Γ.Νικητιάδης : «κ. Σκρέκα δώστε τα πορίσματα της ΔΙ.Μ.Ε.Α. στη δημοσιότητα δεν είναι προσωπική σας περιουσία»
Να σταματήσει η κυβερνητική συγκάλυψη για τις τέσσερις πολυεθνικές που κερδοσκοπούσαν σε βάρος των καταναλωτών και στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα ζητάει ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, με επίκαιρη ερώτηση του. Ο κ. Νικητιάδης επανέρχεται στο θέμα των προστίμων για αισχροκέρδεια και ζητάει την κατάθεση των σχετικών πορισμάτων καθώς ο υπ. Ανάπτυξης ουδέποτε απάντησε σε σχετική ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που είχε κατατεθεί στις 24 Νοεμβρίου 2023. Η στάση του κ. Σκρέκα απαξιώνει τους πολίτες και τον κανονισμό της Βουλής. Παραλλήλως εύλογα ερωτήματα δημιουργεί η εμμονή του να αποφεύγει στις εμφανίσεις του στα Μ.Μ.Ε την αναφορά στα εν λόγω προϊόντα για λόγους άγνωστους. Η επίκαιρη ερώτηση κατατέθηκε την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου.
Συμφώνως με το κείμενο της ερώτησης στις 24 Νοεμβρίου 2023 μαζί με τρεις βουλευτές από την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, και ως αρμόδιος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του Κόμματος για την Ανάπτυξη ο κ. Νικητιάδης κατέθεσε σχετική ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων με θέμα «πρόστιμα για την αισχροκέρδεια, κατάθεση πορισμάτων και μέτρων μείωσης τιμών». Με την ερώτηση – ΑΚΕ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούσαν τα ονόματα των προϊόντων των εταιριών που επιβλήθηκε πρόστιμο και συγκεκριμένα των Unilever, Procter & Gamble, Johnson & Johnson Ελλάς και Colgate Palmolive. Επίσης οι βουλευτές ζητούσαν να υπάρξει ενημέρωση για πόσο διάστημα, με πόσο ποσοστό κέρδους και πόσο εκτιμάται η κερδοφορία των συγκεκριμένων εταιρειών από αυτήν τους την πρακτική καθώς και την κατάθεση των πορισμάτων των σχετικών ελέγχων.
Με αφορμή την κατάθεση της επίκαιρης ερώτησης ο κ. Γιώργος Νικητιάδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση :
«Τα πορίσματα της ΔΙ.Μ.Ε.Α για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις πολυεθνικές εταιρείες αποτελούν δημόσια περιουσία, δεν αποτελούν προσωπική περιουσία του κ. Σκρέκα για να τα αποκρύπτει. Τον καλούμε για άλλη μια φορά να σταματήσει να απαξιώνει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και να δώσει τα πορίσματα στη δημοσιότητα. Ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποια είναι τα προϊόντα με τα οποία αισχροκερδούσαν σε βάρος του οι πολυεθνικές».
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης.