Περισσότεροι από 100συμμετέχοντες παρακολούθησαν τη διήμερη εκδήλωση με τίτλο «Βιώσιμος Τουρισμός στα νησιά του Αιγαίου», στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Κέντρο Βιώσιμης και Κυκλικής Βιοοικονομίας: AegeanBIOECONOMY». Με σκοπό τη διερεύνηση των δυνατοτήτων ως προς την βιωσιμότητα του κλάδου του Τουρισμού και τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις δράσεις του Κέντρου Βιώσιμης και Κυκλικής Βιοοικονομίας ενώ κρίσιμες πτυχές του κλάδου συζητήθηκαν μεταξύ εκπροσώπων της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας.
Τις εργασίες της εκδήλωσης άνοιξε ο Αντιπρύτανης Διοικ. Υποθέσεων – Οικονομικών, Προγραμματισμού & Ανάπτυξης Παν/μίου Αιγαίου, Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για σύγκλιση μεταξύ Τουρισμού και της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα, την αξιοποίηση δυνατοτήτων πρακτικών κυκλικής οικονομίας καθώς και τον σημαντικό ρόλο της έρευνας και των συγχρηματοδοτούμενων έργων όπως το Aegean BIOECONOMY προς αυτή την κατεύθυνση. Χαιρετισμό απηύθυνε ο κος Παναγιώτης Κουτσαμπάσης, πρόεδρος Τμ. Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων Παν/μίου Αιγαίου, η κα Έλλη Χωριανοπούλου, Έπαρχος της Περιφερειακής Ενότητας Μήλου και Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Περιβάλλοντος Κυκλάδων, η οποία αναφέρθηκε σε τρέχοντα πιλοτικά προγράμματα της Περιφέρειας σε σχέση με την κυκλική οικονομία και βιώσιμο τουρισμό στα νησιά της Τήλου, Αστυπάλαιας, Χάλκης και Ρόδου και η κα Αγγελική Πρίντεζη, Αντιδήμαρχος καθαριότητας Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η οποία τόνισε τα μεγάλα ποσοστά ανακύκλωσης στο νησί της Σύρου και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών σε δράσεις κυκλικής βιοοικονομίας. Η διημερίδα ξεκίνησε με την κεντρική ομιλία της Δρ Aγγελικής Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, με θέμα «Τουριστική ανάπτυξη και περιβαλλοντική προστασία: Ευκαιρία ή αδιέξοδο;». «Ο Βιώσιμος Τουρισμός είναι ένα από τα mega-trends της τουριστικής βιομηχανίας» και «αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής στρατηγικής για τον Τουρισμό», ανέφερε. Ωστόσο, παρατήρησε, για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού σε βάθος χρόνου είναι αναγκαία η ενεργή συμμετοχή και συνεργασία μεταξύ κρατικών φορέων, επιχειρήσεων, της τοπικής κοινωνίας και επισκεπτών, της επιστημονικής κοινότητας και κοινωνίας των πολιτών. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το Κέντρο Βιώσιμης και Κυκλικής Βιοoικονομίας και η δράση «Hotel Footprinting – Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των τουριστικών επιχειρήσεων», από τον κο Δημήτρη Λέκκα, Αναπληρωτή Καθηγητή, Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την κα Ελένη Ψώμου, υποψήφια διδάκτωρ. Ακολούθησε η ενότητα «Προκλήσεις και ευκαιρίες της κυκλικής οικονομίας για τις τουριστικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου», με συντονιστή τον κοΓιάννηΜαρδίκη, Διευθυντή του CircularEconomyandClimateChangeInstitute(EPLO). Στη συζήτηση συμμετείχαν οι:Ν. Μπάρτζος, Κυκλαδική Εταιρεία Ανάπτυξης – ΚΕΤΑΝ, , Γ. Πετράκος, Ινστιτούτο Τουριστικών Μελετών και Προβλέψεων – ΙΤΕΠ, Ι. Σπιλάνης, Καθηγητής Τμήματος Περιβάλλοντος – Παρατηρητήριο βιώσιμου τουρισμού Αιγαίου, Α. Παπαθεοδώρου, Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.Στη συζήτηση τονίστηκε η ανάγκη για ορθή συλλογή και διαρκή ενημέρωση αντιπροσωπευτικών δεδομένων για τον κλάδο του τουρισμού, καθώς αυτά παρουσιάζουν έντονη διακύμανση ανά χρονική περίοδο, ανά προορισμό και ακόμα και ανά μονάδα, πλήττοντας ενίοτε την αξιοπιστία μελετών που βασίζονται σε βιβλιογραφικά δεδομένα.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές μείωσης περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε τουριστικές επιχειρήσεις. Η συζήτηση συντονίστηκε από την Ελευθερία Κλώντζα, ερευνητική συνεργάτιδα στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι: Π. Ευμορφίδης, γεν. διευθυντής COCO–MAT, Α. Σπανέλη, διευθ. Elysion hotel, Μ. Χαλκιαδάκη, GroupMarketing& PR Specialist, Metaxa hospitality group, Μ. Τζαγκαράκης, διευθ. marketing και επικοινωνίας S/M Χαλκιαδάκης, και Μ. Τριανταφυλλοπούλου, διευθ. Atlantica Thalassa hotel. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν εντοπίσει οι φορείς τους για τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, τόσο στο κομμάτι της διαχείρισης εγκαταστάσεων και στις μεθόδους παραγωγής και επεξεργασίας, όσο και στη διαχείριση απορριμμάτων. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη μείωση των τροφικών αποβλήτων, αλλά και στην παροχή περιβαλλοντικής εκπαίδευσης προς το προσωπικό και τους επισκέπτες των εγκαταστάσεων.
Τη δεύτερη ημέρα, παρουσιάστηκε η δράση «REproduct- Ανακύκλωση υλικών και παραγωγή νέων βιώσιμων προϊόντων» από τον Π. Παπανίκο, αναπληρωτή καθηγητή του Παν/μίου Αιγαίου.
Ακολούθησε η ενότητα «Εισάγοντας την κυκλικότητα στο σχεδιασμό και την παραγωγή: Μετάβαση στην κυκλική οικονομία στα νησιά του Αιγαίου» με συντονιστή τον Nίκο Αλεξόπουλο, Αναπλ. Καθηγητή Παν/μιου Αιγαίου, Ομάδα έργου REproduct. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι:Σ. Πόνης, Σχ. Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, Π. Γεροντόπουλος, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος – ΣΒΠΕ, Ρ. Μαρίνης, Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης – ΕΟΑΝ και Κ. Κομνηνός, Δίκτυο Αειφόρων Νήσων – ΔΑΦΝΗ. Στη συζήτηση αναδείχθηκε η ανάγκη για συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την υλοποίηση δράσεων πρόληψης και για την προώθηση της εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων. Η εκδήλωση έκλεισε με το πάνελ «Ανακύκλωση και Βιώσιμος Τουρισμός: Ορθές Πρακτικές και Κοινωνικός Αντίκτυπος», με συντονίστρια την Ηώ Σταυρίδη, Πρόεδρο Κοιν.Σ. Επ. «Απάνω Μεριά» και τη συμμετοχή των: Α. Φιλιππίδη, OZON, F. Vargas, BlueCycle, Σ. Σπυρίδη, Πρόεδρος Κοιν.Σ. Επ. «Aegean Ecoplastics», οι οποίοι παρουσίασαν καλές πρακτικές συλλογής και ανακύκλωσης θαλάσσιων αποβλήτων καθώς και παραγωγής νέων προϊόντων από πλαστικά κυρίως απορρίμματα που καταλήγουν στις ελληνικές θάλασσες.
Το «Κέντρο Βιώσιμης και Κυκλικής Βιοοικονομίας» στοχεύει στην υποστήριξη της πράσινης μετάβασης των νησιωτικών περιφερειών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.
Η δράση Hotel Footprinting στοχεύει στην ανάπτυξη πρακτικών μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος προσδίδοντας παράλληλα προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν και συμβάλλοντας σημαντικά στην αναπτυξιακή προοπτική και την ανταγωνιστικότητα της τουριστικής βιομηχανίας.
Η δράση REproduct περιλαμβάνει τη συλλογή και προεπεξεργασία θαλάσσιων πλαστικών αποβλήτων, τη διεργασία έγχυσης, την αξιολόγηση των παραχθέντων υλικών και τον έλεγχο και ανάλυση για παραγωγή. Τελικό στάδιο είναι ο σχεδιασμός, η ανάλυση και η κατασκευή καλουπιού για την παραγωγή ενός νέου προϊόντος.