Γιάννης Κορρές: «Η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει τίποτα για τον πρωτογενή τομέα»
Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα στο νησί με τη μεγαλύτερη παραγωγή κτηνοτροφικών και γεωργικών προϊόντων στις Κυκλάδες είναι ανύπαρκτη σύμφωνα με τον επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» και Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Ο Γιάννης Κορρές μιλά στην εφημερίδα Κυκλαδική, τονίζοντας την ανάγκη παρεμβάσεων για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Νάξου, επισημαίνοντας πως θα έπρεπε να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
Του Λάμπρου Δεμερτζή
Ήθελα να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας κ. Κορρέ, με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις που βλέπουμε σε όλη τη χώρα. Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί ουσιαστικά στις Κυκλάδες που έχει μεγάλη παραγωγή στον πρωτογενή τομέα. Φαίνεται όμως ότι και στο νησί τα προβλήματα είναι πολλά.
Στη Νάξο περιμέναμε μεγαλύτερη κινητοποίηση, όπως συνέβη και με τους αγρότες παντού, γιατί, όπως είπατε και εσείς, είναι και το μεγαλύτερο νησί που στηρίζει τον πρωτογενή τομέα, αλλά εδώ υστερούμε στο θέμα των Συλλόγων και των Αγροτικών Συλλόγων. θα έπρεπε τουλάχιστον στο νησί να δώσουν το παρόν τους στις κινητοποιήσεις που θα κλιμακωθούν. Υπάρχει ναι μεν ένας Κτηνοτροφικός Σύλλογος, ο Μελισσοκομικός, αλλά έπρεπε να δρομολογηθούν και περαιτέρω Σύλλογοι. Θα θέλαμε να χαιρετίσουμε τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που γίνονται σ’ όλη τη χώρα, αλλά και σε επίπεδο ευρωπαϊκό με συμμετοχή από πολλές χώρες , όπως τη Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, ακόμα και Ρουμανία, Πολωνία και σε άλλες χώρες ακόμη, που καταδεικνύουν τα μεγάλα προβλήματα στον αγροτικό τομέα και την αιτία που έχει οδηγήσει τους αγρότες παντού να προβούν σε μαζικές κινητοποιήσεις και αυτή δεν είναι άλλη από την κοινή αγροτική πολιτική και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο και της πράσινης μετάβασης. Αυτές οι κατευθύνσεις δημιουργούν περαιτέρω εμπόδια στις καλλιέργειες και στην κτηνοτροφία, ανατροπές στις ενισχύσεις και συγκεκριμένα πετσόκομμα της βασικής ενίσχυσης με την αναθεώρηση τώρα της ΚΑΠ, εις βάρος των μικρών και μεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων προς όφελος των μεγαλο αγροτοκτηνοτρόφων και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Και πολύ περισσότερο στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο, όπου τα προβλήματα διογκώνονται ακόμα περισσότερο για τους κτηνοτρόφους και για τους αγρότες, με το κόστος των μεταφορικών να αυξάνει το κόστος της παραγωγής.
Το κόστος παραγωγής εδώ αυξάνεται με το κόστος των μεταφορικών, με τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια. Ζητούν να μην υπάρχει ο φόρος στο πετρέλαιο, το ρεύμα να πάει στα 7 λεπτά η κιλοβατώρα από 17 που έχει πάει τώρα και ένα σωρό άλλα ζητήματα, όπως οι επιδοτήσεις στα αγροεφόδια, λιπάσματα, ζωοτροφές, το αίτημα για κατάργηση του ΦΠΑ. Οι αγρότες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα που μας αφορούν όλους, γιατί στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους θησαυρίζουν επιχειρηματίες με την απογείωση των τιμών, από το χωράφι στο ράφι. Πολλές φορές οι αγρότες πωλούν και κάτω από το κόστος παραγωγής και στο ράφι τριπλασιάζεται, πενταπλασιάζεται, και ότι ανεβαίνει στο ράφι ξέρετε πολύ καλά ότι δεν κατεβαίνει μετά.
Εδώ η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει κάτι να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα, τους αγρότες. (Οι αγρότες) ζητούν να γίνουν υποδομές, αρδευτικά έργα. Εδώ στη Νάξο έχουμε μεγάλο πρόβλημα με το νερό, με την ανομβρία και δεν έχουν γίνει οι υποδομές ώστε να στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας. Επιπλέον, οι αγροτικοί δρόμοι, το έχουμε θίξει πολλές φορές και στα Δημοτικά Συμβούλια, δεν συντηρούνται καθόλου. Πώς θα πάει ο αγρότης στο χωράφι του, (με κίνδυνο) να σπάσει το αμάξι του; Επίσης, οι κτηνοτρόφοι μας, πληρώνουν μεγάλα ποσά για να σφάξουν τα ζώα τους. Τόσα χρόνια λέμε για τα σφαγεία ότι θα έπρεπε ο Δήμος να έχει προσωπικό να τους πληρώνει και να τα δουλεύουν. Επίσης πρέπει να λυθεί και το πρόβλημα με τα αρδευτικά, ώστε να υπάρχει νερό για να λειτουργήσει και η αγροτική παραγωγή. Πέρα από τα θέματα που είναι της αρμοδιότητας του Δήμου όμως, θα έπρεπε ο Δήμος -το έχουμε θίξει πολλές φορές- να ασκήσει πίεση στην Πολιτεία και για τα υπόλοιπα προβλήματα και αιτήματα των αγροτών.
Κ. Κορρέ μεγάλα έργα δεν ξεκίνησαν ή δεν ολοκληρώθηκαν όπως λιμάνι, αεροδρόμιο, το ζήτημα της ύδρευσης και έργα υποδομών στο φράγμα. Έργα τα οποία έχει ανάγκη το νησί αλλά βρίσκονται ακόμη στις καλένδες.
Εμείς το έχουμε πει πολλές φορές, όποιος και να ήταν στη δημοτική αρχή, η στρατηγική θα ήταν η ίδια, δηλαδή ο «καυγάς» γινόταν για επιμέρους διαχειρίσεις, αλλά όχι για τη γενική στρατηγική, είτε είναι ο κ. Λιανός είτε ήταν ο κ. Χατζηανδρέου στο τιμόνι του δήμου. Δεν θα άλλαζε κάτι , θα έβαζαν πλάτες στην κεντρική πολιτική που εφαρμόζεται τώρα στους δήμους και δεν θα άλλαζε κάτι για τους κατοίκους της του δήμου μας. Αυτό που χρειάζεται ο τόπος, και το λέγαμε και εμείς προεκλογικά, είναι μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση, είτε έχεις τη δημοτική αρχή, είτε είσαι μειοψηφία, (ώστε να υπάρχει αντίλογος) απέναντι σε αυτές τις πολιτικές που εφαρμόζονται με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κοινή αγροτική πολιτική και τα έργα που αφορούν ανάγκες του λαού σε υποδομές. Χρειάζονται υποδομές που να βελτιώνουν τις συνθήκες της ζωής των κατοίκων, να προστατεύουν κατ’ αρχάς τη ζωή και την υγεία των νησιωτών. Ένα βασικό ζήτημα είναι η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας. Βιώσαμε τις φωτιές στο νησί, μπορεί αν έχουμε ισχυρές βροχοπτώσεις να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα επίσης. Πρόκειται για σημαντικά έργα που δεν είναι γίνονται, δεν είναι επιλέξιμα, ακόμη και αν είχαμε άλλη δημοτική αρχή και δεν ήταν ο κ. Λιανός επικεφαλής,τ ην ίδια στρατηγική θα ακολουθούσαν, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις. Τα έργα που είναι επιλέξιμα σήμερα είναι η πράσινη μετάβαση, δηλαδή να γεμίσουν ανεμογεννήτριες, όχι ότι είμαστε εναντίον των ΑΠΕ, αλλά εμείς θεωρούμε ότι χρειάζεται άλλη διαχείριση. Προωθείται η ψηφιακή μετάβαση , όπως είδαμε και με την Amazon που ήρθε στο νησί.
Και σχετικά με το λιμάνι, όλα γίνονται ώστε να έρθει ένας επενδυτής και να το έχει έτοιμο, να επενδύσει και να τα διαχειρίζεται όλα, αλλά όχι προς καλυτέρευση όμως των αναγκών των κατοίκων.
Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι η ανάγκη για μια καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων.
Και με τα απορρίμματα ιδιωτικοποίηση και εκεί, είδαμε και με τον ΦΟΔΣΑ τι έγινε, που όλοι τον στήριξαν. Μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν αντίθετη γιατί ήταν ο Δούρειος Ίππος για την άλωση των απορριμμάτων από ιδιώτες. Και η αντίδραση που είδαμε, αυτά είχαν να κάνουν με τα εδώ δεδομένα, δηλαδή πιέσεις από εδώ τοπικά, μάθαιναν άλλα από άλλα νησιά, ότι δηλαδή θα έφερναν από άλλα νησιά απορρίμματα και κάπως ψηφοθηρικά ήταν αυτή η αντίδραση, αλλά όχι στην κεντρική ουσία που ήταν αυτή η ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων και με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Είχαμε και τη φωτιά στο ΧΥΤΑ -δεν ξέρουμε βέβαια την αιτία και θα πρέπει να διερευνηθεί, αλλά όταν μπαίνει στη μέση το κέρδος, όταν αποσκοπούν στο κέρδος οι ιδιώτες, δεν παίρνουν όλα τα μέτρα για το περιβάλλον που πρέπει να παίρνονται ώστε να προστατεύεται και να γίνεται μια διαχείριση πραγματικά προς όφελος των κατοίκων, με ένα εξοπλισμό με κρατική χρηματοδότηση.
Από απροσεξία δηλαδή λέτε ότι μπήκε η φωτιά ;
Όχι, δεν ξέρουμε πώς μπήκε. Θέτουμε ένα προβληματισμό, αν παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα όταν δίδονται στους ιδιώτες και για να σας πω ένα παράδειγμα- δηλαδή δεν είναι τυχαίο- που 14 εργοστάσια ανακύκλωσης έχουν πάρει πανελλαδικά φωτιά, δηλαδή είναι ένα εμπόρευμα που αν δεν το διαθέσουν προσπαθούν να το καταστρέψουν. Δεν είναι τυχαίο, δεν ξέρουμε, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι σκόπιμο, πώς μπήκε (η φωτιά) σε αυτά τα εργοστάσια αλλά βάζουμε τον προβληματισμό. Θέτουμε τον προβληματισμό, ότι από τη στιγμή που μπαίνει το κέρδος, δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα όπως πρέπει, όμως αν πάνε από το κράτος, ο δημόσιος φορέας, με επιστημονικά κριτήρια και κάνει οι μελέτες, προστατεύεται και το περιβάλλον και παίρνονται και όλα τα μέτρα προστασίας.