Τουλάχιστον άστοχη και ατυχής η παρέμβαση Συρμαλένιου για το Νεώριο. Η δημιουργία διχασμού των κατοίκων για το ζήτημα του Νεωρίου, έχει την υπογραφή του Νίκου Συρμαλένιου. «Όλη αυτή η κατάσταση δημιούργησε εμφυλιοπολεμικό κλίμα στην Σύρο με ορατό τον κίνδυνο της διάρρηξης της κοινωνική συνοχής στο νησί» αναφέρει ο πρώην δήμαρχος του νησιού και πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γ. Μαραγκός τονίζει ότι χωρίς να έχει επαρκή στοιχεία ο βουλευτής Κυκλάδων, αυτό που έκανε ήταν να «πυροβολήσει τα πόδια του». Όλα όμως ξεκαθαρίστηκαν από την έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ, και θα έπρεπε ο Νίκος Συρμαλένιος να βγει και να τοποθετηθεί ώστε να κλείσει οριστικά το θέμα το οποίο δίχασε την Σύρο, αλλά την στιγμάτισε και τουριστικά» αναφέρει ο Γιώργος Μαραγκός.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Ας ξεκινήσουμε την συζήτησή μας σχετικά με τα όσα συμβαίνουν τόσο καιρό στην Σύρο. θα έλεγε κανείς ότι είναι όχι τόσο πρωτόγνωρα αλλά είναι πολύ νωρίς για την προεκλογική περίοδο που αφορά τις δημοτικές εκλογές. Υπάρχει μια αναστάτωση, ένας δήμαρχος ο οποίος λέει ότι δεν θα κατέβω ξανά υποψήφιος αλλά δεν θα εξηγήσω τους λόγους ακόμη. Γίνεται μεγάλη ζύμωση. Εσείς φύγατε σχετικά νωρίς από την τοπική αυτοδιοίκηση. Για όλο αυτό το κλίμα τώρα που είστε «εκτός» και μπορείτε να κάνετε τα σχόλιά σας, θα ήθελα την γνώμη σας.
Ξεκινάω από το τελευταίο το οποίο είπατε. Μπορεί να είμαι θεσμικά εκτός, δηλαδή δεν έχω την αρμοδιότητα του αιρετού μέλους του δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αλλά παραμένω κοντά ως ενεργός και ενδιαφερόμενος πολίτης για τα πράγματα και τις εξελίξεις στο νησί μου και βέβαια και με την πρώην παράταξή μου, τους δημοτικούς συμβούλους. Αλλά και με τον ίδιο τον επικεφαλής, τον Αλέξη Αθανασίου, έχω μια άριστη σχέση, μια συνεργατική σχέση και έχουμε τακτική επικοινωνία για να ανταλλάσσουμε απόψεις, για να μπορώ και εγώ να διατυπώνω και να εκφράζω την άποψή μου την οποία και μοιράζομαι με τους πρώην συναδέλφους στην παράταξη και στον δήμο Σύρου Ερμούπολης. Άρα λοιπόν μπορώ να πω ότι είμαι όχι θεσμικά, αλλά ουσιαστικά μέσα στα πράγματα.
Πολύ συχνά σχολιάζετε τα όσα συμβαίνουν στην Σύρο, διαβάζουμε άρθρα σας, θέλω να πω ότι ασχολείστε και γνωρίζετε τι συμβαίνει στο νησί.
Βεβαίως και γνωρίζω. Και όσον αφορά τη δήλωση του δημάρχου, του Νίκου Λειβαδάρα αναφορικά με την μη συμμετοχή του εκ νέου στην θέση υποψηφιότητας δημάρχου για την νέα δημοτική περίοδο και τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, ουσιαστικά πρόκειται για το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δήλωσης αποχώρησης εκ μέρους του, υπό την έννοια ότι πολύ νωρίτερα γνωρίζοντας τα πράγματα εδώ στην Σύρο, με βάση το χρονικό σημείωμα της επίσημης ανακοίνωσής του, ξέραμε ότι δεν θέλει, ότι δεν έχει την διάθεση να επαναθέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος. Ουσιαστικά δηλαδή, μετά τον πρώτο – δεύτερο χρόνο της τρέχουσας δημοτικής θητείας ο κύριος Λειβαδάρας έχει λάβει τις αποφάσεις του, τις οποίες βέβαια δεν χρησιμοποίησε με σαφήνεια στην ανακοίνωσή του. Επί της ουσίας ο λόγος τον οποίο επικαλείται για τη μη θέση νέας υποψηφιότητας είναι προσωπικοί λόγοι αρχής οι οποίοι του επιβάλουν να μην θέσει ξανά υποψηφιότητα. Ο καθένας μπορεί να κάνει τις ερμηνείες του, παρόλα αυτά είναι θέμα δικό του και τις παράταξής του περισσότερο. Και πολύ περισσότερο για εμένα που ουσιαστικά έχω αποχωρήσει και θεσμικά από την αυτοδιοίκηση και δεν μου πέφτει κανένας λόγος να ερμηνεύσω ή να σχολιάσω τη δική του προσωπική απόφαση.
Δεν πέφτει λόγος όμως κύριε Μαραγκέ στους πολίτες της Σύρου όταν στον δεύτερο χρόνο της θητείας μιλάμε για έναν υπό παραίτηση δήμαρχο; Δεν παίζει ρόλο αυτό;
Παίζει ρόλο όσον αναφορά στην δυναμική την οποία μπορεί να εμφανίσει η παράταξη της δημοτικής αρχής αλλά και ο δήμαρχος ο ίδιος. Υπό την έννοια ότι όταν έχεις πάρει τις αποφάσεις σου για μη συμμετοχή εκ νέου στις δημοτικές εκλογές και στην διεκδίκηση δεύτερης δημοτική θητείας καταλαβαίνουμε όλοι ότι αυτό βεβαίως έχει και επίπτωση στην αποδοτικότητα και στην συνέπεια της δημοτικής αρχής. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο χρόνος μια δημοτικής θητείας είναι πολύ βραχύς για να μπορέσει μια παράταξη και ένας δήμαρχος να ενημερωθεί καταρχήν για τα ζητήματα του νησιού και του δήμου, να πραγματοποιήσει ας πούμε τον σχεδιασμό του με βάση το όραμά του, να ωριμάσουν κάποια έργα. Ουσιαστικά στην δεύτερη δημοτική θητεία έχεις την δυνατότητα να ξεδιπλώσεις αυτόν τον σχεδιασμό και να υλοποιήσεις τα οράματά σου. Ξέρουμε λοιπόν ότι σε μια νέα δημοτική θητεία -πολύ δε περισσότερο από την στιγμή που αυτή η θητεία είχε και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Δεν τα ρίχνουμε όλα στον covid , αλλά οφείλουμε να είμαστε δίκαιοι και να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η διετία ήταν μια διετία μη κανονικότητας και για την αυτοδιοίκηση και για την κεντρική πολιτική σκηνή. Άρα λοιπόν το να βγει ένας δήμαρχος και να λέει ότι «δεν μπόρεσα να παράγω το έργο που ήθελα και αποχωρώ», ε καταλαβαίνετε ότι ουσιαστικά, πρόκειται για λευκή πετσέτα. Αυτό είναι δυστυχές για το νησί μας, πάρα πολύς κόσμος έχει απογοητευτεί από τις επιδόσεις και από την γενικότερη παρουσίαση της δημοτικής αρχής. Όπως καταλαβαίνετε έναν χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές κυοφορούνται διεργασίες μεταξύ προσώπων για τον σχηματισμό παρατάξεων δημοτικών που θα διεκδικήσουν την νίκη στις επόμενες δημοτικές εκλογές και την είσοδο στο δημοτικό συμβούλιο. Μένει να δούμε πώς αυτές οι διεργασίες θα προχωρήσουν, εάν προχωρήσουν και πως θα σχηματοποιηθεί το περιβάλλον στην τοπική αυτοδιοίκηση. Με ποιους σχηματισμούς, με ποιες παρατάξεις, με ποιες ομάδες πολιτών για να μπορούν και οι δημότες της Σύρου να αξιολογήσουν τους καλύτερους οι οποίοι κατά την κρίση τους θα μπορέσουν να τους εκπροσωπήσουν στο δημοτικό συμβούλιο.
Έχετε σκεφθεί το come back εσείς;
Το come back όσον αναφορά τα πράγματα στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, το έχω ξεκαθαρίσει -νομίζω πιο κρυστάλλινα δεν γίνεται. Εξ αρχής ασχολούμαι με τα κοινά με την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, είχα πει και στους συνεργάτες μου και στους δημότες πάρα πολλές φορές ότι για εμένα δύο δημοτικές θητείες είναι υπέρ αρκετές ώστε να μπορέσει κάποιος να διοχετεύσει αυτή την ενέργεια και την παραγωγικότητά του στον δήμο, να σχεδιάσει και να κάνει πράγματα. Στην πρώτη δημοτική θητεία μας, είμασταν η πλειοψηφία στον δήμο, η δημοτική αρχή δηλαδή, στην δεύτερη δημοτική θητεία μας κινηθήκαμε να υπηρετήσουμε τον δήμο από την θέση της μείζονος αντιπολίτευσης, ο οποίος είναι ένας κρίσιμος ρόλος και αυτός υπό την έννοια ότι οφείλει να κάνει παραγωγική και γόνιμη αντιπολίτευση, να ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά της δημοτικής αρχής και να έχει προσθετικό ρόλο στα πράγματα και στην πορεία και στην ανάπτυξη του νησιού. Νομίζω ότι και αυτό το υπηρετήσαμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, όσο καλύτερα μπορούσαμε και άρα λοιπόν για εμένα ο κύκλος της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει κλείσει οριστικά.
Ωραία, άρα είμαστε στην κεντρική πολιτική σκηνή πια.
Το συμπέρασμα αυτό από πού;
Δια της εις άτοπον επαγωγής! Εκεί πάει τώρα το μυαλό του καθενός νομίζω…
Έχει υπάρξει όλο αυτό το διάστημα μια παραφιλολογία, έχουν υπάρξει εικασίες ή δημοσιεύματα. Θα σας πω λοιπόν τι συμβαίνει γιατί δεν θέλω να κρύβομαι. Καταρχήν δεν κρύβω και είμαι πολύ χαρούμενος και υπερήφανος για αυτό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, είμαι μέλος του της ΟΜ Σύρου από τον Μάρτιο του 2022. Μπορώ να πω ότι τα τελευταία χρόνια και κατά την διάρκεια της δημοτικής μας θητεία ως δήμαρχος αλλά και μετέπειτα, τόσο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τον Αλέξη Τσίπρα όσο και τα στελέχη και συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, έχουμε σχέσεις οι οποίες διαπνέονται από εκτίμηση άρα λοιπόν ουσιαστικά επενδύω πάρα πολύ στον ανθρώπινο παράγοντα. Νιώθω καλά, έχουμε συνεργαστεί, έχουμε κάνει πράγματα για το νησί μας και για τις Κυκλάδες και από την θεσμική μου ιδιότητα του τέως δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης και του τέως αντιπροέδρου της ένωσης δήμων νοτίου Αιγαίου άρα λοιπόν και μετά την αποχώρησή μου οφείλω να είμαι σαφής. Από την συνέντευξη τύπου που έδωσα τον Φεβρουάριο του 2022, υπάρχουν διεργασίες, έχουν γίνει ζυμώσεις με ανθρώπους από τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μπορέσω να έχω ενεργό συμμετοχή στα πράγματα του ΣΥΡΙΖΑ κάτι το οποίο το επιδιώκω και νομίζω ότι δεδομένων των συνθηκών το έχουμε πετύχει αυτό τους τελευταίους 5 – 6 μήνες. Εχω υποβάλει βουλευτική υποψηφιότητα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, με τις διαδικασίες τις καταστατικές του ΣΥΡΙΖΑ και άρα λοιπόν τόσο η δική μου αίτηση υποψηφιότητας, όσο και άλλες αιτήσεις υποψηφιότητας που έχουν υποβληθεί και από άλλους ενδιαφερόμενους βρίσκονται αυτή την περίοδο στο στάδιο της αξιολόγησης. Το αν θα είμαι τελικά ή όχι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αυτό είναι κάτι το οποίο θα προκύψει αφενός από την αξιολόγηση του αναφερόμενου αιτήματός μου τόσο από τον πρόεδρο, όσο και από τα όργανα του κόμματος και αφετέρου μέσα από μια συζήτηση την οποία θα επιδιώξω, προκειμένου να βεβαιωθώ και εγώ ότι υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε να μπορώ να είμαι χρήσιμος πάνω από όλα και στον τόπο μου αλλά και στο κόμμα.
Οι διεργασίες αυτές προφανώς εννοείτε ότι αφορούν το κόμμα, ότι αφορούν τα στελέχη τα εσωτερικά. Ομως εμείς οι δημοσιογράφοι μπορούμε πιο εύκολα να πούμε κάποια πράγματα τα οποία αισθανόμαστε. Και το λέω αυτό γιατί απέναντί σας ουσιαστικά έχετε τον κύριο Συρμαλένιο. Αρα εδώ θέλω να πάμε, γιατί ουσιαστικά κανείς δεν ξέρει πως θα διαμορφωθούν οι έδρες αλλά το γερό χαρτί που εσείς έχετε εσωτερικά απέναντί σας, νομίζω είναι ο κύριος Συρμαλένιος.
Μπορεί δικαιωματικά ή ηθικά, αν το θέτουμε σε αυτή την διάσταση. Παρόλα αυτά και παρότι είναι εν ενεργεία βουλευτής σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, για κανέναν υποψήφιο, εάν και εφόσον δεν υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις, δεν μπορεί να υπάρξει κάποιο δεδομένο. Ο κύριος Συρμαλένιος και εγώ, κάθε ένας ο οποίος ενδιαφέρεται θα μπει στην πλάστιγγα του κόμματος. Άρα αυτή τη στιγμή μπορούμε μόνο να θεωρητικολογούμε. Οπως έχω δηλώσει και στον πρόεδρο τον ίδιο με τον οποίο είχαμε κάποια επικοινωνία το προηγούμενο διάστημα και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στο οποίο είχα την τιμή να με προσκαλέσει ο ίδιος και να ανταλλάξουμε απόψεις και με στελέχη του κόμματος, το λέω και σε σας, ότι έχω δηλώσει το ενδιαφέρον και την επιθυμία μου να στηρίξω την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να υπάρξει η κυβερνητική αλλαγή και η κυβερνητική απαλλαγή από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο κόσμος βιώνει πραγματικά πολύ δύσκολες καταστάσεις και παρότι όπως είπα και προηγουμένως δεν παραγνωρίζουμε τις ιδιαίτερες συνθήκες οι οποίες επικρατούν και παγκοσμίως με την ενεργειακή ακρίβεια, με τον πόλεμο, οφείλουμε να παραδεχτούμε αντικειμενικά σκεπτόμενοι, ότι η κυβέρνηση της Νέας δημοκρατίας με τις πολιτικές τις οποίες εφαρμόζει, έχει φέρει σε πάρα πολύ δύσκολη θέση μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες. Ιδιαίτερα σε κρίσιμους τομείς όπως είναι ο τομέας υγείας, ο τομέας παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας και της αλληλεγγύης, δεν έχει πράξει κάποιο έργο το οποίο να φέρει ένα αποτέλεσμα στους πολίτες της χώρας, με αποτέλεσμα όπως σας είπα πολύς κόσμος να τα βγάζει πέρα πραγματικά δύσκολα και ιδιαίτερα οι πιο αδύναμες οικονομικά και κοινωνικά ομάδες στην χώρα μας. Αυτή λοιπόν η κατάσταση νομίζω ότι πρέπει να λάβει ένα τέλος. Όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας στον λόγο του, «το σύνθημα και το διακύβευμα, είναι εφιάλτης δίχως τέλος σε αυτές τις εκλογές», νομίζω ότι πάρα πολύς κόσμος έχει αντιληφθεί την χρησιμότητα της κατάστασης και αν μη τι άλλο όλοι μας -μηδενός εξαιρουμένου, βάζω και τον εαυτό μου μέσα-, οφείλουμε να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια, για την αλλαγή της σελίδας στην χώρα μας. Εγώ ασπάζομαι το αξιακό πλέγμα του ΣΥΡΙΖΑ και νομίζω ότι κάθε δημοκρατικός και προοδευτικός πολίτης ο οποίος συμμερίζεται και ασπάζεται τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αντιλαμβάνεται και την δυσκολία την οποία βιώνει η χώρα μας και οι Έλληνες πολίτες, οφείλει να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση. Σε λίγο καιρό πιστεύω κύριε Δεμερτζή ότι θα υπάρξει ανακοίνωση των ονομάτων και των επίσημων βουλευτικών υποψηφιοτήτων, άρα νομίζω ότι σε αυτό το χρονικό σημείο κάνεις δεν θα μπορεί να πει κάτι παραπάνω και δεν θα ήταν ηθικό να προδικάσει πράγματα διότι περισσότερο πρόβλημα θα δημιουργούνταν πάρα κάποια θετική εξέλιξη.
Πάμε και σε ένα θέμα που απασχόλησε την Σύρο και αναφέρομαι σε αυτά τα δημοσιεύματα στις διαμαρτυρίες, στις επερωτήσεις στην βουλή, για το βυθό του λιμανιού της Σύρου. Έρχεται λοιπόν το ΕΛΚΕΘΕ και θα έλεγα βάζει τέλος σε αυτή την ιστορία, σε αυτή την παραφιλολογία. Πόσο κακό έκανε όλο αυτό στο νησί;
Καταρχήν να πω ότι όπως αποδεικνύεται εκ τον υστέρων -κάτι το οποίο οφείλουμε να έχουμε στο μυαλό, η παρέμβαση του Νίκου Συρμαλένιου για το ζήτημα αυτό ήταν τουλάχιστον ατυχής και άστοχη, δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο και εκ των πραγμάτων και με βάση την μελέτη και την γνωμάτευση του αρμόδιου επιστημονικού φορέα που είναι το ΕΛΚΕΘΕ, για τον έλεγχο της καθαρότητας των υδάτων του λιμένα της Ερμούπολης, αποδεικνύεται ότι πολύ απλά ήταν πολύ κακό για το τίποτα. Ηταν κάτι περισσότερο γιατί όλα αυτά, όλο αυτό το διάστημα τα τελευταία περίπου δύο χρόνια, σηκώθηκε σκόνη σχετικά με την ρύπανση του λιμένα και εμείς το ζήσαμε περισσότερο στην Σύρο. Όλη αυτή η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός εμφυλιοπολεμικού και διχαστικού κλίματος στο νησί μας, με ορατότατο κίνδυνο για την διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής στην Σύρο. Δημιουργήθηκε σύγχυση μεταξύ των κατοίκων αναφορικά και με την σοβαρή μη περιβαλλοντική επιβάρυνση του λιμένα της Ερμούπολης και εννοώ την ανεπανόρθωτη δυσφήμηση της τουριστικής εικόνας και της Σύρου αλλά, όπως απεδείχθη και από την μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ, τη δυσφήμηση και την άδικη στοχοποίηση του ναυπηγείου της Σύρου το οποίο βέβαια όλοι «φωτογράφιζαν» παρότι δεν το έλεγαν. Τη στιγμή που η ίδια η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί ανερεθρίαστα να προσκομισθεί πολιτικά οφέλη από την επαναλειτουργία του ναυπηγείου της Σύρου, το οποίο να μην ξεχνιόμαστε απασχολεί πάνω από 500-600 εργαζομένους, άρα λοιπόν δημιουργεί ένα σημαντικό οικονομικό αντικείμενο σε τοπικό επίπεδο, αλλά ουσιαστικά αποτελεί την αφετηρία μιας προσπάθειας για την αναζωογόνηση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητα στην χώρα μας. Ουσιαστικά η πανελλαδοποίηση του ναυπηγείου έχει και άμεσο οικονομικό αντίκτυπο για την χώρα αλλά δίνει και το στίγμα στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η χώρα μας για να αναζωογονήσει κάποιες παραγωγικές δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να συνεισφέρουν προσθετικά στον οικονομικό πλούτο. Ολοι μας γνωρίζουμε και ιδιαίτερα εδώ στην Σύρο ότι η συνεισφορά της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν καταλυτική για την επανεκκίνηση του ναυπηγείου, δηλαδή αν μου λέγατε να δώσω ένα ποσοστό συνεισφοράς των δύο κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δημοκρατίας θα έδινα 90-10% ή 95-5%. Παρότι για πολύ κόσμο αυτό μπορεί να μην έχει τόσο σημασία, γιατί σημασία έχει η ουσία η οποία είναι η επαναδραστηριοποίηση των ναυπηγείων. Βλέπουμε λοιπόν ότι με την πρωτοβουλία του Νίκου Συρμαλένιου, χωρίς να έχει επαρκή στοιχεία, ουσιαστικά εντάθηκε αυτή η σύγχυση και αυτό το εμφυλιοπολεμικό κλίμα στο νησί και δημιουργήθηκαν διχαστικές πρακτικές και δίπολα του στιλ όλοι από την μια και το ναυπηγείο από την άλλη, γεγονός το οποίο μόνο καλό δεν προσέφερε στο νησί.
Γιατί πήγε να τορπιλίσει όλη αυτή την προσπάθεια ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αφού όπως είπατε και εσείς, όλη η προσπάθεια για την επανασύσταση και την
επαναλειτουργία του ναυπηγείου έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά πυροβολεί στα πόδια του.
Πυροβολείς τα πόδια σου, ουσιαστικά είναι σαν να δίνεις μια κλοτσιά και να χύνεις την καρδάρα με το γάλα. Δηλαδή τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία χωρίς πραγματική συνεισφορά στο γεγονός της επαναδραστηριοποίησης των ναυπηγείων στην Σύρο, έρχεται και προσπαθεί να το οικειοποιηθεί πλήρως αυτό το γεγονός, αυτός που ηθικά ούτως ή άλλως θα έπρεπε να απολαμβάνει αυτά τα οφέλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται δια του κυρίου Συρμαλένιου και τι κάνει; Πυροβολεί τα πόδια του. Ήταν λοιπόν άστοχη και ατυχής αυτή η παρέμβαση και η άδικη στοχοποίηση του ναυπηγείου. Και εκ του αποτελέσματος, με την μελέτη ενός διαπιστευμένου επιστημονικά και θεσμικού φορέα όπως το ΕΛΚΕΘΕ, το οποίο ανέφεραν τόσο η πλευρά του ναυπηγείου όσο και η πλευρά του παρατηρητηρίου στην Σύρο, άρα λοιπόν ενός φορέα ο οποίος έχαιρε και χαίρει της αποδοχής όλων των «αντιμαχόμενων» πλευρών για το ζήτημα, μπαίνει ένα οριστικό τέλος σε όλη αυτή την διαμάχη και την αναστάτωση που υπήρχε, που όμως η ζημιά εδώ και δύο χρόνια έχει γίνει για το νησί. Άρα λοιπόν νομίζω ότι το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει ο κύριος Συρμαλένιος και με βάση τα τελευταία αποτελέσματα είναι να κάνει μια επανατοποθέτηση και μια αυτοκριτική αν θέλετε για το ζήτημα αυτό και να κλείσει οριστικά το θέμα ώστε να μπορέσει και το νησί να προχωρήσει σε ρυθμούς κανονικότητας αλλά και του ίδιου του ναυπηγείου, το οποίο κακά τα ψέματα είναι μια δραστηριότητα βιομηχανική μέσα στην καρδιά του αστικού ιστού. Έχουμε ζήσει οι Συριανοί και εγώ ο ίδιος προσωπικά, την λειτουργεία του ναυπηγείου και προηγούμενες δεκαετίες αναφορικά με τον τρόπο τον οποίο λειτουργούσε και με την περιβαλλοντική συμμόρφωση και αντιμετώπιση. Οφείλουμε λοιπόν να ομολογήσουμε ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια, 4 χρόνια, γίνονται πραγματικά προσπάθειες για κατά το δυνατόν περιορισμό στο ελάχιστο τουλάχιστον της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Άρα λοιπόν να είμαστε δίκαιοι και να μπορούμε να αναγνωρίζουμε και την συνεισφορά την προσωπική στην οικονομική πραγματικότητα και στην ανάπτυξη του νησιού και της χώρας αλλά από την άλλη και στην προσπάθεια την οποία γίνεται ώστε όπως σας είπα στο μέτρο του δυνατού. Εδώ έχεις ας πούμε μια ταβέρνα όπου στην κουζίνα του είναι το μπουρί και βγάζει τον καπνό, δημιουργείται μια επιβάρυνση. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πολλές δραστηριότητες μπορούμε να αντιληφθούμε ότι δημιουργούν μια επιβάρυνση. Νομίζω λοιπόν ότι στο μέτρο των δυνατοτήτων του και ακόμα περισσότερο το ναυπηγείο το τελευταίο διάστημα εμπράκτως δείχνει την περιβαλλοντική του δραστηριοποίηση. Μάλιστα, μια από τις πρωτοβουλίες τις οποίες έλαβε ήταν η χρηματοδότηση της μελέτης αυτής από το ΕΛΚΕΘΕ ή από όποιο άλλο φορέα. Είχε ακουστεί στην αρχή το πολυτεχνείο Κρήτης , στην συνέχεια επειδή και η πλευρά του παρατηρητηρίου ήθελε το ΕΛΚΕΘΕ προχώρησε την διαδικασία με το ΕΛΚΕΘΕ. Εμπράκτως λοιπόν με την χρηματοδότηση αυτής της μελέτης έδειξε ότι δεν έχει να φοβάται κάτι, με λίγα λόγια. Και για να κλείσω εδώ, νομίζω ότι η περαιτέρω διατήρηση του θέματος, δεν έχει κανένα νόημα. Μόνο ζημιά μπορεί να προκαλεί και στο νησί και στο ναυπηγείο. Αν μη τι άλλο, όσοι κατά το παρελθόν όπως και ο Νίκος ο Συρμαλένιος ίσως περιπλανήθηκαν, ίσως δεν είχαν στοιχεία επαρκή για να μπορέσουν να στηρίξουν κάποιες τοποθετήσεις ή κάποια στοχοποίηση την οποία έκαναν, καλό θα ήταν να βγουν σήμερα με θάρρος και να πουν ότι κάναμε λάθος και προχωρούμε κλείνοντας εδώ οριστικά και διαπαντός το ζήτημα.