Γ. Μπαφίτης, Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πάρου: «Η ΔΕΥΑ Πάρου να εξαιρεθεί από το σχέδιο συγχωνεύσεων»
Έντονη αντίδραση προκάλεσε στην Πάρο η απόφαση για την κατάργηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πάρου.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πάρου κ. Γεώργιος Μπαφίτης αναφέρει στην εφημερίδα «Κυκλαδική» ότι η πρόθεση του Υπουργείου να ενισχύσει οικονομικά και τεχνολογικά τη λειτουργία των ΔΕΥΑ που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα είναι κατανοητή, ωστόσο στις Κυκλάδες υπάρχουν νησιά, όπως η Πάρος, που λειτουργούν αποτελεσματικά και έχουν υψηλή εισπραξιμότητα.
Στη ΔΕΥΑ Πάρου, υπογραμμίζει ο κ. Μπαφίτης, έχουν εφαρμοστεί πολλά από τα μέτρα που το Υπουργείο προτείνει τώρα για όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα η ΔΕΥΑ Πάρου να διαχειρίζεται με επάρκεια και άμεση ανταπόκριση τα τοπικά προβλήματα.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πάρου εκφράζει ανησυχία ότι η ένταξη των νησιών στην ΕΥΔΑΠ και η πιθανή μελλοντική ιδιωτικοποίηση θα περιορίσει την τοπική αυτονομία και ευελιξία στη λήψη αποφάσεων. Προτείνει την εξαίρεση των λειτουργικών και οικονομικά σταθερών ΔΕΥΑ των Κυκλάδων, όπως αυτή της Πάρου, από το σχέδιο συγχώνευσης, τονίζοντας ότι γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Το Σχέδιο Συγχώνευσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης
Σε σχέση με την αναδιάρθρωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) που εξετάζει η πολιτεία, υπάρχουν προτάσεις συγχώνευσης ΔΕΥΑ σε εθνικό επίπεδο, με στόχο την αντιμετώπιση οικονομικών προβλημάτων που πλήττουν αρκετές από αυτές σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Για αυτό, αναφέρει ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πάρου κ. Γιώργος Μπαφίτης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζεται σε ενοποιήσεις, όπως στη ΔΕΥΑ Αττικής, που θα συμπεριλάβει τις ΔΕΥΑ Βοιωτίας και Κορίνθου. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλία σχεδιάζεται περιφερειακή ενοποίηση, ενώ οι ΔΕΥΑ των Σποράδων θα ενταχθούν στη Μαγνησία, και νησιά όπως η Σαμοθράκη και η Θάσος θα υπαχθούν διοικητικά σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα αντίστοιχα. Το σχέδιο της ενοποίησης αυτών των επιχειρήσεων είναι υπό συζήτηση εδώ και έναν χρόνο, προσθέτει ο κ. Μπαφίτης, έχοντας προκύψει από πρωτοβουλία του κ. Σκυλακάκη, ο οποίος σε συνέδριο της ΚΕΔΕ τόνισε την ανάγκη παροχής χρηματοδότησης, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη των ΔΕΥΑ με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Έντονη αντίδραση για την Ενοποίηση των ΔΕΥΑ Κυκλάδων – Η ΔΕΥΑ Πάρου καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του νησιού, είναι οικονομικά εύρωστη και κερδοφόρα
Στην περίπτωση των Κυκλάδων, ωστόσο, εκφράστηκαν ενστάσεις υπογραμμίζει ο Πρόεδρος, καθώς τα προβλήματα σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές χαρακτηρίζονται από ιδιαιτερότητες που δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν συλλογικά, ειδικά σε ζητήματα αποχέτευσης και λειψυδρίας. Υπάρχουν νησιά στις Κυκλάδες όπου οι ΔΕΥΑ που ανήκουν στους Δήμους αντιμετωπίζουν προβλήματα και τα χρέη μεταφέρονται από τον έναν δήμαρχο στον επόμενο επιδεινώνοντας την κατάσταση, τονίζει ο Πρόεδρος. Αυτό όμως δεν αφορά την ΔΕΥΑ Πάρου, όπως και τις ΔΕΥΑ Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Σύρου που είναι οικονομικά εύρωστες και κερδοφόρες, προσθέτει.
Κίνδυνοι για την Τοπική Αυτονομία και Φόβοι Ιδιωτικοποίησης
Όμως, όπως φαίνεται, λέει ο κ. Μπαφίτης, ορισμένα νησιά των Κυκλάδων ενδέχεται να ενταχθούν σε ένα νέο πλαίσιο ΤΕΥΑ (Τοπικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης) διατηρώντας έτσι την τοπική τους ταυτότητα αλλά με δύο σημαντικές αλλαγές: την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο, την οποία θα έχει η ΕΥΔΑΠ Αθηνών, και την μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων των ΔΕΥΑ στους αντίστοιχους δήμους.
Αυτή η πρόταση προέκυψε λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κάποιες ΔΕΥΑ στα νησιά των Κυκλάδων, όπως η αδυναμία τους να προσελκύσουν επενδύσεις και να διαχειριστούν έργα λόγω έλλειψης προσωπικού και γνώσεων. Το πρόβλημα όμως είναι ότι, αν η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου των ΔΕΥΑ περιέλθει στην ΕΥΔΑΠ, αναφέρει ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, τότε πολλές τοπικές αποφάσεις, οι οποίες σήμερα λαμβάνονται άμεσα και με ευελιξία, θα περάσουν στην αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ που θα έχει την πλειοψηφία. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διαχείριση τοπικών αναγκών, όπως για παράδειγμα στην Πάρο, όπου τα προβλήματα αντιμετωπίζονται γρήγορα από τους ανθρώπους όπου γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την κατάσταση, επισημαίνει ο κ. Μπαφίτης. Τότε το πρόβλημα θα είναι δυσχερέστατο, τονίζει, διότι δεν θα έχουν την ευελιξία που πρέπει να έχουν και δεν γνωρίζουν και το αντικείμενο όσο καλά το γνωρίζουν οι ντόπιοι που είναι στο νησί τους.
Η ανησυχία εντείνεται από την πιθανότητα μελλοντικής ιδιωτικοποίησης, καθώς αν οι ΔΕΥΑ των Κυκλάδων υπαχθούν στην ΕΥΔΑΠ και αυτή ιδιωτικοποιηθεί, τότε θα ιδιωτικοποιηθούν και οι ΔΕΥΑ των νησιών. Για τον λόγο αυτό, έχει εκφραστεί σθεναρή αντίδραση, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, με την απαίτηση από την πολιτεία να αναγνωρίσει ότι οι ΔΕΥΑ των νησιών των Κυκλάδων, οι οποίες λειτουργούν αποτελεσματικά και παρουσιάζουν υψηλή εισπραξιμότητα, δεν χρειάζονται εποπτεία άλλων φορέων και μπορούν να συνεχίσουν αυτόνομα τη διαχείριση των τοπικών τους ζητημάτων. Διαφορετική είναι, ωστόσο, η περίπτωση των νησιών με προβληματικές ΔΕΥΑ, οι οποίες ενσωματώνονται στους δήμους και χρειάζονται ενίσχυση με χρηματοδοτικά προγράμματα και στελέχωση, προσθέτει ο κ. Μπαφίτης.
Το σκεπτικό του Υπουργείου για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ στις Κυκλάδες
Το σκεπτικό του Υπουργείου σχετικά με τις προγραμματισμένες συγχωνεύσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) βασίζεται στο γεγονός ότι οι Κυκλάδες είναι από τις λίγες περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα λειψυδρίας. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος απαιτούνται επενδύσεις, εγκαταστάσεις αφαλάτωσης και προγράμματα βελτίωσης της διαχείρισης των αποβλήτων, καθώς η επεξεργασία τους παίζει σημαντικό ρόλο, επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ. Έτσι λοιπόν, τα νησιά των Κυκλάδων που έχουν προβληματικές ΔΕΥΑ που χρειάζονται χρηματοδότηση και ανθρώπους να τις στελεχώσουν, παίρνουν μπάλα και εμάς που λειτουργούμε αποτελεσματικά, αναφέρει ο Πρόεδρος.
Στην Πάρο εφαρμόζουμε ήδη τις πολιτικές που το Υπουργείο επιδιώκει να προωθήσει – Η ΔΕΥΑ Πάρου λειτουργεί αποτελεσματικά και υλοποιεί έργα ύψους 25 εκ. ευρώ
Αν λάβουμε υπόψη ότι το 75% του νερού που καταναλώνεται καταλήγει στην άρδευση, η ανάγκη για καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων στην Πάρο είναι ουσιαστική. Αυτό δείχνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των υδάτινων πόρων θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί, και ήδη στην Πάρο καταβάλλεται προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, μέσω της ορθολογικής διαχείρισης των αποβλήτων σε επίπεδα που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των αγροτών, εφόσον εφαρμοστούν κατάλληλα συστήματα επεξεργασίας.
Νιώθουμε απογοήτευση, καθώς ήδη υλοποιούμε αυτά που το Υπουργείο επιδιώκει να εφαρμόσει, αναφέρει ο κ. Μπαφίτης.
Το Υπουργείο μας έχει ενημερώσει ότι οι Κυκλάδες δεν διαθέτουν γενικά την τεχνογνωσία και δεν εντάσσονται σε προγράμματα που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε επενδυτικά έργα, και έτσι επηρεάζεται και το δικά μας νησί, όπως η Σαντορίνη και η Σύρος, τα οποία πραγματοποιούν μεγάλες επενδύσεις, προσθέτει ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ.
Αυτή τη στιγμή στην Πάρο, τονίζει ο κ. Μπαφίτης, υλοποιούμε έργα ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν αφαλατώσεις, ενώ παράλληλα επενδύουμε στην τριτοβάθμια επεξεργασία του νερού από βιολογικούς καθαρισμούς, ώστε να χρησιμοποιείται στην άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών.
Με λίγα λόγια, εφαρμόζουμε τις πολιτικές που το Υπουργείο επιδιώκει να προωθήσει, προσθέτει ο Πρόεδρος.
Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την εξαίρεση των ΔΕΥΑ των Κυκλάδων που είναι λειτουργικές και επαρκείς από αυτό το πλαίσιο συγχωνεύσεων
Υπάρχει διαβούλευση, και έχουμε κάνει πολλές επαφές τόσο με το Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής όσο και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, επισημαίνει ο Πρόεδρος. Ωστόσο, η απόφαση φαίνεται να έχει παρθεί σε υψηλότερο επίπεδο, προσθέτει, γι’ αυτό και προχωρήσαμε σε κινητοποιήσεις για να δείξουμε ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις χωρίς να συμβουλευτούν πρώτα τους τοπικούς φορείς.
Οφείλουν να μας ακούσουν, διότι καταβάλλουμε προσπάθειες. Κατανοώ την καλή πρόθεση του Υπουργείου, αλλά αυτή πρέπει να εστιάζει στα νησιά που αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα, αναφέρει. Αντίστοιχα, όπως εξαιρέθηκαν τα νησιά της Δωδεκανήσου, η Κρήτη και κάποια από τα Επτάνησα, θα πρέπει να εξαιρεθούν και ορισμένα νησιά των Κυκλάδων που δεν έχουν ανάγκη να ενταχθούν στο πρόγραμμα συγχωνεύσεων, προσθέτει.
Όπως εξαιρέθηκαν τα νησιά της Δωδεκανήσου, η Κρήτη και άλλα, είναι λογικό να εξαιρεθούν και νησιά όπως η Πάρος, που δεν έχουν ανάγκη να ενταχθούν στο πρόγραμμα συγχωνεύσεων.
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, καταλήγει ο κ. Μπαφίτης: οφείλουν να μας ακούσουν, γιατί εμείς γνωρίζουμε καλύτερα τις ανάγκες των τοπικών μας κοινωνιών και μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτές, με την υποστήριξη της πολιτείας και όχι υπό τον έλεγχο άλλων φορέων.