Γιάννης Πολυχρονάκος: «Η πολιτεία επιβάλλεται να αφουγκράζεται τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης»
Με το Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης κ. Νικόλαο Λειβαδάρα συναντήθηκε κατά την επίσκεψή του στη Σύρο ο ο υπ. Βουλευτής Κυκλάδων και αν. Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Πολυχρονάκος.
Τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και γενικότερα της τοπικής κοινωνίας ήταν αυτά που κυριάρχησαν στη συνομιλία, ενώ συζητήθηκαν και τα θέματα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του νησιού και της έλλειψης στέγης, που δεν επιτρέπει σε δημόσιους υπαλλήλους αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο νησί.
Ο κ. Πολυχρονάκος τόνισε ότι «η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικοί Δήμοι έχει προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ και η νησιωτικότητα θα πρέπει να πάψει να αποτελεί καραμέλα που λιώνει μετά τις εκλογές. Πρέπει να σταματήσει να αντιμετωπίζεται ο νησιωτικός Δήμος όπως ένας αστικός Δήμος της ηπειρωτικής Χώρας. Χρειάζονται αποφάσεις, σχέδιο και αποτελεσματικές τομές που περιλαμβάνουν»:
Ο κ. Πολυχρονάκος, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Σύρου Ερμούπολης κ. Λειβαδάρα για την εποικοδομητική συζήτηση προσθέτοντας ότι: «τα προβλήματα των νησιών μας, μας ενώνουν, μα πολύ περισσότερο μας ενώνει η επιθυμία για την επίλυσή τους. Όμως, πρώτα απ΄ όλα η πολιτεία επιβάλλεται να αφουγκράζεται τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης».
1-Αλλαγή του τρόπου και των κριτηρίων κατανομής των ΚΑΠ για τους νησιωτικούς δήμους. Στα κριτήρια πρέπει να ενταχθεί η νησιωτικότητα, η γεωγραφική ασυνέχεια, η έλλειψη υποδομών και υπηρεσιών.
2-Εξαίρεση των μικρών ιδίως νησιωτικών δήμων από την απαγόρευση των προσλήψεων. Είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη προσωπικού, σήμερα υπάρχουν δήμοι στα νησιά μας χωρίς προσωπικό.
3-Αλλαγή του νόμου για τα δημόσια έργα στους νησιωτικούς δήμους. Σήμερα νησιωτικοί δήμοι που δεν έχουν προσωπικό στις τεχνικές υπηρεσίες, δεν μπορούν να συγκροτήσουν επιτροπές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν διαγωνισμοί και έργα.
4-Εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους νησιωτικούς δήμους που σήμερα βρίσκονται στα χέρια της Κεντρικής Κυβέρνησης και των Περιφερειών. Είναι ένας τρόπος για να σπάσουν οι αρμοί της γραφειοκρατίας, να δίνονται άμεσα λύσεις σε τοπικά προβλήματα.
5-Δημιουργία ειδικής μονάδας για παροχή τεχνικής υποστήριξης προκειμένου να έχουν διαχειριστική επάρκεια οι μικροί νησιωτικοί δήμοι και να χρηματοδοτούνται απευθείας από την Ε.Ε
6-Θεσμική κατοχύρωση της δυνατότητας των νησιωτικών δήμων να προσφέρουν οικονομικές παροχές σε γιατρούς, εκπαιδευτικούς και κρατικούς λειτουργούς που υπηρετούν σε δομές στα νησιά.
7-Αύξηση της πάγιας προκαταβολής που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι Πρόεδροι και τα τοπικά συμβούλια των χωριών για να αντιμετωπίζουν μικρά, καθημερινά προβλήματα και να δίνουν λύσεις.
8-Διαμόρφωση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τους νησιωτικούς δήμους με επαρκείς πόρους από το ΠΔΕ, το ΕΣΠΑ και το Ταμείου Ανάκαμψης για την ένταξη και χρηματοδότηση έργων.