Διοικήτρια Γενικού Νοσοκομείου Σαντορίνης: «Η άμεση στελέχωση της παθολογικής κλινικής με παθολόγους είναι πάρα πολύ σημαντική»
Η έναρξη της τουριστικής περιόδου, βρίσκει το νοσοκομείο της Σαντορίνης υποστελεχωμένο. «Δεν υπηρετεί παθολόγος από το 2022 και αυτό είναι ένα σημαντικό αίτημα και μεγάλο στοίχημα για μας» αναφέρει η Διοικήτρια Λένα Μπορμπουδάκη, τονίζοντας ωστόσο πως, ο στόχος είναι να μπορέσει να καλύψει την κάθε ειδικότητα με τουλάχιστον 3 ή 4 γιατρούς.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ΠΟΕΔΗΝ στα Δημόσια Νοσοκομεία για την υποστελέχωση των υγειονομικών μονάδων και του ΕΚΑΒ στα νησιά και ανάμεσα σε αυτά είναι και το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, που, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Ποια είναι η εικόνα σήμερα κα Μπορμπουδάκη;
Αυτή τη στιγμή το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας έχει τη μεγαλύτερη στελέχωση σε ιατρικό προσωπικό από ιδρύσεως του νοσοκομείου.
Συγκεκριμένα, υπηρετούν 36 ειδικευμένοι ιατροί και είμαστε σε διαδικασία εγκριτικών θέσεων από το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να προκηρύξουμε άλλες 12 θέσεις στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, και αυτό που είναι πολύ καλό για μας είναι ότι ήδη υπάρχουν υποψήφιοι γιατροί οι οποίοι καλούν και ρωτούν πότε θα βγει στον αέρα η προκήρυξη προκειμένου να δηλώσουν την υποψηφιότητά τους.
Το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η χώρα μας και είναι και θέμα συζήτησης και με την πολιτική ηγεσία είναι η έλλειψη στην παθολογική ειδικότητα.
Είναι μια ειδικότητα σε έλλειψη, όπως αντιμετωπίζαμε και με την ειδικότητα των αναισθησιολόγων, και αυτό δημιουργεί προβληματισμό όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά ευρύτερα στα συστήματα υγείας της Ευρώπης.
Αυτή τη στιγμή η αναισθησιολογική κάλυψη του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας είναι πλήρης. Έχουμε 3 μάχιμους αναισθησιολόγους και το μεγάλο στοίχημα για μας είναι να καλύψουμε την παθολογική κλινική με 2 παθολόγους, τους οποίους ελπίζουμε να έχουμε στο δυναμικό μας στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας τώρα υπηρετεί παθολόγος;
Στην παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, και γι’ αυτό αναφέρθηκα συγκεκριμένα σε αυτή την ειδικότητα, δεν υπηρετεί παθολόγος από 2022 και αυτό είναι πολύ σημαντικό αίτημα και μεγάλο στοίχημα για μας, διότι όλες οι υπόλοιπες ειδικότητες έχουν καλυφθεί και φυσικά συνεχίζουμε την ενίσχυση.
Για εμάς σαν Δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο στη νησιωτική χώρα, ο στόχος είναι να μπορέσουμε να καλύψουμε την κάθε ειδικότητα με τουλάχιστον 3 ή 4 γιατρούς, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα οι γιατροί να παίρνουν και τα ρεπό τους και τις άδειες που δικαιούνται .
Στην παρούσα φάση προχωράμε και έχουμε καλύψει σχεδόν καθολικά τον χειρουργικό τομέα.
Το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουμε να καλύψουμε τουλάχιστον για αρχή με 2 παθολόγους την παθολογική κλινική για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτό το οποίο ορίζουν και τα πρωτόκολλα.
Διανύουμε ήδη την τουριστική σεζόν και η Σαντορίνη κατακλύζεται από χιλιάδες επισκέπτες. Πώς εξυπηρετούνται οι ανάγκες των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών χωρίς παθολόγο;
Οι ασθενείς μας δεν κινδυνεύουν γιατί δημιουργείται παθολογικός τομέας και αυτό πρέπει να το υπογραμμίσουμε. Τα περιστατικά αντιμετωπίζονται σε συνεργασία με τους γενικούς γιατρούς και τις άλλες ειδικότητες του παθολογικού τομέα.
Όμως η άμεση στελέχωση της παθολογικής κλινικής με παθολόγους είναι πάρα πολύ σημαντική ειδικότητα για το νοσοκομείο μας και για αυτό αποτελεί και ένα στοχευμένο αίτημα στις συνομιλίες μας με τους ανθρώπους του υπουργείου και σταδιακά επιδιώκουμε να πείσουμε και περισσότερους παθολόγους να μεταβούν για να εργαστούν στο νοσοκομείο μας.
Υπάρχουν ελλείψεις σε παιδιάτρους στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας;
Στο νοσοκομείο έχουμε 2 παιδιάτρους. Αυτή τη στιγμή ένας παιδίατρος ο οποίος υπηρετούσε για χρόνια έχει κάνει αίτημα μετακίνησης, ωστόσο υπάρχει δεύτερη παιδίατρος, η οποία θα υποστηρίξει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το νοσοκομείο, οπότε το νοσοκομείο παρέχει παιδιατρική κάλυψη και δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα με την ασφάλεια των παιδιών μας.
Η υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό δεν σχετίζεται και με την ακρίβεια στη Σαντορίνη; Ακόμα και όσοι τελικά επιλέγουν να πάνε σε κάποιο νησί, ειδικά στα νησιά υψηλού κόστους στις Κυκλάδες, δεν αντέχουν για πολύ καθώς το κόστος διαβίωσης είναι τεράστιο.
Είναι αλήθεια αυτό. Η νήσος Θήρα αποτελεί ένα νησί όπου το μίσθωμα για κατοικία είναι ιδιαίτερα υψηλό, οπότε λειτουργεί απαγορευτικά για υγειονομικούς που θέλουν να έρθουν και να εργαστούν στο νοσοκομείο. Πολύ συχνά έχουμε γιατρούς, νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες που θέλουν να έρθουν και να συνεργαστούμε, αλλά δυστυχώς δυσκολεύονται στην εξεύρεση κατοικίας ή τα μισθώματα είναι απαγορευτικά για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.
Αυτό είναι κάτι το οποίο το έχουμε αναδείξει, το γνωρίζει και η Δημοτική Αρχή και κάποια στιγμή θεωρώ ότι στη νησιωτικότητα, στα νησιά υψηλού κόστους, θα πρέπει να ληφθούν κάποια καθολικά μέτρα και δοθούν περισσότερα κίνητρα ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο.