Έρικα Μιχαλοπούλου: Η Ίος αναδεικνύεται σταθερά σε έναν τουριστικό προορισμό υψηλής ποιότητας και διαφοροποίησης στο παγκόσμιο τουριστικό τοπίο
Με την ολοκλήρωση του 2024, και την είσοδό μας πλέον, στο 2025, πώς θα χαρακτηρίζατε την τουριστική σεζόν που μας πέρασε;
Η τουριστική σεζόν του 2024 στην Ίο υπήρξε ιδιαίτερη, μεταβατική και γεμάτη προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες για εξέλιξη. Παρά τις γεωπολιτικές αναταράξεις και τις οικονομικές προκλήσεις στην Ευρώπη, η Ίος κατέγραψε θετικά στοιχεία σε διάφορους τομείς, ενώ συνέβαλε ενεργά στην ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας ως βιώσιμου τουριστικού προορισμού. Η φυσική ομορφιά του νησιού, σε συνδυασμό με την ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών του, όπως η πολιτιστική κληρονομιά και οι ειδικές μορφές τουρισμού, προσελκύουν ένα ποιοτικό κοινό, μεταβαίνοντας σταδιακά από το παραδοσιακό μοντέλο μαζικού τουρισμού σε ένα διαφοροποιημένο και βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης. Ενδεικτικά, το Calilo, στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του, έχει ενισχύσει την προβολή της Ίου σε διεθνείς αγορές, με συμμετοχές σε μεγάλα διεθνή μέσα όπως οι NewYorkTimes και το CondeNastTraveler, εδραιώνοντας την ταυτότητα του νησιού ως πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.
Όσον αφορά στην τουριστική επίδοση του Ομίλου, σημειώθηκε σημαντική αύξηση στη μέση διαμονή και στις πληρότητες, ειδικά για το Calilo και το Agalia, με υψηλά ποσοστά επισκεπτών που επανέρχονται, ξεπερνώντας το 70%. Ταυτόχρονα, η επισκεψιμότητα αυξήθηκε σημαντικά κατά τους μήνες εκτός αιχμής, όπως ο Μάιος, ο Ιούνιος, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, επιβεβαιώνοντας τις δυνατότητες του νησιού για διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία αυτής της περιόδου ήταν η έμφαση στην προσέλκυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο πολιτιστικός, ο αθλητικός και ο γαστρονομικός. Αυτή η στρατηγική ενίσχυσε την ταυτότητα του νησιού και συνέβαλε στην ανεξαρτητοποίησή του από το σύμπλεγμα Πάρου-Μυκόνου, αναδεικνύοντας τις μοναδικές του ιδιότητες και δυνατότητες. Παράλληλα, εκδηλώσεις όπως το παγκόσμιο τουρνουά beachvolley και η έναρξη του Μουσείου Γαΐτη προσέφεραν επιπλέον λόγους για επίσκεψη. Οι υποδομές φιλοξενίας μας επικεντρώθηκαν στην παροχή μοναδικών εμπειριών, ενώ δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα, μέσω πρακτικών όπως η ανακύκλωση, η διαχείριση φυσικών πόρων και η υιοθέτηση “πράσινων” τεχνολογιών.
Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν. Η αναγκαιότητα για την προώθηση ενός πιο βιώσιμου τουριστικού μοντέλου είναι απαραίτητο να τεθεί σε προτεραιότητα μια στοχευμένη στρατηγική για τουριστικήανάπτυξη που δεν επιβαρύνει τις υποδομές. Παρά τις δυσκολίες, ο απολογισμός της χρονιάς αποτελεί εφαλτήριο για τη βελτίωση, με στόχο το 2025 να είναι ακόμη πιο επιτυχημένο. Με τη συνεχή ενίσχυση της διεθνούς προβολής του νησιού, την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την υλοποίηση επενδύσεων σε υποδομές και διαδικασίες, η Ίος αναδεικνύεται σταθερά σε έναν τουριστικό προορισμό υψηλής ποιότητας και διαφοροποίησης στο παγκόσμιο τουριστικό τοπίο.
Πόσο σημαντική είναι κατά τη γνώμη σας η ανάγκη επιμήκυνσης της σεζόν και η προσέλκυση διαφορετικού είδους τουρισμού;
Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών, καθώς μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερη κατανομή της τουριστικής κίνησης και να ενισχύσει την οικονομία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το υφιστάμενο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, που επικεντρώνεται κυρίως στους καλοκαιρινούς μήνες, δημιουργεί έντονη εποχικότητα και πιέσεις στις υποδομές. Αυτή η εποχικότητα επιβαρύνει τους φυσικούς πόρους, όπως το νερό, και εντείνει τα προβλήματα διαχείρισης αποβλήτων, ενώ παράλληλα αφήνει την τοπική οικονομία ευάλωτη τους υπόλοιπους μήνες..
Η Ίος έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί ως παράδειγμα ενός πολυδιάστατου τουριστικού προορισμού, προσφέροντας δραστηριότητες και εμπειρίες πέρα από το καλοκαίρι. Μέσω της ενίσχυσης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο πολιτιστικός, ο αθλητικός και ο γαστρονομικός τουρισμός, ο Όμιλός μας προσελκύει ταξιδιώτες υψηλού ποιοτικού προφίλ από τις διεθνείς αγορές, οι οποίοι διαθέτουν αυξημένη αγοραστική δύναμη. Αυτή η στρατηγική συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού, ενισχύοντας τη σταθερότητα της τοπικής αγοράς και περιορίζοντας την εξάρτηση από τον μαζικό τουρισμό. Παράλληλα, με αυτήν την προσέγγιση, αποφεύγεται η περιβαλλοντική επιβάρυνση, καθώς η διαχείριση φυσικών πόρων γίνεται πιο βιώσιμη και στοχευμένη.
Οι πρωτοβουλίες μας, όπως το παγκόσμιο τουρνουά beachvolley «IosMajor» και οι αθλητικές διοργανώσεις που προσελκύουν επισκέπτες από περισσότερες από 60 χώρες, ενισχύουν περαιτέρω τη διεθνή ταυτότητα της Ίου. Επιπλέον, η ολοκλήρωση του Μουσείου Γαΐτη-ΓαβριέλλαςΣίμωσι, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2024, αποτελεί άλλο ένα βήμα προς την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του νησιού. Η ανάπτυξη και αναβάθμιση βιώσιμων υποδομών παραμένει προτεραιότητά μας, ώστε να στηρίξουμε την τουριστική ανάπτυξη του νησιού με τρόπο που διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη περιβαλλοντική και οικονομική ανθεκτικότητα της Ίου.
Πώς δραστηριοποιείται ο Όμιλος Calilo στο νησί της Ίου;
Η οικογένεια Μιχαλόπουλου γνώρισε την Ίο το 2012 και την αγάπησε από την πρώτη στιγμή. Αυτή η αγάπη αποτέλεσε το κίνητρο για να αφιερώσουμε χρόνο και πόρους, ώστε να συμβάλουμε στηδιαφύλαξητου νησιού μέσω της βιώσιμης ανάπτυξηςκαι της αναβάθμισης του τουριστικού της προϊόντος.Η αλήθεια είναι πως δεν υπήρχε η φιλοδοξία να ασχοληθούμε με τον τομέα της φιλοξενίας ωστόσο,ο Άγγελος Μιχαλόπουλος και η Βάσω Πετρίδου, είδαν μια ευκαιρία να διατηρήσουν την απαράμιλλη ομορφιά της Ίου, λειτουργώντας ως θεματοφύλακες για να παραδώσουν ένα βιώσιμο μέλλον στις επόμενες γενιές.
Ο Όμιλος Calilo δραστηριοποιείται στην Ίο με τη λειτουργία δύο πολυτελών ξενοδοχείων, το Calilo και το AgaliaSuites και πέντε εστιατορίων και bar (Free, Steps, Erego, Pathos, Taste of joy).Αυτό που μας διαφοροποιεί σαν επενδυτές είναι η συνειδητή μας επιλογή να αυτορρυθμίσουμε τη δραστηριότητας μας αξιοποιώντας μόνο το 1% των εδαφών που έχουμε στην κατοχή μας.Όραμά μας είναι η Ίος να αναδειχθεί ως ένας ταξιδιωτικός προορισμός υψηλού επιπέδουπου προσελκύει τουρίστες υψηλού προφίλ που σέβονται το περιβάλλον και κατανοούν την ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές. Θέλουμε να συμβάλλουμε στον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας της Ίου, απομακρύνοντας την από τον μαζικό τουρισμό και την εικόνα του partyisland που επικρατεί, στηρίζοντας σημαντικά την τοπική οικονομία του νησιού.
Οι επενδύσεις μας επικεντρώνονται σε τρεις περιοχές της Ίου: Πικρί Νερό, Παπά Λούκα και Κουμπάρα-Διακοφτό. Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως έχουμε επιλέξει να αυτορρυθμίσουμε την επενδυτική μας δραστηριότητα, ακολουθώντας ένα μοντέλο ήπιας ανάπτυξης και χαμηλής δόμησης. Οι επενδύσεις μας γίνονται με σεβασμό στην Φέρουσα Ικανότητα του νησιού. Φυσική απόδειξη αυτού, αποτελεί, το γεγονός πως από τα 8.900 περίπου στρ.διαθέσιμης γης, προστατεύουμε τα 7.100 στρ. που αντιστοιχεί σε ποσοστό προστασίας 80%. Αυτές οι επενδύσεις δεν αποσκοπούν μόνο στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Ίου, αλλά διασφαλίζουν την ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Για όσους δεν γνωρίζουν ποια θα λέγατε πως είναι τα οφέλη των ΕΣΧΑΣΕ, ειδικά για ένα νησί σαν την Ίο;
Χαίρομαι που μου κάνετε αυτή την ερώτηση, διότι είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), δεν ωφελούν μόνο τους επενδυτές αλλά και την τοπική κοινωνία και οικονομία. Τα ΕΣΧΑΣΕ είναι, ουσιαστικά, εργαλεία βιώσιμης ανάπτυξης και όλες οι επενδύσεις μας υπάγονται σε αυτά. Συγκεκριμένα, η υλοποίηση των τριών Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) αναμένεται να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην Ίο σε πολλαπλά επίπεδα, προάγοντας την τοπική ανάπτυξη και ενισχύοντας τη βιωσιμότητα της περιοχής. Συνολικά, το έργο μας στο νησί περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, την τόνωση της τοπικής οικονομίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Μεταξύ των κύριων ωφελειών είναι η αύξηση των τουριστικών εισπράξεων, καθώς η ανάπτυξη νέων τουριστικών συγκροτημάτων και υποδομών θα προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες, ενισχύοντας τις τοπικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, το έργο προβλέπει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τόσο κατά τη φάση κατασκευής όσο και στη λειτουργία των εγκαταστάσεων, παρέχοντας σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης στους κατοίκους της περιοχής. Συνολικά ο αριθμός των έμμεσων θέσεων εργασίας ανέρχεται σε 1.446.
Εξίσου σημαντική είναι η συμβολή στην προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Με τη διαμόρφωση πράσινων ζωνών και την ενίσχυση των οικοσυστημάτων, οι ΕΣΧΑΣΕ εστιάζουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας την ισορροπία ανάμεσα στην πρόοδο και τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Επιπλέον, η δημιουργία νέων πράσινων χώρων και υποδομών αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, προωθώντας την ευημερία της τοπικής κοινότητας.
Ακόμη, οι βελτιωμένες υποδομές που προβλέπονται από το έργο μπορούν να ενισχύσουν την υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, καθιστώντας την περιοχή πιο ελκυστική σε νέες αναπτύξεις .
Τέλος είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα ΕΣΧΑΣΕ, εξασφαλίζουν τηθεσμική θωράκιση και διαφάνεια. Μέχρι πρότινος το ρυθμιστικό πλαίσιο των επενδύσεων ήταν ελλιπές. Ωστόσο, η θεσμική θωράκιση των ΕΣΧΑΣΕ μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων εξασφαλίζει ένα σαφές και σταθερό νομικό πλαίσιο, που προσφέρει σταθερότητα για τους επενδυτές και προστασία για τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, η ενίσχυση της διαφάνειας μέσω της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης προάγει τη συμμετοχικότητα και τη συνεργασία. Με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των ενδιαφερόμενων φορέων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, καλλιεργείται αίσθημα εμπιστοσύνης και ενδυναμώνεται η συνεργασία μεταξύ επενδυτών, τοπικών αρχών και κατοίκων.
Η συμμετοχική διακυβέρνηση που προάγεται μέσα από τα ΕΣΧΑΣΕ ενισχύει τη συνοχή της κοινωνίας, διασφαλίζοντας ότι η ανάπτυξη είναι σύμφωνη με τις ανάγκες και τις προσδοκίες όλων των εμπλεκομένων. Αυτός ο συνδυασμός σταθερότητας, διαφάνειας και δημόσιου διαλόγου καθιστά τα ΕΣΧΑΣΕ πρότυπο για τη βιώσιμη ανάπτυξη σε εθνικό επίπεδο, εξασφαλίζοντας ότι η ανάπτυξη δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά υπεύθυνη.
Ποιες ενέργειες έχουν προβλεφθεί από πλευράς σας για τη διασφάλιση του φυσικού τοπίου;
Η διατήρηση της φυσικής ομορφιάς και η προστασία των φυσικών πόρων είναι θεμελιώδειςαρχές της στρατηγικής του Ομίλου μας.Αυτό που μας διαφοροποιεί σαν οικογένεια επενδυτών είναι ο αυτοπεριορισμός της επενδυτικής μας δράσης και το καινοτόμο μοντέλο που ακολουθούμε ως προς τηχρήση & την αξιοποίηση της γης.Αρχικά,να αναφέρω πως η ιδιοκτησία της οικογένειαςΜιχαλοπούλουείναι μια ιδιοκτησία γης που αγοράστηκε σταδιακάμέσα σε μια διάρκεια 10 χρονών. Η γη αυτή που καταμερίζεται στις βόρειοανατολικέςαλλά και κυρίωςνότιεςπλευρές του νησιού καιέχει στο σύνολο της μια επιφάνεια 30. 000 στρεμμάτων.Ωστόσοαυτό δεν σημαίνειότι το κίνητρο μας είναι να αξιοποιήσουμετο σύνολο της έκτασης.
Η οργάνωση των επενδύσεων μας βασίζεται στη διάκριση της γης που έχουμε στην κατοχή μας σε ζώνες ανάπτυξης και προστασίας. Η Ζώνη Α(Ανάπτυξης) περιλαμβάνει τουριστικές εγκαταστάσεις με χαμηλούς συντελεστές δόμησης (0,05), διασφαλίζοντας την αρμονία με τη φυσική μορφολογία και την κυκλαδίτικη αισθητική ενώ ηΖώνη Β(Προστασίας) αποτελείται από περιοχές προστασίας που διατηρούν τη βιοποικιλότητα και την αισθητική του τοπίου, με περιορισμένη ή μηδενική δόμηση.Να σημειωθεί πως η Συνολική Έκταση των τριών στρατηγικών μας επενδύσεων στο νησί αγγίζει τα 8.900 περίπου στρ.με Συνολική Περιοχή Προστασίας τα 7.100 στρ. Αυτό σημαίνει ότι το 80%της γηςαπό τιςτρεις στρατηγικές επενδύσεις θα μείνει παρθένο και προστατευμένο για τις επόμενες γενιές με Προεδρικό Διάταγμα.Μέσω αυτού του μοντέλου, επιτυγχάνεται η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και η δημιουργία μακροπρόθεσμης συνοχής για την ανάπτυξη της Ίου.
Ακόμη, προχωρήσαμε τον περασμένο Μάιο, στην ίδρυση ενός Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου (ΠΠ) και στην εκπόνηση ενός Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης (ΠΣΔ) για το νησί. Το ΠΠ θα παρακολουθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εγκαταστάσεων του ομίλου και τη χωροταξική οργάνωση του νησιού, ενώ το ΠΣΔ θα περιλαμβάνει μέτρα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και χρήση της γης, την κοινωνική ευθύνη και εκπαίδευση, καθώς και την τεχνολογική καινοτομία και διαχείριση των πόρων. Μέχρι στιγμής εκπονείται η μελέτη «Σχέδιο Βιώσιμης Διαχείρισης Υδατικών Πόρων της Νήσου Ίου», η οποία θα προσφέρει επιστημονικά δεδομένα και στρατηγικές λύσεις για τη διαχείριση των φυσικών πόρων του νησιού. Κάτι πολύ σημαντικό, που θέλω να τονίσω, είναι ότιτα αποτελέσματα των μελετών που διεξάγονται, θα διατεθούν στο Δήμο Ιητών, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος για το νησί.
Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε στην υλοποίηση έργων μεγάλης κλίμακας, σε ένα νησί με περιορισμένες υποδομές; Υπάρχει κάποια στρατηγική που ακολουθείτε για να τις ξεπεράσετε;
Σίγουρα, όπως είπατε και εσείς, η επιλογή ενός επενδυτή να υλοποιήσει έργα μεγάλης κλίμακας σε ένα νησί σαν την Ίο αποτελεί, από μόνο του, μια πρόκληση.
Εμείς σαν επενδυτές, ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με αρκετές καθυστερήσεις που βάζουν φρένο στην εξέλιξη των έργων, με βασικότερο εμπόδιο τις ασάφειες σε θέματα ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού και την έλλειψη ενός οργανωμένου νομοθετικού πλαισίου. Παράλληλα, οι περιορισμένες διαθέσιμες υποδομές, αποτελούν μια επιπλέον πρόκληση, την οποία αντιμετωπίζουμε, με την εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδιασμού που στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη διατήρηση της περιβαλλοντικής ισορροπίας του νησιού.
Προτεραιότητά μας είναι η αναβάθμιση των υποδομών, με επενδύσεις σε συστήματα ύδρευσης, αποχέτευσης, ενεργειακή επάρκεια και βιολογικούς καθαρισμούς. Παράλληλα, επικεντρωνόμαστε στην ενεργειακή μετάβαση, επενδύοντας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως η αιολική, ηλιακή και θαλάσσια ενέργεια, με στόχο την ενεργειακή ανεξαρτησίακατά τη φάση κατασκευής και λειτουργίας των έργων. Για τη διασφάλιση των φυσικών πόρων, υλοποιούμε λύσεις για τη διαχείριση της λειψυδρίας και των υδάτινων πόρων, εξασφαλίζοντας την αειφόρο χρήση τους. Επιπλέον, έχουμε υιοθετήσει την αρχή της κυκλικής οικονομίας, αναπτύσσοντας υποδομές για ανακύκλωση και διαχείριση απορριμμάτων, ενώ έχουμε εισάγει συστήματα κομποστοποίησης για τη μείωση των αποβλήτων που παράγονται από τις κατασκευές.
Όλες οι δράσεις μας αποτελούν απόδειξη της βαθιάς πεποίθησής μας ότι η Ίος διαθέτει τα χαρακτηριστικά για να μετατραπεί σε παγκόσμιο πρότυπο βιώσιμης επενδυτικής ανάπτυξης.
Ποια είναι τα πλάνα του Ομίλου σχετικά με τη διαχείριση προσβασιμότητας & ελεύθερης χρήσης παραλιών;
Αναγνωρίζουμε την ανησυχία της κοινότητας σχετικά με την πρόσβαση στις παραλίες στο πλαίσιο των στρατηγικών μας επενδύσεων στο νησί. Στις 16 Οκτωβρίου είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στην πρώτη συνεδρίαση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) για τα νησιά Ίος, Φολέγανδρος, Σίκινος και αντιλήφθηκα πολύ γρήγορα πως ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αναδείχθηκαν, ήταν η ανάγκη διασφάλισης της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες της Ίου, καθώς και η ενίσχυση της επικοινωνίας και ενημέρωσης με την τοπική κοινωνία. Αυτό αποτελεί προτεραιότητα για τον Όμιλό μας, και δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τη διαφάνεια και τη συνεργασία με τους κατοίκους, ειδικά στο πλαίσιο των μελλοντικών επενδύσεων.
Άλλωστε η θέση μας είναι ξεκάθαρη: οι παραλίες της Ίου είναι δημόσιο αγαθό που ανήκει σε όλους. Ούτε υπήρξε, ούτε θα υπάρξει πρόθεσή μας για ιδιωτικοποίηση οποιασδήποτε παραλίας. Αντιθέτως, δεσμευόμαστε για την προστασία των ακτών, τη διατήρηση της ελεύθερης πρόσβασης και τη βιώσιμη ανάπτυξη, με την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Οι παραλίες στις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε θα παραμείνουν με ελεύθερη πρόσβαση για όλους, τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για τους επισκέπτες. Στόχος μας είναι η αρμονική συνύπαρξη της παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών με τη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς και του χαρακτήρα του νησιού.
Στα άμεσα πλάνα μας είναι η καταγραφή όλων των παραλιών και των διαδρομών πρόσβασης στις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε και η δημιουργία ψηφιακού χάρτη που θα παρουσιάζει τις δημόσιες προσβάσεις, τις προστατευόμενες ζώνες και τις υποδομές για ΑμεΑ, προσφέροντας πλήρη διαφάνεια και εύκολη πρόσβαση σε πολίτες και επισκέπτες.Ακόμη θέλουμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία μονοπατιών που προστατεύουν το φυσικό τοπίο και διευκολύνουν την πρόσβαση στις παραλίες αλλά και στην ανάπτυξη υποδομών υψηλής ποιότητας που θα εξυπηρετούν όλους τους επισκέπτες, χωρίς να αλλοιώνεται η φυσική ομορφιά του τοπίου.
Έχετε ήδη προχωρήσει με δωρεές προς την τοπική κοινωνία της Ίου που ξεπερνούν το €1,5 εκατ. Ποιες άλλες πρωτοβουλίες θα θέλατε να υλοποιήσετε με τη νέα χρονιά;
Πράγματι, έχουμε, ήδη, προχωρήσει σε δωρεές ύψους άνω των 1,5 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς θεωρούμε καθήκον μας να στηρίζουμε την τοπική κοινωνία της Ίου και να διατηρούμε έναν ανοιχτό διάλογο συνεργασίας. Το 2025 φιλοδοξούμε να είναι μια χρονιά αφιερωμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο νησί, υλοποιώντας νέες πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τη σχέση μας με την κοινότητα και θα ωφελήσουν την τοπική οικονομία. Ένα από τα πιο σημαντικά έργα μας είναι η ίδρυση του πρώτου ΙΕΚ Φιλοξενίας στον Άγιο Νικόλαο, το οποίο θα εξυπηρετεί την Ίο αλλά και γειτονικά νησιά όπως η Σίκινος και η Φολέγανδρος. Το ΙΕΚ θα προσφέρει στους νέους της περιοχής τα απαραίτητα εφόδια για να απασχοληθούν στον τουριστικό τομέα, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Παράλληλα, θα δίνει τη δυνατότητα επαγγελματικής κατάρτισης πέρα από τον τουρισμό, προωθώντας μια πολυδιάστατη ανάπτυξη και μειώνοντας την εξάρτηση αποκλειστικά, από την απασχόληση στον τουρισμό.
Στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών μας δράσεων, συνεχίζουμε να επενδύουμε σε προγράμματα ανακύκλωσης, αναδάσωσης και διάσωσης των γαϊδουριών και των γατών του νησιού, ενώ θα έχουμε και τα πρώτα αποτελέσματα από τις μελέτεςπου τρέχει το ΠεριβαλλοντικόΠαρατηρητήριο αναφορικά με την προστασία των φυσικών πόρων της Ίου. Μια εξίσου σημαντική πρωτοβουλία είναι η δημιουργία Πυροσβεστικού Κέντρου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιητών, μια δωρεά του Ομίλου ύψους 500.000 ευρώ, που θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα της Ίου απέναντι σε φυσικές καταστροφές και θα διασφαλίσει την προστασία των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
Σε πολιτιστικό επίπεδο, συστήνουμε το Ίδρυμα του Ομίλου, το οποίο θα αναλαμβάνει την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δράσεων, ενώ παράλληλα θα χρηματοδοτήσουμε την αποκατάσταση των ιστορικών μύλων του νησιού και τη δημιουργία παραδοσιακών στολών για τοπικές γιορτές. Επιπλέον, υποστηρίζουμε νέους αθλητές μέσω υποτροφιών, χρηματοδοτούμε τη συμμετοχή παραολυμπιακών αθλητών, υποστηρίζουμε κάθε χρόνο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα BeachVollley, ενώ δρομολογούμε και συνεργασία με το Υπουργείο Αθλητισμού για την ανάπτυξη αθλητικών υποδομών.
Ακόμη, την αγάπη και τον θαυμασμό μας για την Ίο, επιθυμούμε να τα μεταδώσουμε στις νεότερες γενιές, οργανώνοντας τα εκπαιδευτικά εργαστήρια “Μαθαίνω τον Τόπο μου”. Σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε τη σύνδεση των παιδιών με τη φύση, την τοπική ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Τέλος, θέλοντας να τιμήσουμε τους ντόπιους, που αποτελούν τους πραγματικούς θεματοφύλακες της παράδοσης και της ταυτότητας του νησιού, διοργανώνουμε την ετήσια Γιορτή των Ψαράδων, μια εκδήλωση αφιερωμένη στην αλιευτική παράδοση της Ίου.
Πώς οραματίζεστε την Ίο στο μέλλον, όχι μόνο ως τουριστικό προορισμό, αλλά και ως μέρος μιας γενικότερης προσπάθειας για βιώσιμη ανάπτυξη στις Κυκλάδες;
Οι δράσεις μας και η ύπαρξη μας στο νησί, περιστρέφονται γύρω από μια λέξη, το «Όραμα». Οραματιζόμαστε την Ίο ωςπρότυπο,βιώσιμης ανάπτυξης στις Κυκλάδες, όπου η οικονομική ευημερία θα συμβαδίζει αρμονικά με την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.Οι ενέργειες του Ομίλου Calilo,προσανατολίζονται στη μοναδική ευκαιρίαπου έχει η Ίος, να επαναπροσδιορίσει την τουριστική της ταυτότητα, αναβαθμίζοντας το τουριστικό της προϊόν. Όπως, ήδη, σας είπα, επιδιώκουμε την προσέλκυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, υψηλής ποιότητας, με σεβασμό στο νησί και στο περιβάλλον.
Επιπλέον, όλες οι δράσεις μαςφιλοδοξούμε να γίνουν σε συνεργασία και συμφωνία με την τοπική κοινωνία. Μέσω του ανοιχτού διαλόγου, γνωρίζουμε καλύτερα τις ανάγκες του νησιού και διαμορφώνουμε τις κινήσεις μας προς την ποιοτική του αναβάθμιση, αλλά και τη διάκριση του από τα υπόλοιπα νησιά. Αυτό που θα έλεγα πως με κάνει πραγματικά περήφανη, είναι ότι οι προσπάθειες μας υποκινούνται από την ανάγκη και την επιθυμία μας να αποδείξουμε ότιόταν υπάρχει συνεργασία και σεβασμός, μπορούμε να ελπίζουμε στην εξέλιξη τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Κλείνοντας, το όραμα μας, θα μπορούσα να το συνοψίσω, στη διασφάλιση ότι η μοναδική κληρονομιά του νησιού, θα προστατευτεί για να περάσει στις επόμενες γενιές. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια παρακαταθήκη που θα κάνει την Ίο όχι μόνο ένα τουριστικό διαμάντι, αλλά και ένα ζωντανό πρότυπο για τη βιώσιμη ανάπτυξη στις Κυκλάδες και σε όλη την Ελλάδα.
Τι νέο μπορούν να περιμένουν οι επισκέπτες του Ομίλου Calilo για τη τουριστική σεζόν του 2025;
Η νέα χρονιά προβλέπεται ιδιαίτερα δυναμική για τον Όμιλο και πάντα με προσανατολισμό να προσφέρουμε διαρκώς βελτιωμένες υπηρεσίες φιλοξενίας. Μέσα στα άμεσα πλάνα μας είναι η επέκταση των τουριστικών μας καταλυμάτων με νέες κλίνες τόσο στο AgaliaLuxurySuites όσο και στο Calilo. Στόχος μας, η ενίσχυση της προσφοράς πολυτελούς διαμονής αλλά και η προσέλκυση τουριστών υψηλού προφίλ στο νησί με αυξημένη αγοραστική δύναμη. Άλλωστε κρίνοντας από την πρόσφατη διάκριση της Ίου στους 100 «κρυμμένους παραδείσους» στον ετήσιο κατάλογο που δημοσίευσε το BusinessInsider , η ζήτηση προβλέπεται υψηλή.