Γ. Λεονταρίτης : «Το νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση δεσμεύει τις ιδιωτικές περιουσίες»
«Φωτιές» άναψε το νέο νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση, νόμος -εφόσον ψηφιστεί- που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό πολλές ιδιοκτησίες στις Κυκλάδες. Το θέμα συζητήθηκε και στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο, με τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη να εκδηλώνει την αντίθεσή του στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο μιλώντας στην εφημερίδα Κυκλαδική.
Του Λάμπρου Δεμερτζή
Σε πρόσφατη δήλωσή του ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης είχε τονίσει πως «υπάρχει ένα αγαθό που είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός, η διαφύλαξη του χωρικού σχεδιασμού, του δομημένου και του φυσικού περιβάλλοντος και υπάρχει και το δικαίωμα – επίσης προστατευόμενο από το Σύνταγμα – για την ανάπτυξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, χωρίς υπερβολικούς περιορισμούς».
Περιγράφοντας ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη φιλοσοφία της ρύθμισης ανέφερε πως «στο νομοσχέδιο, που θα τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, θέτουμε πολλούς, νέους περιορισμούς και ταυτόχρονα διαφυλάττουμε -κατά το δυνατόν- εύλογα, ιδιοκτησιακά δικαιώματα», πρόσθεσε, σε σχέση με την προσπάθεια που καταβάλλεται για ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο αγαθών. «Για να το πω με δυο λέξεις, το νομοσχέδιο αυτό είναι δέσμευση περιουσίας. Γιατί ουσιαστικά εφόσον ψηφιστεί ως έχει, ουσιαστικά καταργεί την περιουσία. Είναι ένα νομοσχέδιο στο οποίο αντιδρούμε σφόδρα» αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης.
Δεν αρκούν τα 4 στρέμματα
Σε πρόσφατη απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων, αλλά απαιτείται και η ύπαρξη «προσώπου» σε κοινόχρηστο χώρο (δρόμο) για τη δόμηση ενός ακινήτου, διότι, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, κατά το Σύνταγμα οι εκτός σχεδίου περιοχές «δεν έχουν ως προορισμό, κατ’ αρχήν, τη δόμηση ή την τουριστική εκμετάλλευση, αλλά τη γεωργική, κτηνοτροφική και δασοπονική εκμετάλλευση και την αναψυχή του κοινού».
«Εμείς αντιδρούμε με τη λογική με την οποία προσεγγίζεται το συγκεκριμένο θέμα. Επαναλαμβάνω, εάν εφαρμοσθεί ως έχει, πρόκειται για δέσμευση περιουσίας. Και εξηγούμαι. Δεν θα μπορεί ο ιδιοκτήτης να χτίσει, να αξιοποιήσει το ακίνητο. Επίσης δεν θα μπορεί να το μεταβιβάσει. Δεν θα μπορεί κάποιος να αγοράσει το εκτός σχεδίου οικόπεδο, γιατί πολύ απλά δεν θα μπορεί να χτίσει» τονίζει ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων.
Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, η προσωρινή ρύθμιση θα περιορίσει τις υφιστάμενες δυνατότητες της εκτός σχεδίου δόμησης, δημιουργώντας ασφάλεια δικαίου, καθώς αυτό που συμβαίνει, ιδίως μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), είναι να ερμηνεύονται με διαφορετικό τρόπο από τις αρμόδιες πολεοδομικές αρχές οι τρέχουσες διατάξεις. «Αντιλαμβάνεται κανείς ότι χάνεται ένα περιουσιακό στοιχείο που κάποιοι άνθρωποι είτε το κληρονόμησαν, είτε, κάποιοι άλλοι, το απέκτησαν με κόπο και ιδρώτα για να το έχουν οι ίδιοι ως περιουσιακό στοιχείο είτε για να το μεταβιβάσουν στα παιδιά τους. Ο τρόπος με τον οποίο εισέρχεται το σχέδιο νόμου- να τονίσω ότι δεν το έχουμε στα χέρια μας- αλλά και πληροφορίες που έχουμε από συναρμόδιους φορείς όπως το ΤΕΕ, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι λάθος και πρέπει να διορθωθεί μέσα από τη διαβούλευση που θα ακολουθήσει με τους φορείς» σημειώνει ο Γιώργος Λεονταρίτης.
Τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια
Μέχρι να ολοκληρωθεί ο οργανωμένος πολεοδομικός σχεδιασμός – με τα τοπικά και τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια, μία τεράστια πολεοδομική επένδυση/μεταρρύθμιση, που είναι σε εξέλιξη, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που θα καλύπτει όλη τη χώρα – οι ορθολογικές διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, έρχονται να δώσουν λύσεις στις νομικές ασάφειες. Στόχος είναι να διασφαλίσουν πως, ό,τι οικοδομηθεί στο μεσοδιάστημα, θα γίνει με τρόπο αποδεκτό και από τον πολεοδομικό σχεδιασμό. «Εμείς προτείνουμε να μην έχει εφαρμογή άμεσα, αλλά να δοθεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα 5- 6 χρόνια, ούτως ώστε οι άνθρωποι που σήμερα έχουν οικόπεδα από 4 στρέμματα και πάνω να μπορέσουν να τα αξιοποιήσουν και να περιμένουμε να δημιουργηθούν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια. Τι νόημα θα έχει μετά το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο αν σήμερα με μια απόφαση καταργήσουμε περιοχές που μπορεί να επιτρέπεται η δόμηση. Πρώτα πρέπει να γίνουν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια στα νησιά μας και μετά να ακολουθήσουν τα υπόλοιπά νομοσχέδια. Αυτή τη στιγμή έχουν δημοπρατηθεί και είναι στον αέρα οι προκηρύξεις για τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια. Ας περιμένουμε να ολοκληρωθούν πρώτα τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, τα σχέδια που αφορούν τις περιοχές natura και μετά να νομοθετηθεί ένα νομοσχέδιο παρόμοιο με αυτό που έρχεται προς διαβούλευση. Βλέπουμε δηλαδή να συμβαίνει κάτι το αντίστροφο. Θέλουμε να υπερασπιστούμε τις περιουσίες των συμπολιτών μας» καταλήγει ο Γιώργος Λεονταρίτης.