Γάζα: «Συμφωνία για παράταση της εκεχειρίας κατά δύο ημέρες»
Το Κατάρ και η Χαμάς ανακοίνωσαν την επέκταση της εκεχειρίας στη Γάζα, που έληγε σήμερα, για δύο επιπλέον ημέρες.
The State of Qatar announces, as part of the ongoing mediation, an agreement has been reached to extend the humanitarian pause for an additional two days in the Gaza Strip.
— د. ماجد محمد الأنصاري Dr. Majed Al Ansari (@majedalansari) November 27, 2023
«Μια συμφωνία επιτεύχθηκε για την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για επιπλέον δύο ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας», έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ.
Από την πλευρά της η Χαμάς ανέφερε πως συμφώνησε με το Κατάρ και την Αίγυπτο για μια διήμερη παράταση της εκεχειρίας με το Ισραήλ, υπό τους ίδιους όρους με την προηγούμενη τετραήμερη κατάπαυση του πυρός.
«Μια συμφωνία επιτεύχθηκε με τους αδελφούς στο Κατάρ και την Αίγυπτο για την παράταση της προσωρινής ανθρωπιστικής εκεχειρίας κατά δύο ακόμη ημέρες, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με την προηγούμενη εκεχειρία», ανέφερε ένας αξιωματούχος της Χαμάς σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Reuters.
Την παράταση της εκεχειρίας χαιρέτισε και ο Λευκός Οίκος.
Νωρίτερα, ο Ντίαα Ρασγουάν, επικεφαλής της κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αιγύπτου είχε δηλώσει ότι η Αίγυπτος και το Κατάρ βρίσκονται κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας, προκειμένου να παραταθεί κατά δύο ημέρες η κατάπαυση του πυρός .
Η διήμερη παράταση θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση 20 Ισραηλινών ομήρων και 60 Παλαιστινίων κρατουμένων, συμπλήρωσε.
Με την απελευθέρωση 11 Ισραηλινών ομήρων, που αναμένεται σήμερα, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για την απελευθέρωση 33 Παλαιστινίων, είπε ο Ρασγουάν.
Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας, διαπραγματευτές από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις ΗΠΑ βρίσκονταν κοντά στο να συμφωνήσουν μια παράταση της εκεχειρίας και συζητούσαν τη διάρκεια μιας παράτασης και το ποιοι κρατούμενοι θα πρέπει να απελευθερωθούν βάσει αυτής.
Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς επιδιώκει παράταση τεσσάρων ημερών ενώ το Ισραήλ θέλει παρατάσεις από μέρα σε μέρα, με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται για το ποιοι Παλαιστίνιοι θα απελευθερωθούν, δήλωσαν οι πηγές αυτές.
Η αρχική συμφωνία, που κλείστηκε με μεσολάβηση του Κατάρ —με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ— και τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή, προέβλεπε 4ήμερη παύση των εχθροπραξιών, τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την απελευθέρωση 50 ομήρων από τους 200 και πλέον που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακο, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 150 φυλακισμένων Παλαιστίνιων.
Από την Παρασκευή, αφέθηκαν ελεύθεροι 39 όμηροι στο πλαίσιο της συμφωνίας και 24 εκτός αυτού του πλαισίου, στην πλειονότητά τους Ταϊλανδοί που εργάζονταν στο Ισραήλ, καθώς και 117 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι, καθώς η συμφωνημένη αναλογία είναι 1 προς 3.
Υπάρχει ρήτρα στη συμφωνία που επιτρέπει την παράταση της ανακωχής, με προϋπόθεση την απελευθέρωση 10 ομήρων την ημέρα, που θα έχει αντάλλαγμα την απελευθέρωση 30 Παλαιστίνιων.
Εκκλήσεις για διαρκή κατάπαυση του πυρός
Το Κατάρ, η Αίγυπτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ισπανία εργάζονται για να εξασφαλίσουν την παράταση της προσωρινής εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε από την Βαρκελώνη ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ αλ-Μάλικι.
Αφού απηύθυνε έκκληση για διαρκή κατάπαυση του πυρός για να αποφευχθούν περαιτέρω θάνατοι αμάχων, ο Ριάντ αλ -Μάλικι δήλωσε ότι η ισχύουσα εκεχειρία «μπορεί να παραταθεί για μία, δύο, τρεις ημέρες», αλλά πρόσθεσε ότι κανείς δεν ξέρει για πόσο χρονικό διάστημα.
Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών έδωσε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Αλμπαρές κατά την διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ της Ενωσης για την Μεσόγειο στην Βαρκελώνη.
Εκκληση για καθολική και διαρκή κατάπαυση του πυρός στην Γάζα απηύθυνε και ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ-Σαούντ που συμμετέχει στο Φόρουμ της Βαρκελώνης,
«Η παύση είναι μόνο προσωρινή. Θα έχει περιορισμένα αποτελέσματα, εκτός αν ακολουθήσει καθολική και διαρκής κατάπαυση των πολεμικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών. Η συνέχιση της στρατιωτικής κλιμάκωσης «δεν θα έχει ως αποτέλεσμα παρά καταστροφή, ριζοσπαστικοποίηση και περισσότερες σφαγές με κόστος για τις ζωές Παλαιστινίων και για την περιφερειακή ασφάλεια, περιλαμβανομένης της ασφάλειας του Ισραήλ», είπε ζητώντας παράλληλα αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας για τον παλαιστινιακό θύλακα.
Ο Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ-Σαούντ δήλωσε επίσης ότι «το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει για τις ωμότητες που έχει διαπράξει, αν όχι μέσω κυρώσεων, τότε με την άσκηση πίεσης για να αλλάξει κατεύθυνση».
Το Ιράν ζήτησε να διαρκέσει η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ώστε «να σταματήσουν εντελώς» τα ισραηλινά «εγκλήματα» στη Λωρίδα της Γάζας.
«Ως Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν επιθυμούμε και ελπίζουμε, όπως και πολλές χώρες» η εκεχειρία «να εισέλθει σε μια βιώσιμη διαδικασία» και «να σταματήσουν εντελώς τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος», δήλωσε ο Νασέρ Κανανί εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
ΟΗΕ: Αίτημα να διεξαχθεί έρευνα για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα
Ειδικοί του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησαν σήμερα την έναρξη ανεξάρτητων ερευνών σχετικά με “κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας” που διαπράχθηκαν από όλα τα μέρη μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ.
Σε ανακοίνωσή τους, ο Μορίς Τίντμπαλ-Μπιντς, ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, και η Άλις Τζιλ Έντουαρντς, ειδική εισηγήτρια για τα βασανιστήρια, υπογραμμίζουν την ανάγκη οι έρευνες αυτές να είναι “γρήγορες, διαφανείς και ανεξάρτητες”.
Αυτοί οι ειδικοί έχουν λάβει εντολή από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, όμως δεν μιλούν εξ ονόματός του.
“Ανεξάρτητοι ερευνητές θα πρέπει να λάβουν τους απαραίτητους πόρους, την υποστήριξη και την πρόσβαση προκειμένου να διεξαγάγουν γρήγορες, εις βάθος και αμερόληπτες έρευνες για εγκλήματα που μπορεί να έχουν διαπραχθεί από όλα τα μέρη της σύγκρουσης”, ζήτησαν στην ανακοίνωσή τους ο Τίντμπαλ-Μπιντς και η Τζιλ Έντουαρντς.
“Η ευθύνη να διεξαχθεί έρευνα για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (…) είναι μια θεμελιώδης νομική υποχρέωση”, προσέθεσαν, κατά την τελευταία ημέρα της εκεχειρίας στη Γάζα πριν από μια ενδεχόμενη παράταση.
Η Λωρίδα της Γάζας πολιορκείται και εκθεμελιώνεται από ισραηλινούς βομβαρδισμούς επτά εβδομάδων σε αντίποινα για την πολυαίμακτη επίθεση που εξαπέλυσε το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, 1.200 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ισραηλινού στρατού, ο συνολικός αριθμός των ομήρων που συνέλαβε η Χαμάς κατά την επίθεση ανέρχεται σε 240. Από την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου, περίπου 40 αφέθηκαν ελεύθεροι με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων από φυλακές του Ισραήλ.
Σε αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ υποσχέθηκε να “εξαλείψει” τη Χαμάς. Στη Λωρίδα της Γάζας, 14.854 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 6.150 κάτω των 18 ετών, σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς.
Οι δύο εισηγητές του ΟΗΕ καλούν τη διεθνή κοινότητα να φροντίσει ώστε όλοι οι υπεύθυνοι για τις πιο σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων –ιδιαίτερα εκείνοι που βρίσκονται σε θέσεις διοίκησης– να “οδηγηθούν γρήγορα στη δικαιοσύνη”.
Εξηγούν επίσης πως τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι απαράγραπτα και υπόκεινται σε παγκόσμια δικαιοδοσία.
“Προτρέπουμε όλα τα κράτη να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο ταυτοποιώντας τους κύριους φερόμενους ως δράστες και συμβάλλοντας στο να διευκολυνθούν οι διώξεις χάρη στην αρχή της δικαστικής συνδρομής”, αναφέρουν.
Πηγή: euronews.com