«Από τις μετρήσεις που πραγματοποίησε το ΕΛΚΕΘΕ προκύπτει ότι οι πολλαπλές ανθρωπογενείς πιέσεις που υφίσταται η περιοχή επί πολλές δεκαετίες προκάλεσαν τη συσσώρευση συγκεκριμένων βαρέων μετάλλων και πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο πυθμένα, αλλά δεν είναι τέτοια που να δημιουργήσει τοξικότητα στο ίζημα» αναφέρει ο χημικός ωκεανογράφος και διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) Δρ. Γιάννης Χατζηανέστης, ενώ τονίζει ότι το θαλασσινό νερό στον κόλπο της Ερμούπολης την περίοδο της δειγματοληψίας βρέθηκε σε καλή περιβαλλοντική κατάσταση σε ό,τι αφορά τη ρύπανση από χημικές ουσίες.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Θα ήθελα κύριε Χατζηανέστη να μας δώσετε και τα επιστημονικά δεδομένα από την έρευνα που έκανε το ΕΛΚΕΘΕ στο λιμάνι της Σύρου. Γιατί υπήρξε αρκετή συζήτηση γύρω από αυτό το ζήτημα.
Εμείς πήραμε ιζήματα για να δούμε ποια είναι η κατάσταση στον θαλάσσιο βυθό και μελετήσαμε διάφορους ρύπους και οργανικούς παράγοντες, μετρήσαμε πιθανή τοξικότητα των ιζημάτων και χρησιμοποιήσαμε και κάποιους δείκτες οι οποίοι βασίζονται στους οργανισμούς που ζουν στον βυθό για να εκτιμήσουμε την οικολογική ποιότητα της περιοχής. Και πήραμε και κάποια δείγματα νερού επίσης για να δούμε ποια είναι η κατάσταση στο θαλασσινό νερό όσον αφορά την ρύπανση. Καταρχήν το νερό ήταν καθαρό. Στο ίζημα βρέθηκαν κάποια στοιχεία τα οποία δείχνουν επιβάρυνση τόσο σε βαρέα μέταλλα όσο και σε πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, δηλαδή κάποια μέταλλα και κάποιοι υδρογονάνθρακες ήταν σε αυξημένες συγκεντρώσεις. Τοξικότητα δεν βρέθηκε παρόλες τις αυξημένες αυτές συγκεντρώσεις και σε ό,τι αφορά την οικολογική ποιότητα υπάρχει μια διατάραξη στην περιοχή την οποία θα την χαρακτήριζα μέτρια, ούτε καλή, ούτε κακή με βάση τα κριτήρια που χρησιμοποιούμε. Πήραμε και πυρήνες που σημαίνει ότι πήραμε το ίζημα σε κάποιο βάθος, βρέθηκαν ίδιες συγκεντρώσεις ρύπων μέχρι ένα βάθος 20-25 εκατοστά που σημαίνει ότι αυτό αντιστοιχεί σε μια κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή εδώ και αρκετές δεκαετίες. Αυτά δείχνει η εικόνα.
Εσείς ως επιστήμονας αυτά που είδατε θα τα χαρακτηρίζατε σαν φυσιολογικά για ένα λιμάνι, όπως δηλαδή θα μπορούσε να είναι ένα άλλο λιμάνι της χώρας;
Για ένα λιμάνι το οποίο είναι μπροστά σε μια πόλη όπως η Ερμούπολη, δεν θα έλεγα ότι βρήκαμε κάτι που δεν ήταν αναμενόμενο.
Είναι κάτι το οποίο σας έκανε να το παρατηρήσετε με ανησυχία; Είναι κάτι που το είδατε και το παρατηρήσατε όπως είπατε και εσείς ως αναμενόμενο;
Λίγο πολύ αναμενόμενο ήταν και φυσικά λαμβάνοντας υπόψιν ότι είναι μια περιοχή η οποία δέχεται επιδράσεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δηλαδή υπάρχουν πάρα πολλές δραστηριότητες στην Ερμούπολη, υπάρχει το λιμάνι, υπάρχουν δραστηριότητες ναυπηγικές γύρω γύρω, βρήκαμε χρώμιο σε αρκετά μεγάλες ποσότητες που αυτό κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στην λειτουργία των βυρσοδεψίων, παρόλο που έχουν σταματήσει να λειτουργούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το παρήγορο είναι ότι το νερό είναι καθαρό που σημαίνει ότι τουλάχιστον την ημέρα που πήγαμε δεν υπήρχε κάποια παραπάνω επιβάρυνση, καλό είναι το ίζημα, δεν είναι τοξικό. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ μελέτη στην περιοχή βέβαια και δεν έχουμε προηγούμενα στοιχεία, απλώς αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι όλο αυτό είναι μια κατάσταση που από ό,τι φαίνεται από τις μετρήσεις που κάναμε στους πυρήνες των ιζημάτων είναι μια κατάσταση που αντιστοιχεί σε πολλές δεκαετίες πίσω.