Τετραπλάσιο είναι το κονδύλι που έχει εκχωρηθεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για επιδότηση των νέων αγροτών. Όπως σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Φιλήμονας Ζαννετίδης, οι ενδιαφερόμενοι ηλικίας 18-41, που επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον αγροτικό κλάδο καλούνται να υποβάλουν Αίτηση Στήριξης στο Νέο Πρόγραμμα, το οποίο εξασφαλίζει προνομιακή πρώτη εγκατάσταση μέσω της οικονομικής ενίσχυσης, με ποσό από 35.000 έως 40.000 ευρώ, ανάλογα με την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης των ενδιαφερόμενων και του τόπου μόνιμης κατοικίας τους.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Ας ξεκινήσουμε με το σημαντικό θέμα της επιδότησης για τους νέους αγρότες. Καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικά είναι η ενίσχυση από τη μια και από την άλλη βέβαια το να υπάρχει συνέχεια στον αγροτικό τομέα. Το σχόλιο σας επ’ αυτού;
Βρισκόμαστε στη μεταβατική περίοδο του προγράμματος 2014- 2020, καθότι το 2023 αρχίζει η νέα προγραμματική περίοδος για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Είναι πολύ σημαντικό που σε αυτή τη μεταβατική περίοδο δίνεται η ευκαιρία σε νέα παιδιά, σε νέους αγρότες, να μπουν στο πρόγραμμα, να μπουν στο επάγγελμα. Ενα πάρα πολύ σημαντικό ποσό που έχει αποφασιστεί -35,000 ευρώ είναι η αίτηση-, προσαυξάνεται κατά 2,500 εάν είναι σε νησί ο αιτών κάτω των 3,100 κατοίκων, συν 2,500 εάν το επενδυτικό σχέδιο έχει κτηνοτροφική παραγωγική κατεύθυνση. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ποσό για τα νησιά μας προκειμένου να ασχοληθούν νέοι, να καλλιεργείται η γη, να υπάρχει ζωή στην ύπαιθρο και να συνεχίσουμε να παράγουμε αυτά τα όμορφα προϊόντα από νέα παιδιά που θέλουν να μπουν στο επάγγελμα.
Ως αρμόδιος αντιπεριφεριάρχης της αγροτικής οικονομίας της ΠΝΑ, θα ήθελα να μου πείτε το εξής. Μπορεί οποιοσδήποτε να ασχοληθεί εφόσον είναι 18 έως 41 ετών ή πρέπει να έχει κάποιες προϋποθέσεις; Για παράδειγμα πρέπει να έχει γη για να μπορέσει να καλλιεργήσει ή μπορεί να νοικιάσει γη όπως κάνουν πολλοί αγρότες;
Όποιος έχει κλείσει τα 18 και δεν έχει ξεπεράσει τα 41 μπορεί να κάνει την αίτηση εφόσον κάνει την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης για πρώτη φορά. Δηλαδή οπωσδήποτε πρέπει να έχει κάνει αίτηση και να μην έχουν περάσει 18 μήνες από την τελευταία φορά γιατί αντιλαμβάνεστε ότι μετά δεν είναι νέος αγρότης, έτσι είναι το πρόγραμμα. Πρέπει να έχει κάποιες προϋποθέσεις και θα σας δώσω ένα παράδειγμα με τους μελισσοκόμους. Ο νέος μελισσοκόμος που μπαίνει στο επάγγελμα πρέπει να έχει 109 μελίσσια. Κάποιες άλλες προϋποθέσεις είναι πιο μικρές εφόσον στρέφεται το σχέδιο στην κτηνοτροφία, θέλοντας το υπουργείο να ενισχύσει αυτή την παραγωγική κατεύθυνση που έχει ανάγκη η χώρα.
Σε μια περίοδο που όλοι ξέρουμε ότι και οι ζωικές τροφές έχουν αυξηθεί, τα λιπάσματα το ίδιο. Γενικά το κόστος της παραγωγής γνωρίζετε ότι έχει ανέβει, πώς θα στραφεί ένας νέος αγρότης να ασχοληθεί, να του κινήσει το ενδιαφέρον και να μπορέσει να πει ότι θέλω να ασχοληθώ με τον πρωτογενή τομέα;
Είναι ένα από τα θέματα που αναστέλλουν πράγματι και άλλα μπορώ να πω, αλλά η ακρίβεια αυτό το διάστημα είναι ανασταλτικός παράγοντας και έχουμε μεγάλα θέματα, ιδιαίτερα εδώ στα νησιά με την ακρίβεια. Στις ζωοτροφές, στα αγροτικά εφόδια, στο πετρέλαιο έχουν αυξηθεί όλα. Είναι σε όλη την Ευρώπη που συμβαίνει αυτό. Οι κυβερνήσεις ψάχνουν τρόπο για το πώς θα ενισχύσουν αυτές τις ομάδες, τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους που πλήττονται και από αυτή την ακρίβεια. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ασχολείται με αυτό το θέμα. Κοιτάζει πώς θα ενισχύσει και πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα προβεί σε ανακοινώσεις. Ήδη κάποιες αποφάσεις τις έχει πάρει, με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, την επιστροφή στους νέους αγρότες αλλά και σε αυτούς που είναι συνεταιρισμένοι, η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από 13% στο 6%. Κάποια πρώτα μέτρα, όχι ιδιαίτερα ανακουφιστικά, όμως το βλέπει το πρόβλημα, δουλεύει πάνω σε αυτό. Αυτό τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι εγώ από την καθημερινή επικοινωνία που έχω με το υπουργείο. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα προβούν σε ανακοινώσεις προκειμένου να ενισχυθούν αυτές οι ομάδες ιδιαίτερα στα νησιά μας όπου επιδιώκουμε να επιστρέψουν οι μειωμένοι συντελεστές. Ιδιαίτερα εδώ στα νησιά είναι πιο αυξημένα τα εφόδια από την ηπειρωτική χώρα, λόγω των μεταφορικών και όχι μόνο καταστάσεων. Το γνωρίζει το υπουργείο, το έχουμε μεταφέρει, έχουμε μεταφέρει παραδείγματα εφοδίων με το πώς είναι οι τιμές εδώ στα νησιά σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Σχετικά με το θέμα των επιδοτήσεων και των επιχορηγήσεων γίνεται μια προσπάθεια από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης να διαχωρίσει την ήρα από το σιτάρι και αυτό το είδαμε πρόσφατα με τους κτηνοτρόφους. Διότι πραγματικά ξαφνικά και λόγω των διασταυρώσεων που γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, φαίνεται κάποιος που είχε 50 γίδια -και σας το λέω με παράδειγμα που μου το είπαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης-έχει 50 θηλυκά γίδια και ταυτόχρονα γεννούν την ίδια μέρα 300! Και ζητά μια επιδότηση πολύ μεγάλη. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι υπάρχουν και αυτά τα φαινόμενα.
Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν, αλλά οι έλεγχοι δεν σταμάτησαν ποτέ, κάθε χρόνο γίνονται έλεγχοι. Εγώ απ’ όσο θυμάμαι δεν έχουν σταματήσει ποτέ και μάλιστα κάθε χρόνο γίνονται συνεχείς έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι η υπηρεσία που ελέγχει. Τώρα εάν γίνονται ηλεκτρονικά οι διασταυρώσεις που έτσι είναι και το πιο σωστό, αρχίζει και δυσκολεύει η κατάσταση για να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα που προφανώς υπάρχουν και επιβάλεται να σταματήσουν. Κάποια στιγμή θα σταματήσουν όλα αυτά. Επιβάλεται να σταματήσουν για να ξέρει και το υπουργείο τι γίνεται, με ποιούς έχει να κάνει και ποιούς επιδοτεί.
Ξέρουμε πως ο πρωτογενής τομέας είναι πολύ σημαντικός, θα έλεγα είναι η δεύτερη σημαντική πηγή εσόδων για την οικονομία και για το Νότιο Αιγαίο μετά τον τουρισμό προφανώς. Όμως έτσι όπως πάει το κλίμα, έτσι όπως πάνε οι συνθήκες, έτσι όπως η λειψυδρία ή η ανομβρία δημιουργούν ένα μεγάλο πρόβλημα, θα έλεγε κανείς ότι οδηγούμαστε στο να χαθεί αυτός ο πρωτογενής τομέας. Δεν έχει να κάνει με τα προγράμματα, δεν έχει να κάνει με τις προσπάθειες που κάνει η πολιτεία σε πρώτο η δεύτερο βαθμό. Έχει να κάνει με το περιβάλλον. Δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.
Ακούστε, η κλιματική αλλαγή βλέπετε ότι απασχολεί όλο τον πλανήτη όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου. Και εμείς δεν έχουμε κάτι καλύτερο απ’ το να ελπίζουμε, να αγωνιζόμαστε να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, να τηρούμε τα περιβαλλοντικά μέτρα και τους κανόνες. Και φυσικά εδώ στα νησιά, τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να φαίνονται σε κοινωνικές ομάδες όπως οι κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι οι οποίοι έχουν πληγεί από την ανομβρία, από τις ζημιές αλλά και από τις έντονες βροχοπτώσεις Ελπίζουμε να συνεχίζει η προσπάθεια που γίνεται για την κλιματική αλλαγή.
Άλλα προγράμματα που τρέχουν και ετοιμάζει η Περιφέρεια;
Εμείς είμαστε στη διαδικασία πιστοποίησης 22 προϊόντων, πρόγραμμα της Περιφέρειας με πόρους της Περιφέρειας. Άλλα σημαντικά προγράμματα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης με μικρότερα ποσά θα τρέξουν το επόμενο διάστημα. Θα υπάρξουν σχέδια βελτίωσης, θα υπάρξει ένα πρόγραμμα για leader για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Να σας ενημερώσω ότι όλες οι αιτήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα στην περιφέρειά μας, όσες πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις, έχουν χρηματοδοτηθεί. Δεν έχει μείνει καμιά έξω. Νομίζω πως είμαστε όλοι ικανοποιημένοι και οι αιτούντες, οι παραγωγοί μας και εμείς φυσικά.