Γιάννης Σιώτος, απερχόμενος δήμαρχος Τήνου: «Η Τήνος δικαιώθηκε για τις ανεμογεννήτριες»
Και ενώ τα αιολικά πάρκα αποτελούν την επόμενη μεγάλη επένδυση της χώρας για την ηλεκτρική ενέργεια, όπως ανέφερε και στο συνέδριο του economist ο ‘Αρης Στεφάτος διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ (πρώην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων), στις Κυκλάδες έχουμε την πρώτη νίκη (μένει να δούμε αν θα είναι πύρρειος) σύμφωνα με τον δήμαρχο Τήνου απέναντι στις ανεμογεννήτριες, καθώς είχαμε την απόφαση του δικαστηρίου. Ο Γιάννης Σιώτος τονίζει πως «η απόφαση δικαιώνει πολυετείς αγώνες του Τηνιακού λαού».
Του Λάμπρου Δεμερτζή
Η απόφαση του δικαστηρίου όπως αναφέρει ο απερχόμενος δήμαρχος Τήνου δικαιώνει τους αγώνες των κατοίκων για την μη τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο νησί.
«Με πολλή χαρά ενημερώνω ότι με απόφασή του το Πρωτοδικείο Σύρου αναγνωρίζει την κυριότητα του Δήμου στην παράνομη διάνοιξη που οδηγεί στο Αιολικό Πάρκο της Ενεργειακής Κυκλάδων, αλλά και σε όλη τη δημοτική έκταση Υστερνίων και Καλλονής. Μετά την απόφαση αυτή ο Δήμος μπορεί να περιφράξει νόμιμα την έκταση της ως άνω παράνομης διάνοιξης, εμποδίζοντας την πρόσβαση στο ανωτέρω Αιολικό Πάρκο στα Πράσσα, η οποία πλέον μπορεί να συνεχιστεί, μόνον κατόπιν συμφωνίας του Δήμου ή νομικών ενεργειών πια της Ενεργειακής Κυκλάδων. Σε κάθε περίπτωση αυτή η απόφαση δικαιώνει πολυετείς αγώνες του Τηνιακού λαού, καθώς και τις διαχρονικές ενέργειες του Δήμου Τήνου, που από το 2016 μέχρι και σήμερα, έδωσε μία ολομέτωπη μάχη για την αποτροπή της τοποθέτησης έστω και των 3 αυτών ανεμογεννητριών, απέναντι ακόμα και σε παλαιότερες ατυχείς αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του τέως Δήμου Εξωμβούργου. Ο αγώνας μας δικαιώθηκε πανηγυρικά, κατοχυρώνοντας ταυτόχρονα στην ιδιοκτησία του Δήμου μία πολύ μεγάλη έκταση που είχε «μπει στο μάτι» αρκετών επίδοξων «επενδυτών». Τώρα πια, ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος ανήκει και τυπικά στον Δήμο. Οι πολίτες της Τήνου, ήταν μαζί μας σε όλη αυτήν την άνιση μάχη και θα ήθελα και προσωπικά να τους ευχαριστήσω για την συνδρομή του καθενός και της καθεμιάς ξεχωριστά».
Το αιολικό δυναμικό της χώρας ξεπερνά επίσης την εγχώρια ζήτηση
Στον αντίποδα των αντιδράσεων και των κινητοποιήσεων, έρχεται η πολιτεία όπου ανακοινώνει το πρόγραμμα για τα αιολικά πάρκα. «Έχουμε την μεγάλη μετάβαση, για πρώτη φορά η ανθρωπότητα την υλοποιεί. Λαμβάνουμε μέτρα υπέρ της Ενεργειακής μετάβασης. Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα για τα οποία θα γίνουν ανακοινώσεις αναφορικά με το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης τους» ανέφερε ο ισχυρός άνδρας της Οικονομίας. Ομοίως όπως ανέφερε το αιολικό δυναμικό της χώρας ξεπερνά την εγχώρια ζήτηση για καθαρή ενέργεια. Ο κ. Στεφάτος υπογράμμισε ότι δεν γίνεται προσπάθεια επιβράδυνσης της ενεργειακής μετάβασης αλλά υπάρχουν ευκαιρίες και μπορούν να διαμορφωθούν συνεργασίες σε όλο το φάσμα του ενεργειακού μίγματος που θα δώσουν λύσεις στην τρέχουσα αναταραχή της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας.
Greenpeace: «Όχι στη στείρα αντιπαράθεση»
Αντίθετη με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στις βραχονησίδες δήλωσε η Greenpeace. «Η αιολική ενέργεια είναι μία οικονομική τεχνολογία περιβαλλοντικού σκοπού που τη χρειαζόμαστε για να αντικαταστήσουμε τα ορυκτά καύσιμα», ανέφερε μεταξύ άλλων στο ethnos.gr o υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, Τάκης Γρηγορίου. «Ως τέτοια πρέπει να αναπτυχθεί στα κατοικημένα νησιά μας – όχι στις βραχονησίδες – με σωστούς όρους και με την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, η οποία κανονικά θα έπρεπε να συμμετέχει στο έργο (ενεργειακή κοινότητα)» και πρόσθεσε: «Η στείρα αντιπαράθεση και από τις δύο πλευρές δεν ωφελεί κανέναν και σίγουρα όχι τα παιδιά μας που βρίσκονται αντιμέτωπα με το φάσμα της ερημοποίησης της χώρας από την κλιματική αλλαγή».