«Για ένα καλύτερο αύριο»! Αυτό ήταν το κοινό όραμα 30 μαθητών από πέντε σχολεία της Ευρώπης όπως εκφράστηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού σχολείου με τίτλο «Αειφόρος ανάπτυξη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέσω της δημιουργίας διαδραστικών ψηφιακών ιστοριών». Το εκπαιδευτικό σχολείο είχε διάρκεια πέντε ημέρες και διοργανώθηκε από την Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Δρ. MSc Νίκη Ευελπίδου, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Περιβαλλοντικές ιστορίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη – EnvStories».
Οι μαθητές και οι δάσκαλοι, προερχόμενοι από δημοτικά σχολεία της Νάξου, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Ισπανίας και της Τουρκίας, συναντήθηκαν στην Αθήνα (11/11/2019-15/11/2019) και ήρθαν σε επαφή με τις πέντε περιβαλλοντικές θεματικές που πραγματεύεται το έργο EnvStories:
- Υγεία και περιβάλλον
- Φυσικό Περιβάλλον
- Γεωφυσικοί κίνδυνοι
- Εξάντληση φυσικών πόρων
- Διαχείριση και ανακύκλωση αποβλήτων
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να «ανακαλύψουν» τη γνώση λαμβάνοντας ποικίλα ερεθίσματα από επισκέψεις που διοργανώθηκαν από την ομάδα της Kαθηγήτριας Δρ. Δρ. MSc Νίκης Ευελπίδου, σε χώρους επιστημονικού, περιβαλλοντικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος. Στους χώρους αυτούς πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις, βιωματικές δραστηριότητες καθώς και δημιουργικά παιχνίδια. Μέσα από αυτή τη δημιουργική διαδικασία οι συμμετέχοντες κατάφεραν να κατανοήσουν την αλληλεξάρτηση και αλληλεπίδραση ανθρώπου και περιβάλλοντος. Απέκτησαν γνώσεις και ανέπτυξαν την κριτική τους σκέψη σχετικά με τις περιβαλλοντικές θεματικές.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν στη δημιουργία διαδραστικών περιβαλλοντικών ιστοριών στην πλατφόρμα του EnvStories, υπό τη καθοδήγηση των μελών της εταιρίας Omega Technology. Έτσι δημιουργήθηκαν οι πρώτες ιστορίες που αποτυπώνουν περιβαλλοντικά ζητήματα, με σκοπό οι ιστορίες αυτές να αποτελέσουν εργαλείο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και για άλλους μαθητές.
Συμβαδίζοντας με τους στόχους ενός Erasmus+ έργου, η επικοινωνία, η συνεργασία και η ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν σε πρώτο πλάνο. Έτσι, οι μικροί «change makers» μοιράστηκαν, στην Αγγλική γλώσσα, τις εμπειρίες τους, τους προβληματισμούς τους, τις απόψεις τους, τις ιδέες τους.
Στοχεύοντας σε μια παγκόσμια αλλαγή νοοτροπίας, μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον, όπου τα παιδιά μας θα έχουν περιβαλλοντική συνείδηση και θα βρίσκονται πιο κοντά στο περιβάλλον, αφουγκράζοντάς το με σεβασμό.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της ομάδας μας θα βρείτε μέσα από τη σελίδα του προγράμματος EnvStories: http://www.envstories.eu και τις σελίδας στο Facebook και Youtube: Erasmus+ EnvStories Project