Tην διερεύνηση από την Δικαιοσύνη και ποινικών αδικημάτων για τους Ανδρέα Λοβέρδο και Άδωνι Γεωργιάδη προτείνει το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή όσον αφορά την πώληση του Ντυνάν. Το πόρισμα εστάλη σήμερα στα κόμματα και θα συζητηθεί αύριο σε συνεδρίαση της Εξεταστικής. Ακόμη ασκείται κριτική στους χειρισμούς του Μάκη Βορίδη, αλλά δεν ζητείται περαιτέρω διερεύνηση. Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει πολιτικές ευθύνες σε σειρά κυβερνήσεων και υπουργών.
Για τον Α. Λοβέρδο όπως γράφει η εφημερίδα Αυγή, ουσιαστικά υπαινίσσεται ότι λειτούργησε υπέρ των συμφερόντων του τραπεζίτη Βγενόπουλου, που ήθελε να αγοράσει το Ντυνάν. «Η συνολική στάση του Α. Λοβέρδου, ο οποίος σαφώς ενήργησε υπό την υπουργική ιδιότητά του ως «αρωγός» των θέσεων της τράπεζας, είναι ελεγκτέα» αναφέρεται.
Σε άλλο σημείο το πόρισμα υπογραμμίζει: «η Εξεταστική Επιτροπή εκτιμά ότι, αναφορικώς με όσα κατέθεσε ενώπιόν της ο Α. Λοβέρδος, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα, δεδομένου ότι από τα προαναφερόμενα με σαφήνεια προκύπτει ότι κατά την ένορκη εξέτασή του στη συνεδρίαση της 18-7-2017 απέφυγε να απαντήσει με ειλικρίνεια στο ερώτημα για τον λόγο που η εν τροπολογία για την πώληση του Ντυνάν συνετάγη τον Ιούλιο του 2011 από τον Α. Μαρτίνη και τον Β. Στεργίου, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο αντιστοίχως του Δ.Σ. του Κ.Ι.Ε.Ν., επιμείνας ότι αυτή συνετάγη τον Μάρτιο του 2012 από το νομικό του σύμβουλο Δημήτριο Μπαλασόπουλο, οπότε και ψηφίσθηκε».
Υπενθυμίζεται ότι εκείνη την περίοδο ο επιχειρηματίας Αποστολόπουλος (Ιατρικό Κέντρο) ήθελε να αγοράσει την μαιευτική κλινική του Ντυνάν, ενώ ο επιχειρηματίας Βγενόπουλος, που ήταν ο ιδιοκτήτης της δανείστριας τράπεζας MARFIN και του Υγεία, επεδίωκε να επιτρέπεται η πώληση εν τω συνόλω του Ντυνάν και όχι σε τμημάτων του. Ο Βγενόπουλος είχε καταθέσει εξώδικη δήλωση στον Α. Λοβέρδο με την οποία υπεδείκνυε το περιεχόμενο της τροπολογίας.
Για τον Αδ. Γεωργιάδη , επιρρίπτει ευθύνες διότι δέχθηκε το μνημόνιο Ντυνάν – Τράπεζας Πειραιώς που οδήγησε στην πώληση του νοσοκομείου: «Η Εξεταστική Επιτροπή εκτιμά ότι, αναφορικώς με την αποδοχή από τον Α. Γεωργιάδη και από τα μέλη του Δ.Σ. του Κ.Ι.Ε.Ν. του Μνημονίου της 26-3-2014 και την με υπογραφή του από τον ίδιο (Α. Γεωργιάδη) και από τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΚΙ.Ε.Ν. Γ. Κωσταρά και Α. Πανεθυμιτάκη αντιστοίχως, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα, δεδομένου ότι (πέραν της παρακάμψεως του νομοθετικού προστατευτικού πλέγματος για το Ίδρυμα και για την κοινωφελούς σκοπού περιουσία του και πέραν της παρακάμψεως της τελευταίας διατάξεως της υπ’ αρ. 232/18-2-2014 αποφάσεως του Ειρηνοδικείου Αθηνών, που απαγόρευσε οποιαδήποτε εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του Ε.Ε.Σ.) με την αναγκαστική εκτέλεση κατά του συνόλου της περιουσίας του Κ.Ι.Ε.Ν. και την (αναγκαστική) πώλησή της δια του πλειστηριασμού της 24-9-2014 εζημιώθη αυτή (περιουσία και δη κοινωφελούς σκοπού) με σκόπιμες πράξεις και παραλείψεις προσώπων, τα οποία είχαν νομική υποχρέωση να την επιμελούνται και να την προστατεύουν».
Όσον αφορά τις πολιτικές ευθύνες αναφέρεται: «η Εξεταστική Επιτροπή εκτιμά ότι οι πολιτικές ευθύνες των Κυβερνήσεων των ετών 1992 – 2014 (και κυρίως των ετών 2006 – 2014) και των Υπουργών Υγείας, οι οποίοι παρενέβησαν είτε νομοθετικώς, είτε με άλλους τρόπους (Δ. Αβραμόπουλος, Α. Λοβέρδος, Α. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης), εκ του επιδιωχθέντος και εν τέλει επιτευχθέντος αποτελέσματος (εκποίηση δια πλειστηριασμού του Νοσοκομείου «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ») είναι σαφείς και μεγάλες, αφορώσες τόσον την παραβίαση του Συντάγματος και του νόμου, όσον και την μη ορθή υπηρέτηση του εν ευρεία εννοία δημοσίου συμφέροντος, που επλήγη από τη μεταβολή του περιεχομένου και των όρων της δωρεάς του Ε.Ε.Σ. προς το Κ.Ι.Ε.Ν. ως προς τις διατάξεις του Οργανισμού του υπέρ του κοινωφελούς σκοπού, που αυτό ετάχθη να εξυπηρετεί».
Πηγή: Αυγή