Διαβάστε αναλυτικά την τοποθέτηση του κ. Πολυχρονάκου:
Η Νησιωτική Ελλάδα και ιδιαίτερα οι Κυκλαδίτες έχουν ‘’χορτάσει’’ από μεγάλα λόγια και υποσχέσεις.
Δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από αυτά που δικαιούνται. Και ένα από τα δικαιώματα τους που δεν μπορεί να τους εγγυηθεί το κράτος είναι το δικαίωμα στη δημόσια υγεία.
Να ξεκινήσουμε από τα μικρά νησιά , εκεί που στα περισσότερα πολυδύναμα ιατρεία υπάρχει μόνο ένας γιατρός.
Ένας γιατρός που κάνει εφημερίες 30 μέρες το μήνα , 24 ώρες το 24ωρο, που εξαντλεί τα όρια της αντοχής του, χωρίς να μπορεί να πάρει άδεια, χωρίς ρεπό.
Ένας γιατρός που αν χρειαστεί θαλάσσια ή εναέρια διακομιδή ασθενούς πρέπει να τον συνοδεύει, κάτι που σημαίνει ότι το νησί μένει χωρίς γιατρό μέχρι να επιστρέψει.
Ας πάμε όμως και στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, στα κατ΄ευφημισμό νοσοκομεία αλλά και στα Κέντρα Υγείας των Κυκλάδων, εκεί που η υποστελέχωση χτυπάει κόκκινο.
Έχουμε και λέμε:
-Το νοσοκομείο της Σύρου είναι υποστελεχωμένο, υπάρχουν ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες ενώ ανέστειλε τη λειτουργία της και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η μοναδική μονάδα που υπήρχε στις Κυκλάδες.
-Το νοσοκομείο της Σαντορίνης , που λειτουργεί με ένα υβριδικό καθεστώς, στερείται Παθολόγου, Καρδιολόγου, Ακτινολόγου. Υπάρχει ένας παιδίατρος, ένας νεφρολόγος, ένας γιατρός γενικής ιατρικής που πρέπει να εφημερεύουν διαρκώς.
-Το Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Νάξου, σε ένα νησί με πάνω από 20.000 κατοίκους, δεν έχει γυναικολόγο. Οι γυναίκες του νησιού αναγκάζονται να πάνε σε ιδιώτες ενώ για τις περιπτώσεις εγκυμοσύνης ή τοκετού πρέπει να ταξιδέψουν στην Σύρο ή στην Αθήνα.
Ανάλογες ελλείψεις υπάρχουν και στο Κέντρο Υγείας Τήνου, όπου εκεί εδώ και 10 μήνες δεν υπάρχουν γιατροί με κρίσιμες ειδικότητες όπως Παθολόγος, Πνευμονολόγος και Γενικός Ιατρός .
Μιλάμε για νησιά που αποτελούν τουριστικό προορισμό και την τουριστική περίοδο ο πληθυσμός αλλά και τα περιστατικά που χρήζουν ιατρικής φροντίδας πολλαπλασιάζονται.
Απέναντι σε αυτά τα υπαρκτά και σοβαρά προβλήματα, η κυβέρνηση όταν δεν αδιαφορεί, αυτοσχεδιάζει.
Γιατί τι άλλο από ένα τραγικό αυτοσχεδιασμό συνιστά η υπόθεση με τον προσωπικό γιατρό που είχαμε προειδοποιήσει ότι θα αποτύχει, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν γιατροί στις Κυκλάδες και ιδιαίτερα στα μικρά νησιά και στα ορεινά χωριά.
Ούτε λέξη φυσικά για σοβαρά κίνητρα προκειμένου να έρθουν γιατροί στα νησιά. Γιατί τα ευχολόγια δεν είναι σοβαρό κίνητρο.
Σοβαρά κίνητρα είναι ένας αυξημένος μισθός, ένα στεγαστικό επίδομα, φοροαπαλλαγές για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν στα νησιά. Μαζί με θεσμικά και βαθμολογικά κίνητρα.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπολογίζει το δημοσιονομικό κόστος, με τη διαφορά ότι σήμερα το κόστος για τις αεροδιακομιδές (επειδή δεν υπάρχουν γιατροί) είναι μεγαλύτερο. Κοστίζει εκατομμύρια στον έλληνα πολίτη.
Το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρωμένη προγραμματική πρόταση για την ανάπτυξη του τομέα της δημόσιας υγείας, ως ολοκληρωμένης δημόσιας υπηρεσίας, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας και με κίνητρα για τους γιατρούς που θα υπηρετούν στα νησιά.
Είναι μια πρόταση για το μέλλον, μια πρόταση που αξίζει να της δοθεί μια ευκαιρία. Όπως πρέπει να δοθεί και μια ευκαιρία στους νέους ανθρώπους.