Επιστολή Δημάρχου Πάρου στη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού για την Υποψηφιότητα εγγραφής της Τυροκομίας των Κυκλάδων στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO
Με στόχο να αναδειχθεί σε διεθνές επίπεδο η ιδιαίτερη τυροκομική ταυτότητα των Κυκλάδων και η σημασία της ως ζωντανής κληρονομιάς για τους νησιώτες, η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού έχει ξεκινήσει τη συγκρότηση του φακέλου υποψηφιότητας της Τυροκομίας των Κυκλάδων στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Στον συγκεκριμένο Κατάλογο η Ελλάδα έχει ήδη εγγράψει τη Μεσογειακή Δίαιτα (2013), την Τεχνογνωσία της Παραδοσιακής Μαστιχοκαλλιέργειας στη Χίο (2014), την Τηνιακή Μαρμαροτεχνία (2015), το Ρεμπέτικο (2017), την Τέχνη της Ξερολιθιάς (2018) κ.ά.
Στις 27-02-24 ο Δήμαρχος Πάρου κ. Κώστας Μπιζάς απέστειλε επιστολή στην Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, στην οποία υπογράμμισε τα πολλαπλά οφέλη που θα επιφέρει στον κλάδο της τυροκομίας και στις τοπικές κοινωνίες η επιτυχή έκβαση του σπουδαίου αυτού εγχειρήματος.
Ακολουθεί η σχετική επιστολή του Δημάρχου:
«Καθένα από τα Kυκλαδονήσια μας έχει να επιδείξει μια ιδιαίτερη τυροκομική ταυτότητα, λόγω κλίματος, ποιότητας γάλακτος και παράδοσης. Το αιγαιοπελαγίτικο φυσικό περιβάλλον βοσκής, οι ιδανικές συνθήκες τυροκόμησης και το μεράκι των παραγωγών, αποτελούν εγγυήσεις για την παραγωγή εξαιρετικά ποιοτικών προϊόντων. Η γαστρονομία είναι ο καλύτερος δρόμος για να διεισδύσει κανείς στην καρδιά ενός προορισμού. Να γνωρίσει την αυθεντικότητα ενός τόπου, την ομορφιά των τοπίων του, το ήθος και τις αξίες των ανθρώπων του, να αποκομίσει έντονες εμπειρίες και αξέχαστα βιώματα.
Τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ο κλάδος της τυροκομίας αλλά και οι τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων και κατ’ επέκταση και η Πάρος, από την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας για την εγγραφή της Τυροκομίας των Κυκλάδων στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, είναι πολλαπλά. Θα συμβάλει στη διαφύλαξη και την ανάδειξη της τυροκομικής ταυτότητας των Κυκλάδων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς επίσης και στη μετάδοση της πολύτιμης γνώσης και παράδοσης στις νεότερες γενιές. Θα δώσει σημαντική ώθηση στην ενίσχυση του εμπορικού χαρακτήρα των κυκλαδικών προϊόντων της τυροκομίας, στον εμπλουτισμό του θεματικού τουρισμού της γαστρονομίας και στην ενδυνάμωση ενός σημαντικού στοιχείου της πολιτισμικής ταυτότητας των νησιών και των κατοίκων τους σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Στεκόμαστε αρωγοί και ευχόμαστε καλή επιτυχία σε αυτό το σπουδαίο εγχείρημα που αναμφισβήτητα θα συμβάλει στην ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής και πλούσιας γαστρονομικής παράδοσης των Κυκλάδων, καθώς και στην ενίσχυση του πρωτογενούς και αγροδιατροφικού τομέα των νησιών μας».