Γιώργος Χότζογλου, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό –Τουρισμό: 60.000 κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό
Με 60.000 κενά ξεκινά η νέα τουριστική περίοδος σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον τουρισμό. Ο Γιώργος Χότζογλου επισημαίνει πως παρά το γεγονός ότι η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας αποτελεί ένα δυνατό κίνητρο για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, εν τούτοις φαίνεται πως θα υπάρξουν πολλά κενά και προβλήματα. Η σύμβαση αφορά τέσσερις κατηγορίες εργαζομένων για τους οποίους οι βασικοί μισθοί διαμορφώνονται από 1.1.2023 από 835,64 έως 911,34 ευρώ και από 1.1.2024 από 877,43 έως 956,91 ευρώ.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Τι σημαίνει αυτή η σύμβαση γενικότερα για τους απασχολούμενους;
Η σύμβαση αφορά καταρχάς τους ξενοδοχειακούς υπαλλήλους και για τον επισιτισμό θα ξεκινήσουμε τώρα τις διαπραγματεύσεις με τον κύριο Καββαθά.
Ουσιαστικά είναι μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη. Πλέον οι 10.550 περίπου ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, είτε είναι μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης που την υπέγραψε είτε όχι και οι περίπου 160.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι θα έχουν ίσους όρους αμοιβής και εργασίας σε όλη την Ελλάδα. Ουσιαστικά είναι η συνέχιση που έχει ξεκινήσει από το 2018 που κηρύσσονται συμβάσεις υποχρεωτικές στον κλάδο μας. Συνεχίστηκε το 2021 από τον κ. Χατζηδάκη και τώρα επεκτείνεται και αυτή για 2 χρόνια. Περιέχει αυξήσεις της τάξεως του 10,5% σωρευτικά για δύο έτη, 5,5 από 1/1/20 23 κι ένα 5% από 1/1 του 2024. Ουσιαστικά από 1 Ιανουαρίου του 2024 οι μισθοί μας φτάνουν εκεί που ήταν το 2011. Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι και για να πανηγυρίζουμε πολύ. Μας πήρε σχεδόν 12 χρόνια για να ξεπεράσουμε τα απόνερα από τα μνημόνια. Εμπεριέχει όμως και θεσμικούς όρους όπως είναι η διατήρηση επιδομάτων, καθώς για πρώτη φορά συμφωνήθηκε με τους εργοδότες και οι εργαζόμενοι από γραφεία ευρέσεως εργασίας, οι λεγόμενοι ενοικιαζόμενοι, να αμείβονται με τους μισθούς της κλαδικής σύμβασης και όχι με τον κατώτατο μισθό.
Αυτά θα αφορούν και τους νέους εργαζόμενους;
Βεβαίως, για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπάρχει μία διάταξη από προηγούμενες συλλογική σύμβαση εργασίας που λέει ότι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό προσαυξημένο κατά 15%. Τώρα θα ήταν 780. Υπολογίστε και το 15%, αλλά το κυριότερο είναι ότι παίρνουν ότι και οι υπόλοιποι, δηλαδή επίδομα γάμου, επίδομα σπουδών, επιδόματα εποχικότητας, προϋπηρεσίας που στον κλάδο μας δεν υπάρχουν τριετίες, υπάρχει ετήσια ωρίμανση για κάθε χρόνο. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι μέσα σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο απορρύθμισης της εργασιακής αγοράς και στη χώρα μας είναι κάτι πολύ θετικό. Βέβαια το πρώτο βήμα έγινε. Ακολουθεί το δεύτερο που είναι η εποπτεία εφαρμογής της σύμβασης. Δηλαδή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Ο ΣΕΠΕ, η νέα ανεξάρτητη αρχή να βγει επιτέλους και να κάνει ελέγχους για να δει αν εφαρμόζονται στην πράξη.
Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Και κάτι τελευταίο: Υπάρχουν αυτά τα κενά που διαβάζουμε στον επισιτισμό και στον τουρισμό για 100–120.000 κενές θέσεις εργασίας;
Όχι, είναι μεγάλο το νούμερο. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πέρσι η σεζόν έκλεισε με περίπου 60.000 κενές θέσεις εργασίας. Ανησυχητικό όμως είναι ότι με την διαδικασία επαναπρόσληψης που γίνεται μέσω των οικείων σωματείων κάθε Γενάρη, διαπιστώσαμε ότι οι αιτήσεις επαναπρόσληψης είναι μειωμένες κατά 25% σε σχέση με αυτές του 2022. Άρα εμείς θεωρούμε ότι έχουμε παγιωθεί σε ένα κενό θέσεων περίπου 60.000. Δυστυχώς όμως με αυξητικές τάσεις. Είχαμε πει στην κυβέρνηση, με το δημόσιο διάλογο και την άποψή μας ότι πρέπει να γίνουν δύο σημαντικές κινήσεις για να επιστρέψουν εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες του κλάδου. Λοιπόν έγινε το πρώτο με την κήρυξη της σύμβασης ως υποχρεωτικής. Το δεύτερο έχει να κάνει με την επαναφορά της εφαρμογής του επιδόματος ανεργίας τους χειμερινούς μήνες στα προ μνημονίου επίπεδα. Γιατί από το 2013 το επίδομα ανεργίας έχει περιοριστεί μόλις σε τρεις μήνες. Άρα, αν κάποιος απολύθηκε από τη δουλειά του τον Σεπτέμβριο, επιδοτείται μέχρι τον Δεκέμβριο και από το Δεκέμβριο μέχρι το Μάιο είναι χωρίς εισόδημα. Το ίδιο και για αυτούς που θα απολυθούν Οκτώβριο που είναι η καλύτερη περίπτωση αυτή διότι θα επιδοτηθούν μέχρι Γενάρη. Αλλά και πάλι μέχρι το Μάιο είναι χωρίς εισόδημα. Θα πρέπει λοιπόν να ισχύσουν αυτά για να δοθεί κίνητρο να επιστρέψουν οι επαγγελματίες του κλάδου στη δουλειά τους.