Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο: «Ο αόρατος ασθενής με Πνευμονική Υπέρταση»
Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο θέλοντας να συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με το σπάνιο νόσημα της Πνευμονικής Υπέρτασης, φιλοξενεί στο Αίθριο του Νοσοκομείου την έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο: «Ο αόρατος ασθενής με Πνευμονική Υπέρταση» έως το τέλος Νοεμβρίου 2018. Ο μήνας Νοέμβριος είναι ο Παγκόσμιος Mήνας της νόσου. Η έκθεση διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ασθενών «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας».
Τα εκθέματα είναι 18 συνολικά, φωτογραφίες – πίνακες, που εκτίθενται τοποθετημένα σε ξύλινα καβαλέτα. Οι ασθενείς και οι φροντιστές με Πνευμονική Υπέρταση έχουν φωτογραφηθεί ντυμένοι στα λευκά, φέροντας λευκή μάσκα για να τονιστεί η δυσκολία της αναγνώρισης της σπάνιας νόσου της Π.Υ. σε όλα τα επίπεδα, διάγνωσης, θεραπείας και καθημερινής επιβίωσης. Όλα αυτά που καθιστούν έναν ασθενή με Πνευμονική Υπέρταση αρχικά αδιάγνωστο και στην πορεία του με την ασθένεια, αόρατο. Κάθε φωτογραφία απεικονίζει κάθε μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά ένας τέτοιος ασθενής καθώς και η οικογένειά του.
Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο θεωρείται κέντρο αναφοράς για τη μελέτη ασθενών που πάσχουν από Πνευμονική Υπέρταση, με συμμετοχή σε πολλές παγκόσμιες μελέτες που αφορούν στην πάθηση. Υπάρχει οργανωμένο πρόγραμμα Μελέτης των ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση, όπου η συνεργασία του Τμήματος Αιμοδυναμικών Μελετών & Επεμβατικής Καρδιολογίας με τη Μονάδα Αναίμακτων Διαγνωστικών Μελετών, το Εργαστήριο Ιατρικής Απεικόνισης, τη Μονάδα Πυρηνικής Ιατρικής και εξειδικευμένους Πνευμονολόγους αποσκοπεί στη σφαιρική διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών που πάσχουν από Πνευμονική Υπέρταση. Στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο παρακολουθούνται περισσότεροι από 130 ασθενείς με πνευμονική υπέρταση, όπως φαίνεται και από τη νεοσύστατη πανελλήνια καταγραφή των ασθενών, κατατάσσοντάς το σε ένα από τα κορυφαία κέντρα στον Ελλαδικό χώρο.
Ειδικά το Τμήμα Αιμοδυναμικών Μελετών & Επεμβατικής Καρδιολογίας του Ωνασείου πρωτοπορεί με το Πρόγραμμα Αγγειοπλαστικής των Πνευμονικών Αρτηριών με μπαλόνι για τη θεραπεία των ασθενών με Χρόνια Θρομβοεμβολική Πνευμονική Υπέρταση. Το Πρόγραμμα είναι το πρώτο που λειτουργεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και δέχεται εκτός από Έλληνες ασθενείς και παραπομπές ασθενών από το εξωτερικό. Από την έναρξη του Προγράμματος στα τέλη του 2016 έως σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 80 αγγειοπλαστικές των πνευμονικών αρτηριών.