Της Δανάης Μαύρου
Ο Έπαρχος Νάξου και Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης – Υδατοδρομίων – Κρουαζιέρας – Ακτοπλοΐας – Αερομεταφορών στις Κυκλάδες, Γιάννης Μαργαρίτης, μιλάει στη Δανάη Μαύρου για την κατάσταση που επικρατεί αυτό το καλοκαίρι εν μέσω της πανδημίας.
Αναφέροντας πως στις Κυκλάδες το 25% του τζίρου προέρχεται από Έλληνες επισκέπτες, υπενθυμίζει πως στα χρόνια της οικονομικής κρίσης που πέρασε η χώρα μας αυτό το ποσοστό μειώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό και η κρίση που βιώνουμε σήμερα λόγω κορονοϊού είναι μεγαλύτερη και θα παρασύρει όλη την αγορά, προσθέτει.
“Όσον αφορά τη Νάξο, το ποσοστό των Ελλήνων που την επισκέπτεται είναι μεγαλύτερο και υπερβαίνει το 30% σε κανονικές συνθήκες. Φέτος όμως, εκτιμώ ότι ο τζίρος από τους Έλληνες θα κυμανθεί το πολύ στο 15% και στο 5% θα κυμανθεί από τους ξένους επισκέπτες. Ο φόβος που υπάρχει στον κόσμο λόγω του νέου κορονοϊού είναι αυτό που κατά κύριο λόγο έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση επισκεπτών. Γι αυτό και αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε το φόβο”, λέει ο Γιάννης Μαργαρίτης.
“Απογοητευτική η εικόνα στο λιμάνι της Νάξου κατά την αποβίβαση επισκεπτών”
Στο ερώτημα σε ποιο ποσοστό ανέρχεται αυτή την περίοδο η πληρότητα που υπάρχει σε καταλύματα στη Νάξο, απαντά, ότι μόλις αγγίζει το 15%.
Όσο για τον κόσμο που αποβιβάζεται καθημερινά στο λιμάνι, ο Έπαρχος Νάξου χαρακτηρίζει απογοητευτική την κατάσταση, με λίγες εξαιρέσεις κάποιων ημερών που αποβιβάζονται περισσότεροι λόγω κάποιας εορτής και είναι οι Ναξιώτες που διαμένουν στην Αθήνα.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι και το γεγονός, ότι πέρυσι στη Νάξο έφταναν πάνω από 30 πλοία και φέτος έχουμε περίπου 10 πλοία, ενώ τέτοια περίοδο πέρυσι φτάναμε τα 6 αεροπλάνα την ημέρα και 9 τα Σάββατα και αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 4 με 5 πτήσεις την ημέρα.
Παράλληλα, οι επισκέπτες που έφταναν στη Νάξο από Μύκονο και Σαντορίνη είναι πλέον ελάχιστοι, λέει ο Γιάννης Μαργαρίτης, αφού και σε αυτά τα νησιά φτάνει πλέον αεροπορικώς πολύ λίγος κόσμος, ενώ και εκεί μεγάλα ξενοδοχεία δεν άνοιξαν.
“Σημαντική η κίνηση στα μικρά νησιά”
Σημαντική για την εποχή είναι η κίνηση που έχουν μικρά νησιά, όπως η Δονούσα, η Σχοινούσα, η Ηρακλειά, η Σίφνος, το Κουφονήσι, από το μάλιστα πρόσφατα έφυγαν επισκέπτες και ήρθαν στη Νάξο γιατί εκεί δεν βρήκαν κατάλυμα, τονίζει ο Γιάννης Μαργαρίτης.
“Τα μεγάλα ξενοδοχεία δεν άνοιξαν – Κατακόρυφη μείωση τζίρου και στην εστίαση”
Οριακά στο 30% τοποθετεί ο κ. Μαργαρίτης το τζίρο στην εστίαση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το μήνα Ιούλιο πέρυσι, ενώ επισημαίνει πως οι ξενοδόχοι είναι προβληματισμένοι που άνοιξαν αφού όταν από τα 20 δωμάτια που έχει κάποιος είναι γεμάτα μόνο 2-3, δεν βγαίνουν τα έξοδα.
“Άλλωστε, τα τρία μεγάλα ξενοδοχεία στην πόλη της Νάξου έμειναν κλειστά, ενώ και άλλα ξενοδοχεία με 50 δωμάτια και πάνω, αλλά και μικρότερα, δεν άνοιξαν.”
Όσον αφορά την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, ο Έπαρχος Νάξου, αναφέρεται στο πλαίσιο που ισχύει και με βάση αυτό, όσοι δεν δουλέψουν θα πάρουν ένα μισθό για δυο τρεις μήνες.
“Οι προσλήψεις που έγιναν φέτος ήταν μόνο από τη Νάξο και δεν έγιναν προσλήψεις όπως τις προηγούμενες χρονιές από Αθήνα ή το εξωτερικό.”
Ο Γιάννης Μαργαρίτης επαναλαμβάνει την εκτίμηση που είχε εκφράσει από τον περασμένο Απρίλιο στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη, ότι η Νάξος θα έχει λίγο εγχώριο τουρισμό τον Αύγουστο, σημειώνοντας ότι δυστυχώς επιβεβαιώνεται.
Θεωρεί δε ότι τον Αύγουστο θα φτάσει η πληρότητα γύρω στο 50% τον Αύγουστο στη Νάξο, αν ληφθεί υπόψη και η σημαντική μείωση τιμών που έχει γίνει.
“Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καλύπτει συνεχώς τις ανάγκες όπου υπάρχουν”
Όσον αφορά το ποσό των 8 εκατ. ευρώ που θα διαθέσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την κάλυψη σε ανάγκες προσωπικού στις δομές υγείας των νησιών αρμοδιότητάς της, ο Γιάννης Μαργαρίτης, επισημαίνει ότι αυτό έπραττε η Περιφέρεια και στο παρελθόν και για δομές υγείας, για πολλούς αθλητικούς χώρους και πολυχώρους που χρηματοδότησε, παρ’ όλο που δεν ήταν της αρμοδιότητάς της.
“Όταν είσαι σε “πόλεμο” αυτό που σε ενδιαφέρει είναι να διαθέσεις χρήματα για την “άμυνα” και το υλικό που απαιτείται. Τώρα έχουμε έναν πόλεμο που λέγεται κορονοϊός και είναι ένας πόλεμος για την υγεία, ένας πόλεμος επιβίωσης. Έτσι και τώρα εν μέσω πανδημίας η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενισχύει για την κάλυψη αναγκών στις δομές υγείας και το πράττει συνεχώς όλο αυτό το διάστημα. Αυτήν την περίοδο κάθε εβδομάδα παραδίδω στο Νοσοκομείο Νάξου δεκάδες τεστ για το μοριακό
αναλυτή, που επίσης η Περιφέρεια έχει προσφέρει. Επίσης, το άλλο σημαντικό κομμάτι είναι η ενίσχυση για τον τουρισμό, που αποτελεί το 90% της οικονομικής δραστηριότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αφού με τη μεγάλη μείωση που έχει υποστεί λόγω κορονοϊού και ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος δεν θα πωλήσουν τα προϊόντα τους”, επισημαίνει ο Έπαρχος Νάξου.
“Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Τήρηση των πρωτοκόλλων υγείας από όλους”
Σχετικά με όσα φημολογούνται για πιθανά κρούσματα κορονοϊού που δήθεν δεν δημοσιοποιούνται, ο κ. Μαργαρίτης απαντά, πως ο ίδιος περνώντας καθημερινά από το ξενοδοχείο καραντίνας βλέπει κλειστά φώτα. “Κρούσμα δεν υπάρχει μέχρι στιγμής στο νησί, με το τελευταίο που εξετάστηκε και βρέθηκε ότι ήταν στο τέλος της ίωσης, χωρίς να έχουν υπάρξει άλλα. Πάντως και όταν υπάρξει ύποπτο κρούσμα υπάρχει συγκεκριμένη διαχείριση και δεν εφησυχάζουμε. Τηρούμε τα πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας”.
Ο κ. Μαργαρίτης, στο ερώτημα αν θεωρεί πως τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα, απαντά πως “ο ΕΟΤ ήρθε στη Νάξο και επισκέφθηκε πάρα πολλές επιχειρήσεις όπου σε αυτήν την επίσκεψη έγιναν αρχικά συστάσεις για την αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων, αλλά θα επανέλθει για έλεγχο το κλιμάκιο και σε περίπτωση που σε μια επιχείρηση διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται θα επιβληθεί τσουχτερό πρόστιμο.
Τα ξενοδοχεία τηρούν το πρωτόκολλο λειτουργίας εν μέσω της πανδημίας. Όσον αφορά την εικόνα που εκλαμβάνουμε όταν κυκλοφορούμε παρατηρούμε ότι δεν τηρούνται από όλους, ιδιαίτερα η νεολαία είναι πιο χαλαρή. Πρέπει να γίνουμε όλοι πιο αυστηροί και να τηρούμε και εμείς τα ατομικά μέτρα προστασίας, αλλά να ζητούμε να τηρούνται όπου διαπιστώνουμε πως αυτό δεν γίνεται”.
“Οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες στην τοπική οικονομία”
Όσον αφορά τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η κατακόρυφη τουριστική κίνηση, ο Γιάννης Μαργαρίτης εκτιμά πως οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρότατες, ιδιαίτερα δε για τους επιχειρηματίες που βρίσκονταν εν μέσω κάποιας επένδυσης, την οποία ξεκίνησαν γιατί οι προκρατήσεις που υπήρχαν τον Ιανουάριο παρουσίαζαν σημαντική αύξηση σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019.
“Από την άλλη υπάρχουν κάποιες χρηματοδοτήσεις που όμως κανένας ξενοδόχος δεν έχει λάβει ακόμη και το μόνο που ισχύει είναι αναστολή επιταγών. Αυτό πήγε πίσω και την υπόλοιπη αγορά. Έπρεπε να γίνει χρηματοδότηση των επιταγών σύμφωνα με τα στοιχεία της κάθε επιχείρησης όσον αφορά τις υποχρεώσεις που έχει προς τους προμηθευτές της. Αυτή τη στιγμή τα δάνεια έχουν πάει πίσω, έχουν αργήσει οι εκταμιεύσεις και εκτιμώ ότι θα ακολουθήσει ένας πολύ δύσκολος χειμώνας”.
“Οι επιχειρηματίες να είναι εγκρατείς”
Οι επιχειρηματίες να είναι εγκρατείς και να μη βιαστούν να επενδύσουν τα χρήματα που θα λάβουν, επισημαίνει ο κ. Μαργαρίτης.
“Ας τα κρατήσουν ώστε να συντηρηθεί η επιχείρηση για δυο χρόνια, γιατί του χρόνου μπορεί να είναι καλύτερη η κατάσταση από αυτή που είναι φέτος γιατί θα έχουμε συνηθίσει να ζούμε με αυτό που συμβαίνει, αλλά όχι καλύτερη σε μεγάλο βαθμό. Λίγο καλύτερη από φέτος. Η σεζόν που θα μπορέσουμε να ανακάμψουμε θα είναι, δυστυχώς, το καλοκαίρι του 2022, όπως άλλωστε λένε και όλες οι μεγάλες εταιρείες”, επισημαίνει καταλήγοντας ο Έπαρχος Νάξου και Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης – Υδατοδρομίων – Κρουαζιέρας – Ακτοπλοΐας – Αερομεταφορών στις Κυκλάδες, Γιάννης Μαργαρίτης.