Έργα αναβάθμισης στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Δήλου
Με απόφαση του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, εντάχθηκε το έργο «Δήλος – Ανοιχτό μουσείο. Παρεμβάσεις αναβάθμισης στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο – Β’ Φάση» στο Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» 2021-2027. Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και ο προϋπολογισμός του έργου είναι 4.325.714,22 €
Η Δήλος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους τόπους του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Σήμερα είναι ένας εκτεταμένος, μοναδικής σημασίας κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, ενταγμένος στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ. Το έργο περιλαμβάνει εργασίες Α. στον αρχαιολογικό χώρο (αποκατάσταση, στερέωση, αναστήλωση και ανάδειξη σε: Ναό Απόλλωνα, Ιερό, Παλαίστρα Γρανίτη, Οικία Διαδούμενου.
Διαμόρφωση διαδρομών επισκεπτών στο Ιερό, στις Συνοικίες Θεάτρου και Λίμνης. Τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και απτικού χάρτη. Παραγωγή έντυπου ενημερωτικού υλικού -ελληνόγλωσσο, ξενόγλωσσο, Braille – και Β. στο αρχαιολογικό μουσείο (βασικές επισκευαστικές εργασίες στο κέλυφος του κτηρίου, βελτίωση βοηθητικών χώρων και εξοπλισμός – γραφεία, εργαστήριο συντήρησης, αποθήκες, χώροι υγιεινής). Ακόμη, θα εκπονηθούν πέντε οριστικές μελέτες:
1) Αρχιτεκτονική αναστήλωσης Παλαίστρας Γρανίτη,
2) Στατική αναστήλωσης Ναού Απόλλωνα και γερανογέφυρας,
3) Βιοκλιματική ρύθμισης συνθηκών στο εσωτερικό του μουσείου,
4) Ανάδειξης περιοχής Ιερού,
5) Διαμόρφωσης διαδρομών επισκεπτών.
Επιπλέον η Δήλος είναι ένας εξαιρετικά ιδιάζων τόπος, καθώς το νησί είναι εξ ολοκλήρου ένας κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, χωρίς σύγχρονη κατοίκηση (εκτός από το προσωπικό) και χωρίς δόμηση (εκτός από του μουσείο και τις κατοικίες του προσωπικού). Παράλληλα. Η Δήλος αποτελεί έναν από τους κορυφαίους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, που συνδέεται μόνο με πλωτά μέσα με τα γειτονικά νησιά κατά συνέπεια, μέσω της πράξης αντιμετωπίζονται εγγενείς δυσκολίες που οφείλονται στις ιδιαιτερότητες του νησιού (ακατοίκητη, αδόμητη, απομονωμένη). με την προμήθεια και εγκατάσταση εργοταξιακών οικίσκων που θα λειτουργήσουν ως καταλύματα του προσωπικού της πράξης και επισκευή των υφιστάμενων κατοικιών του προσωπικού.
Η Πράξη στην Β΄ φάση περιλαμβάνει τη συντήρηση και ανάδειξη επιλεγμένων μνημείων του αρχαιολογικού χώρου και την ποιοτική αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη στους μουσειακούς χώρους. Πιο συγκεκριμένα, το φυσικό αντικείμενο, όπως τεκμηριώνεται και στην επισυναπτόμενη αιτιολογική έκθεση, αναλύεται ως εξής:
– Στον αρχαιολογικό χώρο: Αποκατάσταση, στερέωση, αναστήλωση και ανάδειξη σε: Ναό Απόλλωνα, Ιερό, Παλαίστρα Γρανίτη, Οικία Διαδούμενου. Πλατφόρμα ταξινόμησης αρχιτεκτονικών μελών και οδός πρόσβασης για το Ιερό. Διαμόρφωση διαδρομών επισκεπτών στο Ιερό, στη Συνοικία του Θεάτρου και της Λίμνης. Σήμανση στις διαμορφωμένες διαδρομές και ενημερωτικές πινακίδες στα αναδεδειγμένα μνημεία. Προμήθεια και εγκατάσταση απτικού χάρτη. Διαμόρφωση νέας εργοταξιακής αποθήκης για τη στέγαση των μηχανημάτων της Υπηρεσίας.
– Στο αρχαιολογικό μουσείο: τελικές επισκευαστικές εργασίες στο κέλυφος του κτηρίου (θύρες πυρασφάλειας, κουφώματα βορείου αιθρίου), και ολοκλήρωση διαμόρφωσης/εξοπλισμού/ανακαίνισης χώρων μουσείου (χώροι υγιεινής, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, συστήματα σκίασης, έπιπλο εισόδου). Αναβάθμιση έκθεσης.
– Εκπόνηση οριστικής μελέτης ανάδειξης Ιερού. Έντυπο ενημερωτικό υλικό σε γραφή Braille.
Έντυπο ενημερωτικό υλικό για τη διάχυση των αποτελεσμάτων της Πράξης (ελληνικά και αγγλικά). Επιπλέον, περιλαμβάνονται οι δαπάνες για την οργάνωση του εργοταξίου και τον εξοπλισμό λειτουργίας του έργου. – Προμήθεια και εγκατάσταση προκατασκευασμένων εργοταξιακών οικίσκων.
– Επισκευή και ανακαίνιση κτηριακών υποδομών στον αρχαιολογικό χώρο νήσου Δήλου. – Προμήθεια και επεξεργασία μαρμάρου.
– Προμήθεια μεταλλικών στοιχείων και κατασκευή γερανογέφυρας για τις αναστηλωτικές εργασίες στον Ναό του Απόλλωνα – Υπηρεσίες τεχνικού γραφείου. – Παραγωγή συμπληρωμάτων και δομική αποκατάσταση αρχαίων αρχιτεκτονικών μελών. – Αναστηλωτικές εργασίες στον Ναό του Απόλλωνα και στην Παλαίστρα του Γρανίτη. – Μετακινήσεις/ταξινομήσεις αρχιτεκτονικών μελών στο Ιερό και στην Παλαίστρα του Γρανίτη. – Σταθεροποιημένο δάπεδο για την ανάδειξη μνημείων Δήλου & για τις διαδρομές.