Γιάννης Πολυχρονάκος: “Τρία ερωτήματα για τον προσεισμικό έλεγχο σχολείων και δημόσιων κτιρίων στις Κυκλάδες”
Στο ζήτημα του προσεισμικού ελέγχου σχολείων και δημόσιων κτιρίων στις Κυκλάδες αλλά και σε όλη τη χώρα αναφέρεται με παρέμβαση του ο αν. Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ:
Η σεισμική έξαρση στις Κυκλάδες έχει δημιουργήσει εύλογη ανησυχία.
Οι Δήμοι νησιών των Κυκλάδων ανακοίνωσαν το κλείσιμο των σχολείων, μπροστά στο φόβο να υπάρξει μια ισχυρή δόνηση.
Ο τομέας της πρόληψης και της αντισεισμικής προστασίας είναι σημαντικός σε αυτές τις περιπτώσεις. Και εδώ αρχίζουν και τίθενται τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσουν το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
Έχουμε και λέμε:
1ον) Με το άρθρο 265 του νόμου 5037/23, προβλεπόταν πρωτοβάθμιος και δευτεροβαθμιος προσεισμικός έλεγχος σχολείων και δημόσιων κτιρίων. Η πλατφόρμα για την καταγραφή τους ‘’ανοιγοκλείνει’’ εδώ και ενάμιση χρόνο.
Το ερώτημα είναι: έχει γίνει πρωτοβάθμιος και δευτεροβάθμιος έλεγχος στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια στις Κυκλάδες;
Πόσα κτίρια ελέγχθηκαν, ποια κρίθηκαν ότι χρήζουν επισκευών; Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο Ειρηνοδικείο της Νάξου, ένα κτίριο που βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, θα καταλάβει πολλά.
Αλλά, ας έχουμε μια απάντηση από τους Υπουργούς…. Υπάρχει απάντηση;
2ον) Υπενθυμίζω ότι το έργο του προσεισμικού ελέγχου κτιρίων χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 32 εκατομμύρια ευρώ.
Το ερώτημα είναι: σε ποιο βαθμό βρίσκεται η υλοποίηση του πρώτα στις Κυκλάδες και μετά σε ολόκληρη τη χώρα;
3ον) Μετά τη σεισμική έξαρση στις Κυκλάδες νιώθουν την ανάγκη τα Υπουργεία Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος , Υποδομών αλλά και ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας να προβούν σε έναν έλεγχο για το κατά πόσο όλα τα κτίρια στις Κυκλάδες ( δημόσια και ιδιωτικά) πληρούν τις προδιαγραφές του Αντισεισμικού Κανονισμού του 1985;
Ο Γιάννης Πολυχρονάκος είναι οικονομολόγος, αν. Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ και εκλεγμένο μέλος στην Εθνική Αντιπροσωπεία του Οικονομικού επιμελητηρίου Ελλάδος.