Για εξοικονόμηση ενέργειας και της απαιτούμενης όχι ευκαταφρόνητης δαπάνης για τον δημοτικό φωτισμό περιοχών όπως η παραθαλάσσια περιοχή του Αγίου Γεωργίου και όχι μόνο, οι σε τοπικό επίπεδο κρατούντες επιλέγουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων…
Υπό ολοκλήρωση, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η σχετική μελέτη…
Φωτοβολταϊκό σύστημα και όλο το αυτόνομο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος έχει, ως γνωστόν, έχει τοποθετηθεί τοποθετηθεί στην ταράτσα του Δημαρχείου σε χώρο περίπου 40 τετραγωνικών μέτρων, με δυνατότητα επισκεψιμότητας από μαθητές σχολείων, φοιτητών για τη διεξαγωγή μαθημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το εν εικονιζόμενο εν λόγω έργο αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πλαισίων για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους δημόσιους λαμπτήρες φωτισμού του περιβάλλοντος χώρου του Δημαρχείου της Νάξου. Επίσης, εκτός από τον φωτισμό, για την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών και των επισκεπτών του νησιού τοποθετήθηκαν 2 πρίζες με οδηγίες χρήσεως για την ελεύθερη φόρτιση μικροσυσκευών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Laptop, κινητό, φωτογραφική μηχανή, βιντεοκάμερα, κ.λπ.), ώστε να αξιοποιηθεί το ελεύθερο ασύρματο ιντερνέτ που προσφέρεται στο χώρο από τον Δήμο Νάξου.
Εξάλλου, στην ταράτσα του μικρού Γυμνασίου Ηρακλειάς έχει εγκατασταθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 5kW. Το εν λόγω σύστημα εγκαταστάθηκε και τέθηκε σε λειτουργία στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, με περιβαλλοντικό περιεχόμενο, «Η ενέργεια για ζωή… ταξιδεύει» του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, που υλοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Άγονη Γραμμή Γόνιμη» και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Οι παραπάνω πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εντάσσεται στην υλοποίηση του έργου «Ανάπτυξη στάσεων με Φωτιστικά Σώματα τροφοδοτούμενα από Φωτοβολταϊκά Στοιχεία των Αστικών γραμμών Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων” στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη” και συγκεκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος – Αντιμετώπιση Κλιματικής Αλλαγής – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής.
Στο πλαίσιο του παραπάνω έργου εγκαταστάθηκαν και τέθηκαν προ δύο ετών όπως είναι γνωστό δεκάδες αυτόνομων συστημάτων φωτισμού στάσεων (αστικών λεωφορείων), τα οποία τροφοδοτούνται αποκλειστικά από φωτοβολταϊκή συστοιχία εγκατεστημένη στην οροφή κάθε στάσεως, που αναμφίβολα συμβάλλει στην ανάπτυξη του δικτύου στάσεων αστικής συγκοινωνίας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Οι στάσεις αυτές είναι εφοδιασμένες με αυτόνομα φωτιστικά τεχνολογίας LED, φωτοβολταϊκά panels, συσσωρευτές, ρυθμιστές-ελεγκτές φόρτισης και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό Α.Π.Ε. καθώς και τον μεταλλικό ιστό (πλαίσιο) της στάσεως.
Στο εν λόγω πρόγραμμα -θυμίσουμε- δικαίωμα συμμετοχής (στους σχετικούς διαγωνισμούς) έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή Ενώσεις φυσικών ή/και νομικών προσώπων, που: α) είναι εγκατεστημένα στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή είναι εγκατεστημένα στα κράτη – μέλη της Συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ή , β) είναι εγκατεστημένα στα κράτη – μέλη που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία περί Δημοσίων Συμβάσεων (Σ.Δ.Σ.) του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, η οποία κυρώθηκε από την Ελλάδα με το Ν. 2513/97 (ΦΕΚ Α΄139) υπό τον όρο ότι η σύμβαση καλύπτεται από την Σ.Δ.Σ. – ή γ) είναι εγκατεστημένα σε τρίτες χώρες που έχουν συνάψει ευρωπαϊκές συμφωνίες με την Ε.Ε. ή δ) έχουν συσταθεί με τη νομοθεσία κράτους – μέλους της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ ή του κράτους – μέλους που έχει υπογράψει τη Σ.Δ.Σ. ή της τρίτης χώρας που έχει συνάψει ευρωπαϊκή συμφωνία με την Ε.Ε. και έχουν την κεντρική τους διοίκηση ή την κύρια εγκατάστασή του ή την έδρα τους στο εσωτερικό μιας εκ των ανωτέρω χωρών τα οποία πληρούν τους όρους που καθορίζονται στις σχετικές παραγράφους (Δικαιολογητικά Συμμετοχής και Ελάχιστες Προϋποθέσεις Συμμετοχής) της διακηρύξεως.
Ευκαιρίας δοθείσης, να σημειωθούν και τα ακόλουθα:
-Η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων από αυτοπαραγωγούς θεσπίστηκε με την υπουργική απόφαση 358 της 31ης Δεκεμβρίου 2014 και αφορά στην εγκατάσταση σταθερών φωτοβολταϊκών συστημάτων για την κάλυψη ιδίων αναγκών από καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού.
-Ειδικά για νομικά πρόσωπα, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλου δημοσίου συμφέροντος σκοπούς, γενικής ή τοπικής εμβέλειας, η ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού συστήματος μπορεί να ανέρχεται έως και στο 100% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης.
-Τα φωτοβολταϊκά αυτά συστήματα μπορούν να εγκαθίστανται επί κτηρίων ή επί εδάφους, ή άλλων κατασκευών, περιλαμβανομένων και αυτών του πρωτογενούς τομέα (αγροτικές αποθήκες, κτηνοτροφικές μονάδες, κ.λπ.) σύμφωνα με την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία.
-Τα συστήματα εγκαθίστανται στον ίδιο χώρο με τις εγκαταστάσεις κατανάλωσης που τροφοδοτούν ή σε όμορο αυτής χώρο.
-Το φωτοβολταϊκό σύστημα αντιστοιχίζεται αποκλειστικά με έναν μετρητή κατανάλωσης, δηλαδή με τον μετρητή της εγκατάστασης κατανάλωσης την οποία τροφοδοτεί.
Το φωτοβολταϊκό σύστημα εγκαθίσταται στον ίδιο ή όμορο χώρο με την εγκατάσταση καταναλώσεως προς την οποία αντιστοιχίζεται (δεν είναι επιτρεπτός ο συμψηφισμός με καταναλώσεις του ιδίου φυσικού ή νομικού προσώπου σε άλλες θέσεις εγκαταστάσεως).