Επιχειρησιακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Φυσικών Κινδύνων στους Δήμους των Κυκλάδων
Υπεγράφη χθες η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου με τίτλο «Πιλοτικός Οδηγός Χάρτης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Φυσικών Κινδύνων στους Δήμους των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου», με επιστημονικό υπεύθυνο το διακεκριμένο καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Ευθύμιο Λέκκα.
Σκοπός της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης είναι η εκπόνηση εφαρμοσμένου ερευνητικού έργου με τίτλο «Πιλοτικός Οδηγός Χάρτης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Φυσικών Κινδύνων στους Δήμους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».
Σκοπός του Πιλοτικού Οδικού Χάρτη είναι η υποβοήθηση των στελεχών και υπηρεσιών του κάθε Δήμου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την πληρέστερη κατάρτιση και οργάνωση των Γενικών Σχεδίων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης – Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση Φυσικών Κινδύνων, σύμφωνα με το νέο Θεσμικό Πλαίσιο (Νόμος 4662/2020), με κυρίαρχο σκοπό να ελαχιστοποιηθούν οι ανθρώπινες απώλειες και οι επιπτώσεις σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.
Στόχος του εν λόγω εφαρμοσμένου ερευνητικού προγράμματος είναι να προταθεί ένας Πιλοτικός Οδικός Χάρτης που θα περιλαμβάνει τα στάδια, τις δράσεις και τις προδιαγραφές για ένα αξιόπιστο, ρεαλιστικό, σύγχρονο και αποτελεσματικό Επιχειρησιακό Σχεδιασμό για την διαχείριση των Φυσικών Κινδύνων, ο οποίος λαμβάνει υπόψη ένα πλήθος γεωγραφικών, τοπογραφικών, γεωμορφολογικών, γεωλογικών, γεωδυναμικών, σεισμοτεκτονικών, υδρομετεωρολογικών, δασικών, χωροταξικών, πολεοδομικών, κοινωνικών, πληθυσμιακών κ.ά. δεδομένων που είναι ιδιαίτερα και μοναδικά για κάθε Δήμο – Νησί της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Ως Δήμοι Εφαρμογής του παρόντος πιλοτικού προγράμματος ορίζονται οι Δήμοι Καστελόριζου και Ίου.
Για το εν λόγω σχέδιο κρίνεται σκόπιμη η ανάθεση αντίστοιχων υπηρεσιών σε διεπιστημονική ομάδα εργασίας, με ανάλογη εμπειρία προκειμένου να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο ερευνητικό πρόγραμμα για την εκπαίδευση στελεχών των Δήμων.
Αντικείμενο της σύμβασης είναι:
Α. Η ανάλυση εκτίμηση κινδύνων, όπως: Εκτίμηση σεισμικού κινδύνου από συνοδά γεωδυναμικά φαινόμενα, Εκτίμηση πλημμυρικού κινδύνου, Εκτίμηση κινδύνου από έντονα καιρικά φαινόμενα, Εκτίμηση κινδύνου δασικών πυρκαγιών.
Β. Εκτίμηση τρωτότητας βασικών/κρίσιμων υποδομών όπως: χρήσεις γης – κρίσιμες λειτουργίες, τα πληθυσμιακά δεδομένα, τα χωροταξικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά, τα γενικά πολεοδομικά σχέδια, τα κτήρια και χρήσεις στο Δήμο, η εκτίμηση τρωτότητας ανά κίνδυνο, ο προσδιορισμός, καταγραφή και τρωτότητα ανοικτών ελευθέρων χώρων που μπορούν να ενταχθούν στο σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης.
Γ. Μείωση διακινδύνευσης: η διατύπωση ειδικών προτάσεων σε θέσεις υψηλού κινδύνου, η επεξεργασία και προτάσεις παρεμβάσεων για την άμβλυνση του κάθε κινδύνου ξεχωριστά, οι δράσεις μείωσης διακινδύνευσης στις βασικές και κρίσιμες υποδομές, η επιλογή χώρων μετεγκατάστασης, το προτεινόμενο οδικό δίκτυο διαφυγής – παροχής βοήθειας ανά κίνδυνο, η άρση επικινδυνοτήτων, η μείωση μη δομικής τρωτότητας κρίσιμων υποδομών, οι τομείς της επιχειρησιακής οργάνωσης, η επιλογή χώρων καταυλισμού, Φορέων, Υπηρεσιών και οι Δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης.
Δ. Επιχειρησιακός σχεδιασμός: Τα Γενικά σχέδια θα αντιστοιχούν σε τρία στάδια Διαχείρισης Φυσικών Κινδύνων, στο Προκαταστροφικό, Συνκαταστροφικό και Μετακαταστροφικό. Η αξιοποίηση και ενσωμάτωση Ανάλυσης-Εκτίμησης Φυσικών Κινδύνων, της Εκτίμησης Τρωτότητας και της Μείωσης Διακινδύνευσης στα Γενικά Σχέδια, είναι καθοριστική και σημαντική για την επιτυχή και αποτελεσματική εφαρμογή των Σχεδίων, τα οποία μετατρέπουν τα Γενικά Σχέδια, σε εξειδικευμένα σχέδια.
Ε. Εκπαιδευτικές δράσεις: Προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα του έργου, θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως εκπαιδευτικές δράσεις επί των ανωτέρω, οι οποίες θα απευθύνονται σε αιρετούς και στελέχη των Δήμων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στους οποίους θα χορηγηθεί και το αντίστοιχο πρότυπο εκπαιδευτικό υλικό και πιστοποίηση.
Για την εκπόνηση των ανωτέρω εργασιών, θα συμμετέχουν οι κάτωθι επιστήμονες του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι διαθέτουν εκτενή και εξειδικευμένη εμπειρία στα ανωτέρω ερευνητικά αντικείμενα, μέσα από την εμπλοκή τους στην εκτέλεση εφαρμοσμένων έργων σε πολλές περιοχές του Ελληνικού χώρου:
- Καθηγητής Λέκκας Ευθύμιος
- Αναπλ. Καθηγητής Λόζιος Στυλιανός
- Αναπ. Καθηγητής Βασιλάκης Εμμανουήλ
- Επίκουρος Καθηγητής Κράνης Χαράλαμπος
- Επίκουρος Καθηγητής Σκούρτσος Εμμανουήλ
- Επίκουρος Καθηγητής Σούκης Κωνσταντίνος
- Δρ Διακάκης Μιχαήλ
- Δρ Μαυρούλης Σπυρίδων
- Δρ. Μπακοπούλου Αθανασία
- MSc Φίλης Χρήστος
- MSc Αλεξούδη Βασιλική
- MSc Γραμπά Αλεξία
- MSc Σπύρου Ναυσικά – ΙωάνναΙ
- ΜSc Γώγου Μαριλία
- MSc Κώτση Ευαγγελία
- MSc Κατσετσιάδου Κατερίνα
- MSc Λέκκα Χρίστινα Διοικητική Υποστήριξη:
- Σταμάτη Ελευθερία
- Μωραΐτης Σωτήρης
- Κώτση Γεωργία
Η διάρκεια της προγραμματικής σύμβασης είναι για 14 μήνες και το συνολικό κόστος του έργου προϋπολογίζεται στις 30.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.