Στην πρώτη της συνέντευξη η μέχρι πρότινος Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης και στενή συνεργάτιδα του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει ότι είναι αποφασισμένη να κερδίσει όχι μόνο τις εντυπώσεις αλλά και την πολυπόθητη έδρα στις Κυκλάδες και να βρεθεί στην Βουλή. Όπως αναφέρει η Βίκυ Λοΐζου σε σχέση με τους υπάρχοντες βουλευτές από τις Κυκλάδες και τις ανατροπές που ενδεχομένως προκύψουν «ποτέ δεν ξέρουμε την επόμενη μέρα αν το εκλογικό σύστημα θα οδηγήσει σε πτώση του ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το 25% και άρα μια τέταρτη έδρα στις Κυκλάδες ή ο κόσμος θα επιλέξει διαφορετικά και θα υπάρχει μια ανακατάταξη και ενδεχομένως η δυνατότητα να πείσω ότι αξίζω την ψήφο των πολιτών των Κυκλάδων».
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Θα θέλατε να κάνετε έναν απολογισμό του έργου σας ως Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης που ήσασταν όλο αυτό το διάστημα;
Ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά που ξεπέρασε τις προσδοκίες μας και παρά την πανδημία ο τουρισμός μας έδειξε ότι με σωστή διαχείριση μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Εσείς είστε από μια περιοχή που πρωταγωνίστησε και φέτος όπως κάθε χρόνο. Τις Κυκλάδες που αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες στην κούρσα του τουρισμού. Αφήνετε το υπουργείο τουρισμού για να κατέβετε στον πολιτικό στίβο σε μια περιοχή που την ξέρετε πάρα πολύ καλά.
Πράγματι και ήταν τιμή μου να είμαι Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης και δούλεψα σκληρά για να αναβαθμίσουμε το τουριστικό προϊόν και να ενισχύσουμε συνολικά την θέση της Ελλάδας αλλά και των Κυκλάδων ειδικά, έχοντας δουλέψει και ήδη και από την προηγούμενη θέση μου όχι μόνο σαν Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, αλλά και σαν Γενική Γραμματέας συντονισμού οικονομικών και αναπτυξιακών πολιτικών κάναμε τα πρώτα στρατηγικά σχέδια για την Σαντορίνη και μετέπειτα για την Μύκονο. Πραγματικά είναι μια μεγάλη απόφαση για εμένα γιατί πιστεύω ότι άμα αφοσιωθώ στις Κυκλάδες θα μπορέσω συνολικά να βοηθήσω τον τόπο που αγαπώ περισσότερο. Το ασυμβίβαστο που προβλέπει το σύνταγμα κάνει υποχρεωτικό να παραιτηθώ για να μπορέσω να έχω την δυνατότητα να αφοσιωθώ στις Κυκλάδες.
Και για τον τουρισμό έχετε γνώση και από τις Κυκλάδες προέρχεστε και έχετε και την υποστήριξη νομίζω και του κόμματος, δηλαδή «έχετε και το δαχτυλίδι». Αλλά από ό,τι φαίνεται εσείς βλέπετε ντόμινο εξελίξεων, διότι έχουμε ήδη τους τρείς βουλευτές μας. Βλέπετε εσείς κάποιο συναγωνισμό ή και ανταγωνισμό;
Εγώ πιστεύω στην ένωση δυνάμεων. Σίγουρα έχω τη χαρά να έχω υπάρξει στενή συνεργάτιδα του πρωθυπουργού και πιστεύω ότι με όλη την εμπειρία που έχω και από την δημόσια διοίκηση αλλά και την δραστηριότητα και τη γνώση των νησιών μας μπορώ να βοηθήσω πραγματικά σε μια καλύτερη μέρα και εκπροσώπηση στην βουλή. Ποτέ δεν ξέρουμε την επόμενη μέρα αν το εκλογικό σύστημα θα οδηγήσει την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το 25% άρα και μια τέταρτη έδρα ή ο κόσμος θα επιλέξει διαφορετικά και θα υπάρχει μια ανακατάταξη και ενδεχομένως η δυνατότητα να πείσω ότι αξίζω την ψήφο των πολιτών των Κυκλάδων.
Προφανώς ο κόσμος θα εκτιμήσει και το έργο σας και θα ήθελα να μας πείτε λίγο για το δικό σας υπουργείο τουρισμού, τι θεωρείτε το πιο σημαντικό στο οποίο συμβάλλατε εσείς σε αυτό το υπουργείο;
Ήταν 1,5 χρόνος γεμάτος με πολύ δουλειά για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε για τον τουρισμό τα 320 εκατομμύρια ταμείου ανάκαμψης με ιδιαίτερη συμβολή και από εμένα, ειδικά στο θαλάσσιο τουρισμό και το έργο για τους τουριστικούς λιμένες αλλά και ένα συνολικό ψηφιακό μετασχηματισμό του υπουργείου και συνολικά του τρόπου που επικοινωνούμε στον τουρισμό και με τις επιχειρήσεις και με την απλοποίηση διαδικασιών για προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και στην συνολική επικοινωνία προς τον επισκέπτη για να βρίσκει εύκολα χρήσιμες πληροφορίες και ταυτόχρονα συνολικά όλες οι υπηρεσίες του να αναβαθμίζονται. Έχουμε κάνει μια πολύ μεγάλη δουλειά ώστε να αναβαθμιστούν ο τρόπος που συλλέγονται στοιχεία για να μπορούμε να έχουμε μια πολιτική όχι ανάλογα με το τι νομίζουνε αλλά βασισμένη σε πραγματικά στοιχεία που θα μπορέσει πραγματικά να μας δώσει ένα πλεονέκτημα προετοιμασίας για την επόμενη μέρα και στον ανταγωνισμό μας απέναντι σε άλλες χώρες που αναπτύσσονται γρήγορα. Έχουμε κάνει μια στρατηγική και μια μελέτη και για τους digital nomads που τελευταία λόγω της πανδημίας υπάρχει εξέλιξη, μια τάση που έχει δημιουργηθεί. Ψηφίστηκε πρόσφατα ο νόμος που δίνει την δυνατότητα να δημιουργηθούν οργανισμοί διαχείρισης και προώθησης προορισμού που είναι μέσα από μια διυπουργική επιτροπή που αρχικά είχαμε ξεκινήσει όταν ήμουν Γενική γραμματέας συντονισμού με ένα στρατηγικό σχέδιο για τη Σαντορίνη, και το υποστήριξα πάρα πολύ και είμαι πολύ χαρούμενη που είχα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό, μαζί με τον δήμαρχο της Σαντορίνης. Θα ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο και για άλλους προορισμούς. Θα μπορούσα να μιλάω αρκετά και για κάποιες μεγάλες επενδύσεις που ξεκόλλησαν ενώ ήτανε κολλημένες και έτσι βρήκαμε διαδικασίες που διασφαλίζουν και τα συμφέροντα της χώρας μας αλλά και τη δυνατότητα να προσελκύσουμε κεφάλαια από το εξωτερικό.
Ο πολυνησιακός χαρακτήρας ορίζει προτεραιότητες και ανάγκες που έχουν τα νησιά μας. Για παράδειγμα δεν έχει τις ίδιες ανάγκες όπως είπατε και εσείς η Σύρος ή η Σαντορίνη στο ζήτημα της υγείας ή η Νάξος που έχουμε νοσοκομεία σε σχέση με την Ανάφη ή με την Κίμωλο. Δεν έχει το ίδιο κομμάτι ας πούμε επιρροή στον τουρισμό που έχει η Μύκονος από όπου και κατάγεστε ή για παράδειγμα η Κίμωλος ή κάποιο άλλο μικρότερο νησί.
Αυτό που λέτε είναι πραγματικά αυτό που και εγώ πιστεύω, το ότι σε κάθε τόπο θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να έχει μια τοπική στρατηγική ανάπτυξης ώστε να μπορεί να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και ταυτόχρονα να βρει τρόπους να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες. Γιατί αν δεν αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες μας δεν θα μπορέσουμε να έχουμε μια καλύτερη μέρα. Με μια τοπική και περιφερειακά καλή στρατηγική για τις Κυκλάδες κάθε νησί θα μπορέσει να διατηρήσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, να αναδείξει τα δικά του χαρακτηριστικά μέχρι εκείνο το σημείο που πραγματικά μπορεί να του προσφέρει την ανάπτυξη. Όχι μόνο μέσω τουρισμού αλλά και μέσω της αγροτικής ανάπτυξης και της ανάδειξης των ιδιαίτερων προϊόντων που παράγει κάθε τόπος, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών. Η τοπική κοινωνία και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αλλά και η κοινωνία των πολιτών σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση σε κάθε νησί, θα μπορεί να έχει μια στρατηγική που θα μπορεί μέσα και από τους εκπροσώπους της να πιέσει την κυβέρνηση για να μπορέσει να έχει και τις υποδομές που χρειάζεται και να πούμε ένα συνολικό σχέδιο, δεν χρειάζονται μεγάλα λιμάνια σε όλα τα νησιά, χρειάζεται ένα δίκτυο που να μπορεί πραγματικά να εξασφαλίζει την πρόσβαση σε όλους. Δεν μπορούμε να φτιάξουμε στην Ανάφη και στη Σίκινο ή στην Κίμωλο τόσο μεγάλα νοσοκομεία. Πρέπει όμως να βρούμε πώς οι πολίτες που ζούνε εκεί, ακόμα και οι επισκέπτες, θα έχουν τη φροντίδα υγείας που αξίζει σε όλους. Άρα ένα δίκτυο υπηρεσιών με τρόπο ώστε να αναβαθμιστεί η καθημερινότητα και των πολιτών αλλά και των επισκεπτών.
Και ένα κοινό θέμα που έχουν όλα τα νησιά μας, όλος ο πλανήτης βασικά είναι η κλιματική αλλαγή και σύμφωνα με τους επιστήμονες οι Κυκλάδες απειλούνται με την ερημοποίηση. Προφανώς δεν θα γίνει τα επόμενα 20 χρόνια όμως ως πολιτικός και ως νέος άνθρωπος νομίζω πρέπει να στραφούμε και σε αυτό για τις επόμενες γενιές.
Εγώ προσωπικά έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στα θέματα του περιβάλλοντος όμως δουλέψαμε ήδη και από την θέση που είμαι αλλά και από προηγούμενες θέσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη που μπορούμε να έχουμε. Στις Κυκλάδες μας πραγματικά πρέπει να προσέξουμε και τα θέματα του νερού και συνολικά της βιώσιμης ανάπτυξης έτσι ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε από τώρα για το μέλλον των παιδιών μας και του τόπου μας το καλύτερο δυνατό. Και η διαχείριση απορριμμάτων και η διαχείριση των υδάτων είναι θέματα που χρειάζεται να τα δούμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και να σχεδιάσουμε εγκαίρως.