαιπωρία μειώνεται και η αρμονία επιτυγχάνεται.