Εκτινάχθηκαν τον Οκτώβριο οι βραχυχρόνιες μισθώσεις
Κάθε προσδοκία φαίνεται να ξεπέρασε ο Οκτώβριος στο πεδίο των βραχυχρόνιων μισθώσεων με την αύξηση της ζήτησης να φτάνει το 28% ξεπερνώντας ακόμα και τα επίπεδα των θερμών μηνών του καλοκαιριού. Η διάθεση μάλιστα για ταξίδια δείχνει να παραμένει ακμαία και για την συνέχεια, ωθώντας σε υψηλά επίπεδα την συγκεκριμένη αγορά και την περίοδο των Χριστουγέννων.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων βραχυχρόνιων μισθώσεων Airdna η αύξηση της ζήτησης τον Οκτώβριο έφτασε το 28% σε σχέση με το χρυσό 2019 ενώ κατά 16,7% σε ετήσια βάση αυξήθηκαν και οι διαθέσιμες καταχωρήσεις στις γνωστές πλατφόρμες, καταγράφοντας μια άνοδο της τάξης του 5,2% σε σχέση με την προπανδημική χρονιά του 2019.
Πώς κινήθηκαν πληρότητες και μέση τιμή στην Ευρώπη
Η αύξηση της ζήτησης και της προσφοράς οδήγησε σε αύξηση πληρότητατς κατά 1% σε σχέση με πέρυσι και σε αύξηση της τάξης του 17,7 % σε σχέση με τις πληρότητες του 2019.
Ενδεικτικό για την καλή πορεία του Οκτωβρίου είναι το γεγονός ότι, πέρα από τον Οκτώβριο, μόνο ο Ιούλιος κατάφερε να παρουσιάσει διψήφια αύξηση πληρότητας σε σχέση με το προπανδημικό έτος.
Σε συνάρτηση της αυξημένης ζήτησης βέβαια, ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές. Η μέση ημερήσια τιμή (ADR) σημείωσε αύξηση 14% σε ετήσια βάση, ενώ τα έσοδα ανά διαθέσιμο ενοίκιο (RevPAR) αυξήθηκαν κατά 15% σε ετήσια βάση.
Ακόμα καλύτερες οι επιδόσεις στην Ελλάδα
H κατάσταση ήταν ακόμα καλύτερη στην περίπτωση της χώρας μας, όπου η πληρότητα αυξήθηκε κατά 31,6% σε σχέση με το 2019 και κατά 4,5% σε σχέση με πέρυσι, δικαιολογώντας με τον τρόπο αυτό την αναντιστοιχία που παρατηρήθηκε μεταξύ της αύξησης των αφίξεων στο αεροδρόμιο της χώρας και των επιδόσεων των Αθηναϊκών ξενοδοχείων. Από άποψη αύξησης πληροτήτων σε σχέση με το 2019 μάλιστα, η χώρα βρέθηκε στην τρίτη θέση του top 20 των χωρών της Ευρώπης, παρουσιάζοντας την τρίτη υψηλότερη αύξηση σε σχέση με την Κροατία και την Ιταλία.
Από άποψη ζήτησης φάνηκε να παραμένει πιο αυξημένη από την προσφορά – η αύξηση της ζήτησης έφτασε στο 15,6% σε σχέση με το 2022 και εκτινάχθηκε στο 47,1% σε σχέση με το 2019 σε αντίθεση με την προσφορά που καταγράφηκε αυξημένη κατά 7,5% σε σχέση με πέρυσι και κατά μόλις 8,6% σε σχέση με το 2019.
Αντιστρόφως ανάλογη πορεία ωστόσο στην περίπτωση της χώρας μας παρουσίασε η μέση τιμή, η οποία καταγράφηκε μειωμένη κατά 1,3% φτάνοντας τα 177 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Τα έσοδα ανά διαθέσιμη μίσθωση (RevPAR) αυξήθηκαν κατά 2,8%, καθώς οι οικοδεσπότες διασφάλισαν περισσότερες διανυκτερεύσεις.
Θετικά μηνύματα για την συνέχεια
Όσον αφορά το μέλλον, πανευρωπαϊκά η ζήτηση του Δεκεμβρίου είναι αυξημένη κατά 18% σε ετήσια βάση. Σημαντική αύξηση κρατήσεων κατά 34% καταγράφεται και την επόμενη χρονιά χάρη στη μετατόπιση του Πάσχα στον Μάρτιο ενώ 24% οδηγεί τις κρατήσεις, σύμφωνα με την Airdna και η ευρωπαϊκή περιοδεία της Taylor Swift τον Μάιο…