Γ. Πολυχρονάκος: «Είμαι εδώ και θα συνεχίσω να είμαι εδώ και την επόμενη ημέρα»
Διαβάστε τη συνέντευξη του Γιάννη Πολυχρονάκου στην ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ:
Κύριε Πολυχρονάκο, στις εκλογές της 21ης Μαϊου κάνατε μια εξαιρετική εμφάνιση ως νέος υποψήφιος. Ποια είναι η επόμενη μέρα για εσάς στις Κυκλάδες;
Εγώ δεν είμαι επισκέπτης ούτε η ενασχόληση μου με τα κοινά έχει ευκαιριακό ή συγκυριακό χαρακτήρα. Θα είμαι εδώ και την επόμενη μέρα και το εννοώ απολύτως. Το οφείλω στους ανθρώπους που με αγκάλιασαν, με στήριξαν και με εμπιστεύτηκαν αλλά και στους δημοκρατικούς πολίτες των Κυκλάδων, που μπορεί να έκαναν άλλες επιλογές κομμάτων ή προσώπων, αλλά με όλους αυτούς θα συναντηθούμε και θα έρθουμε κοντά στο άμεσο μέλλον για να διεκδικήσουμε για τον τόπο μας αυτά που μας αξίζουν.
Ζω στις Κυκλάδες, εδώ είναι η ζωή, η δουλειά μου , εδώ μένω μαζί με την οικογένεια μου. Την επόμενη μέρα, όπως λέτε και εσείς, θα είμαι εδώ και θα αντιμετωπίζω τα ίδια προβλήματα με αυτά που θα αντιμετωπίζουν και οι νησιώτες, όπως είναι οι ελλείψεις και τα κενά στις δομές δημόσιας υγείας, το υψηλό ενεργειακό κόστος αλλά και το ζήτημα της υψηλής τιμής των εισιτηρίων.
Υπάρχουν επίσης νησιώτες που το επόμενο διάστημα θα έρθουν αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις αφού η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέτυχε να δώσει μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, δεν θέλησε να δώσει τη δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να εξοφλήσουν τις οφειλές τους με ένα λογικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών.
Για όλα αυτά , τα πραγματικά προβλήματα , δεν θέλει να μιλάμε η Νέα Δημοκρατία, τα καλύπτει ο προπαγανδιστικός της μηχανισμός μέχρι τις εκλογές, μέχρι να υφαρπάξουν την ψήφο των πολιτών.
Στις εκλογές της Κυριακής ποιο είναι το διακύβευμα ? Υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας;
Δεν υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας, ο μόνος κίνδυνος που υπάρχει είναι ο κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης κυβέρνησης.
Στις 25 Ιουνίου δεν αποφασίζουμε για το ποια θα είναι κυβέρνηση. Αυτό το αποφάσισαν οι Έλληνες πολίτες.
Το ζήτημα είναι αν η χώρα θα έχει μια ανεξέλεγκτη κυβέρνηση που θα κάνει ότι θέλει, χωρίς έλεγχο και χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα ή αν θα αποκτήσει μια σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση . Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, η πιο μεγάλη ανάγκη είναι η ανάγκη μιας υπεύθυνης και σοβαρής αντιπολίτευσης που θα σταθεί με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα απέναντι στην κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη και θα υπερασπιστεί τους πολίτες .
Που αποδίδετε την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ο ιδανικός αντίπαλος για τη Νέα Δημοκρατία του κ.Μητσοτάκη. Αποδείχθηκε στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις αλλά και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Είναι πρωτοφανές ένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει αυτή τη φθορά, να το εγκαταλείπουν το 35% των ψηφοφόρων του.
Η αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχει για να ελέγχει την κυβέρνηση αλλά και να αποτελεί την εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίθηκε σε κανέναν από αυτούς τους ρόλους.
Αντίθετα με την ακραία ρητορική του και το διχαστικό του ρόλο, δίνει τη δυνατότητα στον κ.Μητσοτάκη να εμφανίζεται ως μετριοπαθής και κεντρώος.
Η χώρα χρειάζεται μια κανονική, ουσιαστική και αποτελεσματική αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι γνωρίζει να κάνει αντιπολίτευση χωρίς κραυγές αλλά με επιχειρήματα.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η αντιπολίτευση;
Όπως σας είπα και πριν , η αντιπολίτευση πρέπει να μιλάει με επιχειρήματα, με στοιχεία αλλά κυρίως να καταθέτει ρεαλιστικές και προγραμματικές προτάσεις.
Θα σας έλεγα επίσης ότι αντιπολίτευση δεν ασκείται με κραυγές και ακραία πρόσωπα ούτε με διχαστική ρητορική και τοξικότητα.
Οι Έλληνες έχουν κουραστεί μετά από τρία μνημόνια και οριακές και πρωτόγνωρες καταστάσεις. Δεν αρκεί να αναδεικνύουμε τις αδυναμίες ή την τάση της Νέας Δημοκρατίας για αυταρχισμό και επίδειξη αλαζονείας.
Πρέπει να διαμορφώσουμε μια νέα, αξιόπιστη, ρεαλιστική και εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Να απευθυνθούμε στους πολίτες με όρους μέλλοντος.
Η δημοκρατική παράταξη οφείλει να διαμορφώσει μια πειστική και πλειοψηφική, μέσα στην κοινωνία, πρόταση διακυβέρνησης. Γιατί η αντιπολίτευση δεν είναι για να ελέγχει μόνο την κυβέρνηση, πρέπει να αποτελεί και ελπίδα για τον πολίτη.
Έχει γίνει πολύς λόγος για την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων. Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι το πρόγραμμα του δεν είναι κοστολογημένο;
Νομίζω ότι όσα είπε ο κ.Σκυλακάκης, ο πρώην Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, είναι αποκαλυπτικά. Αυτό το οποίο είπε ,εμμέσως , ο κ.Σκυλακάκης είναι ότι όλα όσα υπόσχεται η Νέα Δημοκρατία δεν περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που η ίδια κατέθεσε στις Βρυξέλλες.
Από εκεί και πέρα για να μιλήσουμε και με στοιχεία: το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό που περιλαμβάνει και την επαναφορά του ΕΚΑΣ για 350.000 συνταξιούχους έχει κόστος 1,1 δις ευρώ ενώ αντίθετα τα προγράμματα της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κόστος 5 και 10 δις ευρώ, για τα οποία δεν υπάρχουν οι διαθέσιμοι δημοσιονομικοί πόροι.
Σε ότι αφορά το πρόγραμμα μας για τη στήριξη του ΕΣΥ, οι πόροι μπορούν να προέλθουν μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Χώρες του ευρωπαϊκού νότου χρησιμοποιούν το 10-12% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για να στηρίξουν τη δημόσια υγεία αλλά εδώ στην Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία διαθέτει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης στους λίγους και στους ισχυρούς.
Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τη χώρα;
Η κατάσταση της οικονομίας δεν είναι αυτή που παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία. Πολύ φοβάμαι ότι η πραγματικότητα θα αποκαλυφθεί την επόμενη μέρα και θα είναι οδυνηρή.
Η Νέα Δημοκρατία προσέθεσε 45 δις ευρώ στο δημόσιο χρέος που φτάνει πλέον τα 400 δισεκατομμύρια ενώ έχει δεσμευτεί για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα 4 επόμενα χρόνια που για να βγουν απαιτούν πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Επισημαίνω επίσης το τεράστιο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, οι Έλληνες πολίτες χρωστάνε 270 δις ευρώ σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Μετά τις εκλογές θα έρθουν αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς, κατασχέσεις ενώ μέσω των funds, στα χέρια των οποίων έχουν περιέλθει τα δάνεια των πολιτών, θα αλλάξουν χέρια σπίτια και περιουσίες.
Και για τις Κυκλάδες;
Στα νησιά μας θα είμαστε αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα που θα έχουν επιδεινωθεί. Για παράδειγμα., από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ουσιαστικά και γενναία οικονομικά, θεσμικά και φορολογικά κίνητρα για τους γιατρούς που υπηρετούν στα νησιά, οι δομές δημόσιας υγείας θα συνεχίσουν να έχουν κενά.
Από τη στιγμή που η χώρα δεν έχει μια πραγματική νησιωτική πολιτική, με αρχή, μέση και τέλος, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί κανένα από τα προβλήματα των νησιών μας.
Ο Γιάννης Πολυχρονάκος είναι υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες, οικονομολόγος, εκλεγμένος Εθνικής
Αντοπροσωπείας στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και αν. Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ.