Για το ΚΕ.Γ.Ε και την ‘απιστία’ (σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν όπως πρέπει τα συμφωνηθέντα μεταξύ Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και Υπουργείου Αγροτικής Αναπτύξεως και Τροφίμων), το ΚΕΠΥΕΛ, το φράγμα, τον πρωτογενή τομέα, την τριτογενή επεξεργασία του νερού του Βιολογικού Καθαρισμού, το νοσοκομείο και την επέκτασή του στον χώρο των άλλοτε αποθηκών του πατατοσπόρου κ.ά, έκανε αναφορά χτες ο υπουργός Αγροτικής αναπτύξεως και Τροφίμων που επισκέφθηκε το νησί μας και τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων…
«Πρέπει να δούμε συνολικά όλες τις ανάγκες και στην περίπτωση του ΚΕ.Γ.Ε και στην περίπτωση του νοσοκομείου το οποίο αναβαθμίζεται καθημερινά» υπογράμμισε ο κ. Αραχωβίτης
«Η Νάξος έχει όλες τις δυνατότητες να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και τουριστικά και αγροτοκτηνοτροφικά. Έχει μεγάλες δυνατότητες. Είναι διαπιστωμένο αυτό…»
Ο κ. Αραχωβίτης για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τις σχετικές νομοθετικές προτάσεις της κυβερνήσεως που αφορούν σε αυτήν, υπογράμμισε, προ ημερών, μιλώντας στην «Κ», τα ακόλουθα:
-Οι στόχοι μας μεταξύ άλλων είναι, πρώτον, η προώθηση ενός διαφοροποιημένου γεωργικού τομέα που θα μπορεί να διασφαλίζει την επισιτιστική ασφάλεια, δεύτερον η ενίσχυση της περιβαλλοντικής φροντίδας και της δράσης για το κλίμα και την επίτευξη των περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων της Ένωσης και τρίτον η ενίσχυση του κοινωνικοοικονομικού ιστού των αγροτικών περιοχών.
-Με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο προϋπολογισμός για τη νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική θα είναι χαμηλότερος σε σχέση με τα κονδύλια που έχουν διατεθεί για αυτήν της τρέχουσας περιόδου. Να σημειώσω ότι η χώρα μας έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της από την πρώτη μέρα που συζητήθηκε η συγκεκριμένη πρόταση.
-Να υπογραμμίσω ότι η σχετική «πρόταση κανονισμού» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εισαγάγει μια εντελώς νέα προσέγγιση, αυτή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις όπως αυτή της βασικής εισοδηματικής ενίσχυσης για τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων, με την μορφή της ετήσιας ενίσχυσης ανά εκτάριο, την μείωση των άμεσων ενισχύσεων που λαμβάνει ένας αγρότης για ποσά άνω των 60.000 ευρώ ανά έτος και της συνδεδεμένης εισοδηματικής ενίσχυσης σε συγκεκριμένους τομείς.
-Διευκρινίζω ότι η ΚΑΠ πρέπει να παραμείνει μια ισχυρή κοινή πολιτική, εξασφαλίζοντας μια δίκαιη εισοδηματική στήριξη στους Ευρωπαίους αγρότες, παρέχοντας ασφαλή, υψηλής ποιότητας και τρόφιμα σε προσιτές τιμές, αντιμετωπίζοντας συγχρόνως τις περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις.
-Να αναφέρω ακόμη ότι ο πρωθυπουργός, κύριος Τσίπρας σε πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ζήτησε να αποφευχθεί η μείωση της χρηματοδότησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
-Σε ό,τι αφορά στην εξωτερική σύγκλιση ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε ότι “η χώρα μας είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε περαιτέρω εξωτερική σύγκλιση, με βάση την έκταση”.
-Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι η μείωση των άμεσων ενισχύσεων των μεγάλων εκμεταλλεύσεων (σ.σ. για ποσά άνω των 60.000 ευρώ ετησίως), σε συνδυασμό με την «αναδιανεμητική ενίσχυση» μπορεί να συμβάλει στον στόχο της στήριξης των μικρών και μεσαίων γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Τέλος, η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί κοινό πρόβλημα σε όλη την ΕΕ, υποστηρίζει την υποχρεωτική εισοδηματική στήριξη στους νέους γεωργούς για τους οποίους, επιπλέον, διεκδικεί αύξηση του ηλικιακού ορίου στα 45 έτη».
ΓΙΑ ΟΛΕΣ τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στις εκτελούμενες εργασίες για την κατασκευή του, η «Κ» είχε σχετική πληροφόρηση από τον βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, συντοπίτη μας, Νίκο Μανιό.
Ο κ. Μανιός, που προ εβδομάδων επισκέφθηκε στον χώρο όπου εκτελούνται οι εργασίες για την κατασκευή του φράγματος Ποταμιάς (Τσικαλαριού), μας δήλωσε:
«Είναι αλήθεια ότι προχωρούν κανονικά οι εργασίες για την κατασκευή του φράγματος. Δεν είμαι σε θέση, γιατί δεν είμαι ειδικός να σου πω αν ο ρυθμός των εκτελούμενων εργασιών είναι ο κανονικός ρυθμός. Δεν γνωρίζω. Πάντως, σε σχέση με όσα είδα και αντιλήφθηκα κατά την προ μηνών (τον περασμένο Δεκέμβριο) επίσκεψή μου στο φράγμα, τα πράγματα τώρα είναι καλύτερα.
«Πρέπει να δούμε συνολικά όλες τις ανάγκες και στην περίπτωση του ΚΕ.Γ.Ε και στην περίπτωση του νοσοκομείου το οποίο αναβαθμίζεται καθημερινά» υπογράμμισε ο κ. Αραχωβίτης. Για να προσθέσει: «Η Νάξος έχει όλες τις δυνατότητες να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και τουριστικά και αγροτοκτηνοτροφικά. Έχει μεγάλες δυνατότητες. Είναι διαπιστωμένο αυτό…»
Για την «ανταλλαγή»: Οι οικιστικές ανάγκες τόσο στο νοσοκομείο όσο και στο ΚΕΠΥΕΛ είναι μεγάλες. Είναι και το νοσοκομείο και το ΚΕΠΥΕΛ σε ένα κεντρικό σημείο. Υπάρχουν πολύ μεγάλες ανάγκες οικιστικές, επαναλαμβάνω. Και για χώρους parking και για χώρους για νέες κλίνες και για επέκταση. Είναι μεγάλες οι ανάγκες.
Εξετάζουμε το ζήτημα συνολικά, γιατί η λύση δεν μπορεί να είναι μόνο μονοσήμαντη. Παίρνουμε δηλ. από ένα σημείο (μια έκταση) και όλα τελειώνουνε.
Πρέπει να δούμε το ζήτημα συνολικά.
Πρώτον απ’ όλα: την καλή πορεία που έχει πάρει το νοσοκομείο που επεκτείνεται και εξυπηρετεί μεγαλύτερες ανάγκες. Αλλά και τις υπόλοιπες ανάγκες που δημιουργούνται τις βλέπουμε συνολικά έτσι ώστε η λύση να είναι συνολική και όχι μονοσήμαντη.
Θα δούμε συνολικά τις ανάγκες. Θα το δούμε αν χρειαστεί …και το ΚΕΠΥΕΛ … να δημιουργήσουμε ένα χώρο πιο σύγχρονο ή στην υπάρχουσα θέση ή σε άλλους χώρους που έχουμε για μεταστέγασή του.
Το ΚΕΠΥΛ δεν μπορεί να αποδυναμωθεί, γιατί η σποροπαραγωγή στην Νάξο είναι μια σπουδαία δραστηριότητα, και η πατάτα Νάξου είναι περίφημη, παντού, δεν μπορούμε και δεν έχουμε το δικαίωμα να την αποδυναμώσουμε και να επέμβουμε εκεί. Αλλά από την άλλη, το νοσοκομείο επεκτείνεται, έχει πάρει μια πολύ καλή τροχιά, προσφέρει όλο και περισσότερες υπηρεσίες, οπότε πρέπει να βοηθηθεί. Οπότε, επαναλαμβάνω, ότι συνολικά θα πρέπει να το δούμε το όλο ζήτημα.
ΣΤΟ ΚΕ.Γ.Ε και στον χώρο όπου δραστηριοποιείται η Αρχαιολογική Υπηρεσία: Πρέπει να σχεδιάσουμε, συνολικά. Εδώ, δεν χωράνε τα παιδιά. Να του δώσουμε άλλο ένα κομμάτι απ’ εκεί; Θα έχουμε έτσι κομματάκια διάσπαρτα.
Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει την χρήση του χώρου του ΚΕΓΕ. Η κυριότητα δεν μεταβιβάζεται, όπως είναι γνωστό.
Υπάρχει ο νόμος. Είναι παλιός ο νόμος. Που λέει ότι στην περίπτωση παραχωρήσεως, έχεις το δικαίωμα να δώσεις παράταση, αλλά αν δεν επιτευχθεί ο σκοπός είσαι υποχρεωμένος να το πάρεις πίσω. Πάει για απιστία ο υπουργός αν δεν εφαρμοστεί ο νόμος. Δεν είναι αστεία τα πράγματα.
Ήρθα διαβασμένος πριν έρθω σήμερα εδώ. Και θέλω να πάρω εικόνα, εδώ. Έχετε ανάγκες. Είναι το νοσοκομείο απ’ εκεί που πρέπει να επεκταθεί, είναι τα σχολεία σε μια καλή κατάσταση (και τα δύο έχουνε γίνει σε χώρους που ήταν του υπουργείου μας), είναι το ΚΕΠΥΕΛ για το οποίο έχουμε υποχρέωση, αφού η παράτα της Νάξου είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, είναι… Γι’ αυτό λέω ότι όλα αυτά θα πρέπει να τα βάλουμε κάτω σε ένα χάρτη και να δούμε τι κάνουμε… Δεν είναι δώσε απ’ εδώ ένα στρέμμα, δώσε απ’ εκεί δύο στρέμματα κ.λπ.
Χρειάζεται χωροταξικός σχεδιασμός.
Πρέπει όλα αυτά τα ζητήματα να τα δούμε συνολικά με βάση τις συνολικές ανάγκες.
Δεν χρειάζονται «τσόντες» σ’ αυτά τα ζητήματα, …που λέγαμε παλιά. Μπαλώματα και ξηλώματα, δηλαδή…
-Από το 2001 σταματήσανε τα σεμινάρια στο ΚΕ.Γ.Ε.
-Τώρα, οι αρχαιολόγοι του ΚΕ.Γ.Ε εργάζονται σε ένα χώρο του ΚΕ.Γ.Ε.
Στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (ημίωρη επίσκεψη): Πρέπει να δούμε όλες τις στεγαστικές ανάγκες που υπάρχουνε και να τις συνδυάσουμε.
Και η Αρχαιολογική Υπηρεσία πρέπει να καλυφθεί. Εκεί στο ΚΕ.Γ.Ε υπάρχουνε 100 m2.
Πρέπει τώρα πια να συζητήσουμε τι γίνεται με το παλιό. ΚΕ.Γ.Ε.
Η παρατήρηση του δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανόλη Μαργαρίτη: Όλη η περιοχή εκεί πέρα ανήκε στο παλιό Υπουργείο Γεωργίας. Είχαν απαλλοτριωθεί όλες οι εκτάσεις εκεί πέρα που ανήκαν στην Καθολική Εκκλησία.
Στ. Αραχωβίτης: Το νοσοκομείο αναβαθμίζεται. Και δεν μπορεί και δεν πρέπει κανένας να κόψει την εξέλιξή του.
Συζητάμε για συνολικότερη αντιμετώπιση όλων αυτών των ζητημάτων, κύριοι…
-«Ο ανάδοχος του έργου για την κατασκευή ΚΕ.Γ.Ε στο Σαγκρί αναμένεται να γραφεί από μέρα σε μέρα» υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και υποψήφιος δήμαρχος, Δημήτρης Λιανός.
Στ. Αραχωβίτης: Ο χώρος του ΚΕ.Γ.Ε έχει μείνει αναξιοποίητος. Υπάρχει ένα ζήτημα και με το αρχείο. Κάτι πρέπει να κάνουμε με το αρχείο που πρέπει να ασφαλιστεί οπωσδήποτε. Στην στρατηγική μας θα πρέπει να το συμπεριλάβουμε και αυτό το κεφάλαιο.
Θα πρέπει να δούμε αν είναι δυνατόν να πάει το ΚΕΠΥΕΛ στο ΚΕ.Γ.Ε. Και βέβαια η γεωργική σχολή στο Σαγκρί και η εκεί κατασκευή της πρέπει να προχωρήσει οπωσδήποτε.
Δημήτρης Λιανός: Εμείς, ως Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, χρηματοδοτήσαμε τις μελέτες. Προχώρησαν κάποιες διαδικασίες, αργά μεν, αλλά προχώρησαν. Ο Δήμος μας έχει δεσμεύσει 213.000 ευρώ για τις μελέτες.
Στο Επαρχείο Νάξου… Η τριτογενής επεξεργασία του νερού…
Στ. Αραχωβίτης: πρέπει να κοιτάς μπροστά με μια λογική τριάντα ετών.
Ο Έπαρχος Νάξου Γιάννης Μαργαρίτης… / Η πρότασή του…
Μπορεί να χρηματοδοτήσει το Υπουργείο Αγροτικής Αναπτύξεως και Τροφίμων την βιολογική επεξεργασία του νερού του Βιολογικού Καθαρισμού, ώστε να καλυφθεί η μεγάλη περιοχή του Λιβαδιού;
Στ. Αραχωβίτης: Την τριτογενή επεξεργασία θα πρέπει ούτως ή άλλως να την καταθέσετε ως πρόταση. Έπρεπε να είχε μπει στο σχετικό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Αναπτύξεως. Υπάρχει το πρόγραμμα Φιλόδημος. Να γίνει ως αίτημα η τριτογενής επεξεργασία. Για τα δίκτυα αρδεύσεως μπορώ να πω ότι μπορούμε να τα αναλάβουμε εμείς. Για την τριτογενή επεξεργασία θα μπορούσε να γίνει μια προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Εσωτερικών.
Στο φράγμα: Διαπιστώθηκε ότι παρά τα όποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν μέχρι σήμερα και τα οποία αφορούν στην εξέλιξη των εργασιών κατασκευής του, το έργο προχωράει κανονικά και θα είναι ετοιμοπαράδοτο μέσα στο προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα.
Η Νάξος έχει όλες τις δυνατότητες να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και τουριστικά και αγροτοκτηνοτροφικά. Έχει μεγάλες δυνατότητες. Είναι διαπιστωμένο αυτό.
Προ ημερών, ο κ. Αραχωβίτης, δήλωνε στην «Κ» και στον υπογράφοντα: Ναι, έρχομαι. Έρχομαι και για το φράγμα. Και όχι μόνο γι’ αυτό. Έρχομαι και για τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο και την ενημέρωσή του πάνω σε όλα τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν και εμάς και τους αγρότες μας. Εκτός απροόπτου την Τρίτη 26 του μηνός, όπως γράψατε προ ημερών στην εφημερίδα σας, θα βρίσκομαι στο νησί σας, όπου έχουμε να συζητήσουμε αρκετά πράγματα που αφορούν στα έργα και στα θέματα που απασχολούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη Νάξο. Θα κάνουμε λόγο και για την κοινή αγροτική πολιτική και όλες τις εξελίξεις που άπτονται του σημαντικού αυτού κεφαλαίου. Η ενημέρωση των αγροτών μας προέχει. Είμαστε σε ένα κομβικό σημείο πλέον, όπου έχουμε μπει στην διαμόρφωση κάποιων λεπτομερειών. Η χώρα θέτει σε κάθε δυνατό φόρουμ τούτη την εποχή τα ζητήματα που την απασχολούν. Γίνεται μια συστηματική δουλειά προς την κατεύθυνση αυτή. Και επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες δεν αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω.
Αναφορικά με το φράγμα να αναφέρουμε ότι θα έχω την ευκαιρία να διαπιστώσω σε τι φάση βρίσκονται οι εργασίες για την κατασκευή του. Ο βροχερός χειμώνας που προηγήθηκε ασφαλώς και επηρέασαν σε ένα βαθμό, ευτυχώς, όχι ανησυχητικό την εξέλιξη του έργου αυτού που τόσο πολύ το έχει ανάγκη η Νάξος και τα γύρω νησιά.
Η λειτουργία του φράγματος θα ενισχύσει τον αγροτικό τομέα, την αγροτική παραγωγή, δηλαδή.
Ήταν αίτημα των αγροτοκτηνοτρόφων του νησιού της Νάξου η κατασκευή του έργου αυτού.
Το φράγμα θα δώσει και απάντηση, εκτός όλων των άλλων, και στην υδροδότηση των περισσοτέρων περιοχών της Νάξου. Και το αναφέρω αυτό γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι οι κατά καιρούς μεγάλης διάρκειας ανομβρίες δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην υδροδότηση όλου του νησιού και βέβαια βάζουν φρένο στην αγροτική παραγωγή.